Vot în Camera Deputaţilor: Coordonatorii de doctorate plagiate scapă de sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, cel mai notoriu caz de plagiator din politica românească
Victor Ponta, cel mai notoriu caz de plagiator din politica românească

Coordonatorii de doctorate plagiate nu vor mai riscă să li se retragă titlul didactic universitar sau să fie daţi afară din conducerea universităţii, potrivit unor modificări aduse la Legea educaţiei naţionale care au fost votate miercuri de deputaţi. Proiectul urmează să ajungă în dezbatere la Senat, care este cameră decizionala în acest caz. Modificarea legislativă a trecut de Cameră Deputaţilor cu 216 voturi pentru şi nici unul împotrivă.

Comisia de învăţământ din Cameră Deputaţilor a modificat Legea educaţiei naţionale prin mai multe amendamente aduse unei legi de aprobare a unei ordonanţe de urgenţă semnată de ministrul Adrian Curaj. Este vorba de OUG nr. 4/2016, care stabilea că "diplomă de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului" şi care stabilea  abrogarea a două alineate dintr-un articol din Legea educaţiei naţionale, pentru că prevederile se regăsesc la un alt articol, arată Hotnews

Însă comisia de învăţământ din Cameră Deputaţilor a profitat de aceste modificări şi, prin amendamente votate în raportul de admitere la proiectul de lege de aprobare a ordonanţei, a eliminat alte trei sancţiuni pe care le riscă cei care coordonează doctorate plagiate. 

Ce prevede art. 324, modificat:

"Pentru abaterile de la bună conduită în cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, constatate şi dovedite, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării stabileşte aplicarea uneia sau mai multora din următoarele sancţiuni:
 
c) retragerea calităţii de conducător de doctorat (este prevăzută deja de art. 170, alin (1)-n.r.) sau a atestatului de abilitare; 
d) retragerea titlului de doctor; (este prevăzută de art. 170 alin (1)-n.r.)
e) retragerea titlului didactic universitare sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior;
g) desfacerea disciplinară a contractului de muncă;

 
Toate aceste cinci alineate au fost abrogate. 

Rămâne doar alin (h), care prevede "interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării-dezvoltării."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite