Voronin vrea prim-planul pentru a nu ieşi din graţiile Kremlinului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza politică de la Chişinău a picat prost pentru liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a intrat într-un con de umbră, după ce în decembrie a.c. 14 deputaţi au părăsit partidul, alăturându-se majorităţii orchestrate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Rămas cu doar şapte deputaţi în plenul de la Chişinău, Voronin îşi joacă în acest răstimp „ultima carte” pe scena politică moldavă după ce PSRM, Partidul Nostru şi DA au luat prim-planul PCRM în rândul electoratului de extremă stângă. Pe de altă parte, Vladimir Voronin încearcă să îşi resusciteze propria formaţiune politică pentru a nu ieşi definitiv din graţiile Kremlinului care investeşte masiv capital politic şi financiar spre PSRM, Partidul Nostru şi DA. 

În acest sens, liderul PCRM a început o acţiune agresivă de PR politic pentru a demonstra liderilor de la Kremlin că încă mai contează în viaţa publică de la Chişinău şi-n rândul electoratului cu opţiune pro-putinistă. Astfel, după ce a participat la comemorarea soldaţilor moldoveni care au murit pe câmpul de luptă afgan în perioada 1978-1988 alături de premierul Filip Pavel şi ministrul Apărării, Anatol Şalaru, liderul PCRM a intrat în conflict cu jurnaliştii portalului Unimedia.md care au relatat evenimentul. Prin acţiunea sa, Voronin încearcă să revină în prim-plan, războindu-se inutil cu jurnaliştii moldoveni care şi-au făcut onest meseria deşi nu ar spune nu unei oferte consistente din partea majorităţii democrate a oligarhului Plahotniuc de a susţine tacit puterea, în schimbul accesului la resursele guvernării.

„De ce a fost nevoie să minţiţi la manifestarea care a avut loc ieri, 14 februarie? Mă refer la mitingul consacrat aniversării scoaterii trupelor artmate din Afganistan. Eu, şi până a fi Preşedinte, şi în timpul cât am îndeplinit funcţia de Preşedinte, şi după aceea, şi astăzi, şi întotdeauna am fost, sunt şi totdeauna voi fi alături de ostaşii afganezi. În acelaşi timp, pentru mine este absolut indiferent faptul unde se află şi ce face în această zi Preşedintele ţării, Guvernul şi deputaţii”, se arată în textul comunicatului de presă emis de liderul PCRM, potrivit independent.md.

Concomitent cu războiul de gherilă pe care îl poartă cu jurnaliştii moldoveni, Voronin nu l-a uitat pe oligarhul Vlad Plahotniuc pe care l-a gratulat discret într-un interviu acordat postuluiTVR.

”Nu ai cum fizic să controlezi totul de unul singur. Este un mic că şi Plahotniuc controlează totul în ţară. Se încearcă să-l demonizeze ca să nu poată ocupa nişte funcţii. Nu are niciun dosar, nu l-au prins cu nimic în mână”, a declarat Vladimir Voronin, potrivit Realitatea.md.

Acţiunea liderului PCRM este atent calculată deoarece o apropiere discretă de Plahotniuc în contextul apropierii alegerilor pentru desemnarea şefului statului moldovean sau posibile anticipate i-ar putea aduce  resurse financiare şi capital de imagine. În opinia lui Voronin, în Republica Moldova este o luptă pentru putere între formaţiuni, politicieni şi  nu este posibil ca cineva să pună mâna pe toată puterea.

”Nu admit că se poate pune mâna pe toată guvernarea. Eu văd lupta pentru cele trei cele mai înalte funcţii în stat. Totodată, cineva nu poate face de unul singur toate astea. Sunt lucruri organizate, coordonate, echipe”, a adăugat liderul PCRM.

O altă acţiune de PR politic agresiv din partea liderului PCRM o constitue declaraţia de la ambasada Marii Britanii din RM prin care s-a repoziţionat pe axă pro-putinistă după ce în toamnă de dragul intrării la guvernare se vopsise “pro-european”.”Funcţionarii de la putere au acceptat toate propunerile structurilor europene(n.a. Acordul de Asociere al RM la UE), fără a conştientiza că multe dintre ele contravin intereselor naţionale şi întreprinzătorilor în particular”, a subliniat Voronin, potrivit noi.md. În opinia sa,  o formulă mult mai eficientă de cooperare economică cu UE putea fi Acordul de comerţ asimetric, semnat anterior.

 „ Potenţialul acestui document(n.a. Acordul de Asociere al RM la UE) putea fi folosit cîteva decenii”, a declarat VladimirVoronin.

Declaraţia liderului PCRM nu schimbă foarte mult situaţia din tabăra formaţiunilor moldoveneşti pro-putiniste întrucât comuniştii au pierdut startul cu acestea iar Moscova suficiente pârghii pentru a-I ţine într-un permanent război contra intereselor statului moldovean cu ajutorul banilor.  Problema comuniştilor moldoveni o reprezintă însuşi Voronin care trebuie pensionat din prim-planul politicii moldoveneşti dacă vor să supravieţuiască politic în contextul în care banii lui  Plahotniuc au destructurat partidul.

„Un pericol deosebit îl prezintă corupţia politică. Mai mulţi deputaţi, care şi-au pierdut ruşinea şi onoarea, caută cine le va plăti mai mult pentru a trăda partidele şi alegătorii care i-au adus în Parlament. Aceasta pune în pericol legitimitatea actualului legislativ”, a conchis Vladimir Voronin.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite