Vosganian: Cei care doresc desfiinţarea Secţiei Speciale vor să revenim la practicile inchizitoriale din 2014-2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian - FOTO Eduard Enea
Varujan Vosganian - FOTO Eduard Enea

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că cei care doresc desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor în Justitie vor ca România să revină la „practicile inchizitoriale“ din perioada 2014-2017.

„Modul în care este abordată desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie nu face decât să confirme maniera defectuoasă, părtinitoare şi slugarnică în care este abordată chestiunea Justiţiei în România. Orice discuţie despre existenţa sau inexistenţa SIIJ trebuie să pornească de la cauzele care au generat înfiinţarea ei. Cei care promovează desfiinţarea SIIJ încearcă să ne convingă, probabil, că înainte de apariţia Secţiei practica judiciară era în totală armonie cu respectarea drepturilor omului, că răspunderea magistraţilor era efectivă şi că modul în care erau investigate infracţiunile din Justiţie era unul exemplar. Ceea ce noi ştim bine că nu era adevărat. Ignorarea cauzelor care au dus la apariţia SIIJ dovedeşte clar că cei care doresc desfiinţarea şi nu reformarea SIIJ nu vor altceva decât să ne reîntoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017”, a scris Varujan Vosganian pe Facebook.

Liderul ALDE a discutat şi despre argumentele prezentate de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea Secţiei Speciale.

„Pentru desfiinţarea SIIJ, ministrul Justiţiei ne oferă, în principal, două argumente. Cel dintâi argument potrivit căruia, întrebaţi fiind, magistraţii au spus că doresc desfiinţarea Secţiei, e hilar. E ca şi cum ai întreba conducătorii auto dacă doresc desfiinţarea patrulelor rutiere de pe străzi. Iar celălalt argument, cum că aşa ni se cere din afara ţării, este de-a dreptul slugarnic. Nici nu doresc să-l comentez”, a adăugat Vosganian.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ALDE a afirmat că este inacceptabil să luăm drept „literă de lege” nişte recomandări referitoare la SIIJ.

„Înţeleg că trebuie să ne supunem legislaţiei europene la dezbaterea şi adoptarea cărora participă şi reprezentanţii noştri în instituţiile europene. Dar să luăm ca literă de lege declaraţii, opinii sau recomandări, după cum ne sunt de folos, asta nu poate fi acceptat. Şi, culmea, tot noi protestăm împotriva Europei cu două viteze, după ce acceptăm să păşim supuşi în spatele altora”, a completat Vosganian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite