WSJ despre relația Ponta-Băsescu:  „Premierului nu-i place o coabitare politică care-i obstrucționează agenda”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Premierul Victor Ponta și președintele suspendat Traian Băsescu FOTO: Mediafax
Premierul Victor Ponta și președintele suspendat Traian Băsescu FOTO: Mediafax

„Când alte probleme presează Europa, puciul slow-motion din România pare insignifiant și îndepărtat. Dar disputa constituțională dintre președintele suspendat Traian Băsescu și premierul Victor Ponta testează angajamentele țării privind democrația și statul de drept mai mult decât oricând de la căderea comunismului”, scrie „The Wall Street Journal”.

Publicația americană descrie tensiunile dintre șeful de stat populist de centru-dreapta și prim-ministrul socialist, materializate într-o „ceartă constituțională”.

Jurnalisții de la „The Wall Street Journal” (WSJ) atrag atenția că rolul președintelui în România este mai degrabă decorativ, dar are totuși puterea de a numi premierul, un drept de care Băsescu s-a folosit la începutul anului 2012 când a susținut un guvern de tehnocrați, răsturnat ulterior de stânga printr-o moțiune de cenzură.

Aceiași socialiști, în frunte cu actualul premier, sunt criticați de WSJ pentru „mijloacele extra-constituționale” utilizate pentru a a-și consolida puterea: schimbarea Avocatului Poporului, a șefilor celor două camere ale Parlamentului și limitarea competențelor Curții Constituționale.

„Acuzele lui Ponta împotriva lui Băsescu se referă la un aparent abuz de putere prezidențială, dar mai aproape de adevăr este faptul că prim-ministrul pur și simplu nu-i place o coabitare politică care-i obstrucționează agenda”, scrie WSJ.

„Este usor să consideri garantate impedimentele în calea absolutismului. Cu toate acestea, mai mult de jumătate din Europa de Est nu s-a îndepărtat prea mult de dictatura, iar calitatea de membru al Uniunii Europene nu este o garanție că guvernele se vor comporta întotdeauna democratic”, continuă WSJ.

Afundarea României în politica de incriminare a diferențelor este o eroziune periculoasă a principiilor democratice”, conchide publicația „The Wall Street Journal”.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite