Vot final. Legea care a scos din puşcării peste 20.000 de infractori a fost abrogată. Totuşi, mica graţiere a PSD încă va mai produce efecte. Cât timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea recursului compensatoriu, care a scos din puşcării peste 20.000 de infractori, a fost abrogată azi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Toate partidele parlamentare au  votat pentru abrogarea legii. Deşi îngropată, legea tot va mai produce efecte: deţinuţii aflaţi după gratii vor beneficia în continuare de clemenţa statului. Singurii aleşi PSD care nu s-au dezis de proiect sunt Florin Iordache şi Eugen Nicolicea

Legea recursului compensatoriu a fost abrogată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional: 272 de voturi pentru, 5 abţineri, niciun vot împotrivă. 

Victor Ponta, ProRomânia: Trebuie să le spuneţi oamenilor că se aplică în continuare această lege. M-aş fi aşteptat să se schimbe ceea ce trebuie schimbat şi să rămână ceea ce e bun în lege. Se pare că heirupismul trece dintr-o parte în alta. 

Stelian Ion, USR: Epoca infractorilor începe să apună. Cei care au votat recursul compensatoriu ar trebui să-şi pună cenuşă în cap. Liviu Dragnea va ciupi câteva zile în baza legii recursului compensatoriu. Noi venim şi închidem robinetul, pentru că recursul comepnsatoriu va fi anulat în momentul în care legea de azi va intra în vigoare. 

Ioan Cupşa; PNL: Noi am folosit toate mijloacele pe care le-am avut la îndemână pentru a vă împiedica să votaţi recursul compensatoriu la vremea respectivă. O graţiere ascunsă a trimis în stradă mii de condamnaţi. 

Steluţa Cătăniciu: ALDE a votat pentru abrogarea legii recursului compensatoriu. Am luat în vedere presiunea publică.

***

Ieri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat, în unanimitate, abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul a fost pus pe ordinea de zi la solicitarea liderului PSD Marcel Ciolacu, după ce premierul Ludovic Orban anunţase că guvernul îşi va angaja răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu.

Chiar dacă recursul compensatoriu va fi abrogat, legea care a deschis porţile puşcăriilor pentru 20.000 de infractori va produce în continuare efecte pentru încă o perioadă de timp. De ce? Pentru că recursul compensatoriu, echivalent cu o mică graţiere, acţionează retroactiv, potrivit normelor de drept.

Iordache şi Nicolicea, soldaţii japonezi ai armatei de infractori

Deputaţii PSD din Comisia Juridică au respectat ordinul de partid şi au votat pentru abrogarea legii recursului compensatoriu. Însă Florin Iordache şi Eugen Nicolicea s-au comportat până la capăt ca avocaţi ai infractorilor. „Cred că s-a prezentat greşit în spaţiul public această măsură. Eu mă aşteptam la o iniţiativă de îmbunătăţire, eventual, a proiectului, nu de abrogare. Vom fi obligaţi să plătim despăgubiri băneşti dacă abrogăm recursul compensatoriu“, a spus Florin Iordache. E puţin probabil ca România să fie obligfată la despăgubiri având în vedere că puşcăriile s-au aerisit iar condiţiile de detenţie s-au îmbunătăţit. „De ce judecătorii au eliberat condiţionat pe unii care au făcut crime ulterior?“, l-a întrebat Eugen Nicolicea pe Cătălin Predoiu. Răspunsul era la îndemână. „Pentru că au aplicat legea, domnul Nicolicea, făcută în Parlament“, a replicat ministrul Justiţiei, aluzie la legea recursului compensatoriu adoptată de coaliţia PSD-ALDE. Întrebarea lui Nicilicea conţine şi o doză de absurd: judecătorii care au respectat legea şi au dispus liberarea condiţionată a unor infractori nu puteau şti că, automat, aceştia vor deveni recidivişti. „Recursul compensatoriu e singura măsură care a creat premisele detensionării mecanismelor care au generat decizia pilot a CEDO. E singura măsură care a avut efect“, a spus şi deputatul PSD Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Fostul ministru de Justiţie, Ana Birchall, a lăudat marţi votul dat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor pentru abrogarea recursului compensatoriu. Înainte să fie dată afară din PSD, Birchall a criticat adesea modificările la Justiţie instaurate de social-democraţi, afirmând acum că „sper ca şmecheriile introduse de Comisia Specială Iordache să dispară pentru totdeauna”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite