Votul controversat privind mărirea salariilor nu va mai fi reluat. Cererea PNL, respinsă. Nicolăescu: Facem plângere penală. Reacţia PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. FOTO Eduard Enea
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. FOTO Eduard Enea

Conducerea Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, solicitarea grupului PNL privind reluarea votului asupra legii prevede majorări salariale în medie de 15% pentru cei din Sănătate şi Învăţământ, după ce liberalii au susţinut că la acest vot nu a fost cvorum de şedinţă. Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat că liberalii vor depune plângere penală împotriva lui Florin Iordache şi a secretarilor de şedinţă.

UPDATE Reacţia PSD

„Felicităm Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru decizia de a valida votul dat pe legea privind adoptarea OUG20/2016, în ciuda unor presiuni şi acuzaţii nejustificate. Legea privind adoptarea OUG 20/2016 repară inechităţile din ordonanţa guvernului şi stabileşte creşteri salariale pentru personalul din educaţie şi sănătate. Decizia de astăzi a Biroului Permanent este o veste bună pe care românii o aşteptau. Este, în acelaşi timp, un semn de respect şi recunoaştere a muncii pe care o fac în fiecare zi aceşti oameni pentru a avea grijă de educaţia generaţiilor viitoare şi pentru a salva vieţi. PSD consideră că trebuie să folosim creşterea economică, astfel încât să aducem mai mulţi români în clasa de mijloc“, afirmă reprezentanţii PSD într-un comunicat remis „Adevărul“. 

UPDATE Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, miercuri, că liberalii vor depune o plângere penală care îi va viza pe preşedintele Camerei, Florin Iordache, şi cei doi secretari care au fost la plenul de luni când a fost votată Legea de adoptare a OUG 20/2016, ei fiind cei care au anunţat cvorumul de şedinţă.

”Cred că este un abuz îngrozitor de grav pe care l-au făcut PSD şi ALDE în această şedinţă, le-am comunicat oficial de la microfonul Biroului Permanent că noi, grupul parlamentar PNL, ne vom adresa justiţiei, pentru a se verifica dacă a fost sau nu a fost cvorum la această şedinţă la care ne referim şi faptul că s-au adoptat acte normative prin fraudarea votului. (...) Nu ştiu ce va decide instanţa. Noi suntem obligaţi, faţă de refuzul de a se apleca asupra probelor, ne obligă să apelăm la această cale, alta nu mai avem decât cea a instanţei, vom merge în instanţă ca să putem să vedem unde este adevărul, pentru că eu cred că cetăţenii trebuie să ştie care este adevărul. (...) Noi am cerut aceste documente ca să le putem suplimenta pe cele pe care le avem, astfel încât să avem un dosar cred eu foarte complet pentru instanţă, pentru că trebuie să suţinem la instanţă cu documente cât mai multe ceea ce noi credem că este corect. Noi trebuie să facem o plângere care să vizeze trei persoane responsabile, preşedintele de şedinţă şi cei doi secretari, pentru că ei sunt cei care şi-au asumat public şi legal această situaţie”, a spus Nicolăescu, la Palatul Parlamentului. 

UPDATE „Astăzi, la Biroul Permanent am avut o solicitare din partea grupului PNL referitoare la ultima şedinţă de plen prin care cere reluarea votului. Biroul Permanent a hotărât că nu se reia votul. S-au invocat articole din Regulamentul Camerei care spun foarte clar că votul putea fi contestat numai în şedinţa de plen. Lucru care nu a fost făcut de niciun lider de grup. A mai fost invocat că domnul Mircea Toader a cerut apel nominal, am considerat că plenul e suveran şi s-a dat un vot ca acest apel nominal să nu fie făcut”, a spus secretarul Camerei, social-democratul Marcel Ciolacu. 

Ciolacu a mai spus că Biroul Permanent a aprobat o a doua solicitare a grupului PNL, de a i se pune la dispoziţie înregistrările video de la plenul de luni. 


„Grupul parlamentar PNL a depus deja la preşedintele Camerei Deputaţilor solicitarea — şi, spunem noi, cu probe incontestabile — de a stopa parcursul legii la care facem referire şi anume cea cu creşterile salariale, dar şi al celorlalte acte normative votate în şedinţa din 7 noiembrie. Acestea sunt probele pe care discutăm şi anume veţi vedea capturi după un film făcut chiar în timpul votului la legea privind creşterile salariale, vi le punem la dispoziţie, veţi ajunge şi dvs la concluzia că în sală, de la început până la sfârşit, au fost 168 de deputaţi, nu mai mulţi, ceea ce este mai mult decât clar că s-a fraudat votul", a declarat marţi liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu.

Potrivit Regulamentului, conducerea Camerei poate dispune reluarea unui vot, în cazul în care acesta a fost contestat de un grup, iar contestaţia admisă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite