Voronin a convocat alegeri locale anticipate pentru vechile raioane rusesti

Aroganta autoritatilor comuniste de la Chisinau a mai suit o treapta. Desi Congresul Puterilor Locale si Regionale ceruse sa nu fie organizate alegeri locale anticipate, avertizand ca initierea lor ar

Aroganta autoritatilor comuniste de la Chisinau a mai suit o treapta. Desi Congresul Puterilor Locale si Regionale ceruse sa nu fie organizate alegeri locale anticipate, avertizand ca initierea lor ar putea aduce excluderea Republicii Moldova din CPLR, Vladimir Voronin, seful statului, a anuntat ca la 7 aprilie va avea loc scrutinul pentru desemnarea administratiei locale. Noua confruntare electorala se face in baza legii privind organizarea administrativ-teritoriala, recent promulgata si publicata in "Monitorul Oficial". Legea echivaleaza cu reintoarcerea la vechile raioane sovietice (32 la numar), care inlocuiesc cele 10 judete create in urma reformei din 1998. Potrivit noii legi, primarii nu mai sunt desemnati direct de catre alegatori, ci sunt numiti de catre consilieri. Dispare si institutia prefectului, acesta fiind inlocuit de presedintele consiliului raional. Opozitia a apreciat ca, prin asemenea prevederi, puterea comunista lichideaza si orice urma a autonomiei administratiei publice locale. Intre timp, in piata centrala din Chisinau continua demonstratiile impotriva actiunilor de rusificare, in pofida unor noi masuri punitive luate de autoritati. Marti, alti 3 participanti la manifestatii - profesoara Iulia Tugulea, muncitorul Ion Nazar si interpretul Anatol Roscovan - au fost amendati cu cate 90 de lei, suma deloc neglijabila, avand in vedere ca, undeva, pe la acest nivel se situeaza salariile minime. Curtea Suprema de Justitie si-a declinat competenta in judecarea plangerii pe care i-a adresat-o Partidul Popular Crestin-Democrat in legatura cu suspendarea activitatii sale printr-o decizie a ministrului Justitiei, Ion Morei. PPCD va trebui sa-si indrepte suplica inspre Curtea de Apel, care urmeaza sa se pronunte in termen de 30 de zile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările