Vosganian a fentat Parlamentul, dar a dat de ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Averea senatorului Varujan Vosganian este analizată de ANI FOTO adevărul
Averea senatorului Varujan Vosganian este analizată de ANI FOTO adevărul

EPOPEEA CONTINUĂ Senatorul Varujan Vosganian a intrat sub lupa Agenţiei Naţionale de Integritate după ce colegii săi senatori au decis să nu voteze favorabil solicitarea procurorilor DIICOT privind începerea urmăririi penale. Senatorul susţine că, în două decenii de politică, a adunat mai nimic.

Senatorul Varujan Vosganian nu poate răsufla uşurat încă, deşi a rămas cu imunitatea intactă în urma respingerii de către Senat a solicitării procurorilor privind începerea urmăririi penale în dosarul Romgaz-Interagro. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat, vineri, şi a început să verifice averea senatorului. 

ANI suspectează că Vosganian nu ar fi trecut în declaraţia de avere anumite sume de bani, inclusiv un credit mai vechi. Verificarea averii lui Varujan Vosganian are loc chiar  în contextul anchetării acestuia de DIICOT în dosarul Romgaz-Interagro. 

„Nu am achiziţionat mai nimic“

La doar o zi de la demersul ANI, senatorul a făcut, ieri, pe blogul personal, o trecere în revistă a averii sale. Varujan Vosganian a explicat cu amănunte cum i-au parvenit casele din Bucureşti şi din Voluntari, ambele fiind cumpărate cu ajutorul părinţilor. Cu privire la banii pe care i-ar avea în bănci şi pe care nu i-ar fi declarat, aşa cum susţine ANI, senatorul a precizat că, în prezent, nu mai are niciun ban, întrucât puţinii pe care îi avea s-au dus pe nişte cheltuieli neprevăzute. „Din veniturile mele, obţinute după 1990, nu am achiziţionat, practic, mai nimic. Ştiu că, faţă de percepţia pe care o au oamenii politici în ziua de azi, poate părea neobişnuit. Nu am automobil personal. Nu am acţiuni la bursă. Nu câştig bani din dividende“, a scris Vosganian pe blog. 

În schimb, senatorul susţine că are de recuperat 40. 000 de euro, obţinuţi în urma  câştigării procesului de calomnie, intentat în urma agresiunilor la care a fost supus după propunerea de a fi primul comisar european al României. „Dar au trecut trei ani de atunci şi încă nu am primit nimic“, se arată resemnat senatorul. Vosganian încheie postarea de pe blog într-o notă ironică. „Aş fi curios să ştiu, într-un clasament al averilor oamenilor politici, funcţie de banii şi de casele pe care le au, cam pe ce loc sunt “. 

Trei case şi nicio maşină

Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul Senatului, Varujan Vosganian deţine o casă de 208 metri pătraţi în Voluntari, o alta în satul Coţofăneşti, moştenită, şi un apartament în Bucureşti, titularul clădirilor fiind soţia sa, Mihaela Vosganian, precum şi un teren de 125 de metri pătraţi în Voluntari. Vosganian are un credit la Alfa Bank, de 130.000 de euro, scadent în 2032, şi un depozit BCR, de 7.545 de euro.  În ultimul an fiscal încheiat, senatorul a avut venituri salariale de 119.611 lei, din care 48.249 de lei a încasat din activitatea de ministru al Economiei, 15.754 de lei din activitatea de senator, 52.014 lei ca editor de publicaţie la Uniunea Armenilor din România şi 4.594 de lei pentru activitatea de cercetător la Institutul Naţional de Cercetări Economice.

La acestea s-au adăugat veniturile din drepturi de autor (25.000 de lei) şi indemnizaţii acordate conform Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 (21.600 de lei), „donate integral“.

A biruit cu mir şi rugăciuni

Ziua de joi va rămâne în analele Senatului drept ziua în care un senator liberal a reuşit să-şi înduplece colegii, cu mir, lacrimi şi rugăciuni, să nu-i ridice imunitatea parlamentară. Aceasta cu atât mai mult cu cât este primul parlamentar care scapă de braţul lung al justiţiei după momentul alegerilor din noiembrie 2014. Cu 71 de voturi „pentru“ şi 56 de voturi „împotrivă“, senatorii au respins solicitarea procurorilor DIICOT privind începerea urmăririi penale a senatorului Varujan Vosganian. A doua zi, Alina Gorghiu a trimis senatorilor liberali o scrisoare prin care îi anunţa că a cerut demisia senatorului Varujan Vosganian. La scurt timp, senatorul a anunţat pe blogul personal că şi-a dat demisia din partid. 

Din veniturile mele, obţinute după 1990, nu am achiziţionat, practic, mai nimic. Ştiu că, faţă de percepţia pe care o au oamenii politici în ziua de azi, poate părea neobişnuit.

Varujan Vosganian

Senator

Citeşte şi:

Varujan Vosganian şi-a dat demisia din PNL. Gorghiu: Luăm act de demisie, dar nu ştergem cu buretele accidentul din Senat

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite