Voturi prin corespondenţă lipsă. Şeful AEP nu ştie dacă sunt pierdute sau blocate la poştă. USR-PLUS cere soluţii pentru ca oamenii să poată vota fizic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică
Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a afirmat AEP nu are încă informaţii dacă s-a pierdut parte din voturile prin corespondenţă ale românilor din străinătate sau dacă acestea au fost blocate în anumite zone ale oficiilor poştale din ţările respective.

UPDATE. Preşedintele AEP a declarat că sunt circa 14.000 de plicuri cu voturi prin corespondenţă care nu au ajuns înapoi la autorităţile române pentru a fi luate în calcul, iar cauza poate fi legată de problemele cu serviciile poştale din alte ţări, afectate de pandemie: fie nu au ajuns la votanţi în primă instanţă, fie nu au ajuns înapoi în termen util, adică până la ora 24 a zilei de 3 decembrie.

 „La Bucureşti nu au ajuns în timp util diferenţa între 35.880 şi 21.600. Aproximativ 14.000 de voturi nu au ajuns în ţară deloc, sau până la data limită. Poşta Română a trimis 35.880 de plicuri în străinătate şi au sosit 21.600. Diferenţa poate să nu fi ajuns la cetăţeni - o dată, şi a doua oară, aceste plicuri ori să nu fi plecat, ori să fi plecat în termen inutil, ca să spun aşa, pentru că ele trebuiau să ajungă înapoi până la data de 3 decembrie, ora 24:00, la misiunile diplomatice, ori la secţiile de votare organizate pentru votul prin corespondenţă de MAE, sau în ţară.

În străinătate vorbim de specificul fiecărui stat, de servicii poştale ale fiecărui stat. Cetăţenii care nu au primit plicurile, sau le-au întârziat la ajungerea în ţară, se pot prezenta la secţiile de votare organizate în afara ţării astăzi sau mâine.

Din condiţii de pandemie, plicurile nu au ajuns la unii dintre cetăţeni, sau nu au reuşit să revină în ţară aceste plicuri“, a declarat Constantin-Florin Mituleţu-Buică pentru Digi24.

***

„Au plecat plicurile către cei 35.800 şi ceva de cetăţeni care au validat cererile în aplicaţia votstrainatate.ro pentru corespondenţă şi constatăm că s-au întors 21.600 de plicuri, fie la misiunile diplomatice, fie pe cele trei secţii de votare organizate de MAE pentru corespondenţă aflate în ţară”, a mai spus Buică. Alianţa USR-PLUS a anunţat că primeşte mii de sesizări de la românii din diaspora care reclamă că votul lor prin corespondenţă nu a ajuns la AEP şi cere Guvernului, MAE şi BEC să găsească soluţii pentru ca aceştia să poată vota fizic în secţiile de votare din străinătate.

„Aşa este. Avem un specific diferit pentru votul în străinătate. Dacă pentru pentru votul în România, ieri autorităţile au ridicat această interdicţie cu privire la declaraţia din localităţile carantinate, dacă s-a permis circulaţia membrilor echipelor candidaţilor şi altor persoane pe timpul nopţii între 6 şi 7, vorbim de specific diferit pentru alegerile desfăşurate de statul român în străinătate. O dată, au plecat plicurile către cei 35.800 şi ceva de cetăţeni care au validat cererile în aplicaţia votstrainatate.ro pentru corespondenţă. De această dată, constatăm că s-au întors 21.600 de plicuri, fie la misiunile diplomatice, fie pe cele trei secţii de votare organizate de MAE pentru corespondenţă aflate în ţară”, a declarat Constantin Buică, sâmbătă la Antena 3. 

Preşedintele AEP a mai spus că nu se ştie unde s-au oprit pe circuit aceste plicuri cu voturile prin corespondenţă ale românilor din Diaspora.

„Între perioada de plecare a plicurilor şi întoarcere în ţară sunt implicate mai multe servicii poştale din statele gazdă şi toate aceste lucruri sunt independente de serviciile oferite de autorităţile române şi nu putem ştii dacă plicurile au plecat de la cetăţeni către ţară. Diferenţa până la 35.800, dacă acestea au plecat pe circuit, nu ştim unde s-au oprit aceste plicuri, pentru că gestiunea pe care o are Poşta o are efectiv cu ceea ce a intrat în ţară şi separat ceea ce a intrat în misiunile diplomatice, cele 11 voturi se află la secţia 1 din Spania. Ce se întâmplă în această diferenţă, nu putem ştii, până pe data de 3 decembrie, dacă o parte din plicuri s-au întors după data de 3 decembrie”, a completat Buică.

El a adăugat că „din păcate, mesajul transmis de AEP vine ca urmare a validărilor din acest sistem şi cetăţenii se pot prezenta la o secţie de votare în statul gazdă în care se află sau în alt stat, pentru că dacă te afli în Spania şi ai reşedinţă sau domiciliul în Spania, îţi poţi exercita dreptul de vot în Italia, Franţa, Germania, în orice alt stat din afara ţării, pentru că se votează în circumscripţia în care ai domiciliul sau reşedinţa, deci nu doar în Spania”.

Chestionat dacă au fost pierdute 15.000 de voturi prin corespondenţă, şeful AEP a răspuns: „Încă nu avem informaţii dacă aceste voturi au fost pierdute sau trimise sau au fost blocate în anumite zone ale oficiilor poştale naţionale”.

„Lucrurile sunt complicate. Aceste servicii poştale sunt specifice statelor gazdă. Ce putem reglementa clar, ce putem ştii clar, ce putem gestiona în mod concret, împreună cu celelalte autorităţi, pe teritoriul României. În afara ţării numărul secţiilor de votare este mai mic, tot din cauza condiţiilor date de pandemia de COVID-19 şi multe alte procese în desfăşurarea alegerilor pe 5 şi 6 decembrie în străinătate sunt îngreunate din cauza acestei pandemii de COVID-19”, a completat Buică.

Reprezentanţii Alianţei USR-PLUS au anunţat că au primit mii de sesizări din partea românilor din străinătate care reclamă că votul lor prin corespondenţă nu a ajuns la AEP.

„Ei şi-au înţeles îndatorirea civică de a vota şi au făcut-o în condiţii de siguranţă folosind votul prin corespondenţă. Acum li se spune că au făcut-o degeaba. AEP ne spune că aproape jumătate din voturile prin corespondenţă au fost pierdute. Nu ne interesează un joc de pasare a responsabilităţii între AEP şi Poşta Română, vrem un răspuns clar pe care aceste două instituţii le datorează cetăţenilor români. Numirile politice în companii şi instituţii ale statului afectează performanţa acestora şi azi se vede încă o dată nevoia de profesionalizare pe toate paliererele statului”, arată Alianţa, într-un comunicat de presă.

USR-PLUS cere Guvernului, MAE şi BEC „să ia urgent toate măsurile de informare publică pentru ca cetăţenii al căror vot nu a ajuns la AEP să ştie şi să găsească soluţii să voteze fizic”.

„Îi rugăm pe toţi românii din diaspora să îşi verifice mailul pentru a şti dacă trebuie să voteze fizic”, mai arată sursa citată.

Un număr de 39.244 de alegători s-au înscris pentru votul prin corespondenţă, în Diaspora, potrivit AEP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite