Votul în alb, un proiect în Parlament care îţi dă ocazia să-i taxezi pe politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva Adevărul
Foto Arhiva Adevărul

Introducerea votului în alb este ultimul proiect legislativ la care s-au gândit parlamentarii Opoziţiei. Dacă proiectul trece de Parlament, electorii vor avea opţiunea să pună ştampila într-un cadran gol, ceea ce înseamnă că niciun candidat nu va primi votul, fără ca acesta să fie anulat.

Proiectul legislativ ce prevede introducerea votului alb a intrat în dezbaterea comisiilor Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Proiectul prevede existenţa acestei opţiuni atât pe buletinul vot, cât şi în formula de calcul a voturilor valabil exprimate.

Concret: La finalul listei cu numele candidaţilor pe buletinului de vot se înscrie votul alb. În unghiul din partea stângă sus a patrulaterului se va imprima sintagma,,vot alb" iar in centrul patrulaterului va fi imprimat ,,Niciunul". Toate formulele de calcul a voturilor valabil exprimate si implicit a coeficienţilor electorali şi a numărului de parlamentari includ şi buletinele de vot cu voturi albe.”

Deputatul PPDD, Tudor Ciuhodaru, unul dintre semnatarii, consideră că prin acest proiect de lege se oferă pentru prima dată alegătorului posibilitatea reală de a sancţiona politicienii şi partidele întrucât această modalitate de vot va avea 3 consecinţe majore: reducerea numărului de parlamentari, creşterea participării la vot şi eliminarea din politică a celor care nu au respectat ce au promis. „Acest sistem de vot ne va da pentru prima data posibilitatea sa-i trimitem acasa pe ei si pe partidele pe care le reprezinta“, a declarat deputatul Tudor Ciuhodaru, pentru „Adevărul“.

Iniţiatorul proiectului legislativ spune că acest sistem va permite contabilizarea voturilor albe. „Puţini ştiu astăzi că putem să ne exprimăm nemulţumirea faţă de politică şi politicieni prin simpla introducere în urnă a buletinului de vot neştampilat. Şi mai puţini ştiu că, în forma actuală, acest vot alb practic nu contează întrucât nu este luat în calcul la numărarea voturilor valabil exprimate. Pentru ca această sancţiune să devină efectivă acest act normativ prevede ca votul alb să fie exprimat într-un patrulater distinct pe buletinul de vor şi să conteze în formula de calcul a voturilor valabil exprimate“, a mai declarat Ciuhodaru.

Votul alb este în principal un vot de blam prin care oricare alegător poate sancţiona atât candidatii cât şi partidele politice. „În fiecare colegiu putem trimite acasă orice politician pentru oferta electorală necorespunzatoare sau promisiunile neonorate. Obiectivul major al acestui proiect legislativ rămâne însă creşterea participării la procesul electoral pentru ca să putem hotarî cu toţii ce e mai bine pentru noi şi pentru tara noastră“, argumentează Ciuhodaru.

Citeşte şi:

Cât au primit partidele politice de la bugetul de stat în prima lună a anului 2014

Partidele politice au primit în luna ianuarie subvenţii de la bugetul de stat în valoare de 455.180 de lei, cele mai mari sume fiind obţinute de PSD şi PNL.

Partidele îşi pregătesc candidaţii pentru europarlamentare. Cine îşi doreşte un loc la Bruxelles

Listele pentru europarlamentare încep să prindă contur în fiecare partid. Dacă europarlamentarii actuali au proritate, locurile rămase libere sunt puse la bătaie, iar doritori sunt mulţi. Printre numele vehiculate se înscriu fostul premier Petre Roman şi vicepreşedintele PNL Mircea Diaconu.

Dragnea îi instruieşte pe baronii locali pentru europarlamentare: PSD va avea un număr mai mare de europarlamentari

Şeful de campanie al PSD, Liviu Dragnea, i-a chemat astăzi la Bucureşti pe baronii locali pentru a discuta despre conflictele din teritoriu şi despre alegerile europarlamentare din mai.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite