Votul prin corespondenţă s-ar putea regăsi în viitorul Cod Electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni nu au putut vota în 16 noiembrie din cauza numărului mic de secţii de votare FOTO Adevărul
Mii de oameni nu au putut vota în 16 noiembrie din cauza numărului mic de secţii de votare FOTO Adevărul

Comisia de Cod Electoral, reactivată pentru a elabora o nouă lege electorală, a stabilit, miercuri, regulamentul şi temele principale de discuţii pentru cele trei tipuri de scrutin. Unul dintre subiectele sensibile este votul pentru diaspora. Surse prezente la discuţii ne-au declarat că majoritatea membrilor comisiei agreează votul prin corespondenţă.

Comisia comună pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, pe scurt, Comisia de Cod Electoral, a vut o nouă şedinţa de organizare miercuri după-amiază. 

 „Până pe 15 martie, membrii comisiei pot depune iniţiave legislative şi amendamente. Deciziile în comisie se vor adopta cu două treimi din voturile membrilor comisiei, pentru ca niciun partid să nu fie scos în afara jocului“, a anunţat preşedintele Comisiei, deputatul PSD Valeriu Zgonea. 

Comisia de Cod Electoral numără 15 membri, ceea ce înseamnă că o propunere va putea fi validată cu voturile a numai zece membri. „Dacă la o şedinţă nu există cvorum, propunerea respectivă se va vota într-o şedinţă ulterioară, fiind necesare, de această dată, doar opt voturi pentru a fi validată, ne-a declarat senatorul PDL, Alin Tişe. 

Membrii Comisiei s-au pus astăzi de acord şi asupra temelor principale de discuţie privind organizarea fiecărui scrutin.

Cu privire la alegerile pentru Primării, a preşedinţilor de CJ şi a consilierilor se vor stabili tipul de scrutin, numărul de tururi de scrutin, criteriul de validare, pragul electoral la consilieri şi minorităţi, sistemul de repartizare a mandatelor, categoriile de liste,  documentele pentru exercitarea dreptului de vot, durata campaniei, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot etc. 

„Cu privire la măsurile privind exercitarea dreptului de vot se va discuta şi despre cel mai sensibil subiect şi anume tipul de vot pentru diaspora. Din câte am văzut este agreată ideea votului prin corespondenţă. De altfel, dl Eugen Nicolicea este cel care a şi propus votul prin corespondenţă“, ne-au declarat surse prezente la discuţii.  

În ceea ce priveşte alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, temele abordate sunt aproximativ aceleaşi ca la alegerile pentru Primărie: Tipul de scrutin, categoriile de liste, durata campaniei, măsuri pentru exercitarea dreptului de vot etc.

O nouă lege privind alegerile pentru preşedinte trebuie să stipuleze clar tipul de scrutin, categoria de liste, documentele necesare pentru exercitarea dreptului de vot, durata campaniei şi măsuri pentru exercitarea dreptului de vot. Toate aceste teme vor fi dezbătute de comisie în următoarele săptămâni.

Următoarea şedinţă va avea loc luni, la ora14.00.

Şedinţă fără presă

Şedinţa Comisiei de cod electoral s-a desfăşurat miercuri fără accesul presei la lucrări, iar în discuţiile în contradictoriu cu ziariştii pe această temă  Valeriu Zgonea a declarat: ”nu se pot lua deciziile de faţă cu presa”.

La finalul şedinţei, Zgonea a fost întrebat de ce nu a avut acces presa la lucrările comisiei de cod electoral, iar acesta a răspuns că a fost permis accesul presei.

În momentul în care a fost întrebat dacă neagă faptul că jurnaliştii au fost invitaţi în afara sălii de şedinţă în debutul lucrărilor, el a replicat: „V-aţi întors supăraţi la servici?”

Preşedintele Camerei Deputaţilor a invocat hotărârea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis înfiinţarea comisiei, şi care menţionează că ”lucrările nu sunt publice”, scrie Mediafax.

Comisia nu şi-a stabilit oficial un termen-limită de a elabora un Cod Electoral, dar este vehiculat sfârşitul sesiunii legislative. Practic, mai rămân doar trei-patru luni pentru a se adopta Codul Electoral. Problema este că, în 2016, sunt programte două rânduri de alegeri, iar Comisia de la Veneţia, for care veghează la respectarea legislaţiei electorale din ţările europene, nu recomandă modificarea legii în an electoral.

Reactivarea Comisiei de Cod Electoral a venit în contextul dezastrului de la votul din diaspora din 2 şi 16 noiembrie, când mii de români nu au reuşit să voteze din cauza insuficienţei secţiilor de votare.

Citeşte şi:

Cum şi de ce sabotează partidele adoptarea votului prin corespondenţă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite