Vom avea o femeie „dictator“? Ar fi ceva nou...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aici are dreptate şi Victor Ponta. Viorica Dăncilă şi-a greşit meseria. Dacă rămânea profesoară de lucru manual, bine făcea. Întrebată de ziarişti ce va face dacă nu va trece de votul de încredere din parlament, cerut de Constituţie în cazul schimbării structurii politice a guvernului, dna Dăncilă a răspuns: „categoric nu voi pleca“. Pe 26 mai, PSD a obţinut 23% din voturile celor care s-au prezentat, adică 12% din totalul alegătorilor.

Parlamentul îi respinge guvernul. Iar dânsa, „nu voi pleca“. Dacă nici asta nu se cheamă „dictatură“, atunci nu mai ştiu eu ce înseamnă democraţie.

Raţionamentul dnei Dăncilă

Iată declaraţiile premierului. „Dacă nu primim votul de încredere, Guvernul rămâne la forma iniţială şi vom găsi o altă formulă“. Adică, ne întoarcem la „să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica“. Cum adică guvernul rămâne la forma iniţială, dar în altă formulă? Ajunsă sub un stres teribil, Viorica Dăncilă nu mai judecă raţional. E total depăşită de importanţa şi gravitatea evenimentelor la care este parte însemnată.

„În 2016, cetăţenii ne-au acordat încrederea lor. Eu nu vreau să abandonez lupta, vreau să duc proiectele la bun sfârşit. Dăm dovadă de responsabilitate şi ne dorim stabilitate. Nu e legat de faptul că ne agăţăm de scaun sau nu ne agăţăm de scaun, aşa cum s-a vorbit în spaţiul public. Doar o moţiune de cenzură poate dărâma un guvern“, mai spune dna Dăncilă.

În 2016, cetăţenii v-au acordat încrederea sperând că faceţi ce aţi promis. Acum au constatat că nici pe departe nu v-aţi ţinut promisiunile, dacă inflaţia roade şi bruma de măriri de venituri obţinute, dezechilibrele bugetare sunt mari, împrumuturile depăşesc limitele propuse şi se fac la dobânzi înrobitoare. Nici urmă de autostrăzi, de spitale regionale, 2000 de şcoli au wc-ul în curte, românii fug în alte ţări în proporţii alarmante. Şi acum ce-aţi vrea, să vă lase până în 2020 să distrugeţi de tot ţara noastră?

Dar Viorica Dăncilă ignoră regulile de bază ale democraţiei. Iară ce spune Constituţia.

Art.2

(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

Art. 61

(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

Iar dna Dăncilă, în pofida faptului că doar 12% dintre alegători au votat PSD pe 26 mai, şi în cazul în care parlamentul îi va spune să plece, dânsa alege să rămână! Curat constituţional!

Apelul la faptul că doar moţiunea de cenzură poate dărâma un guvern, e ridicol. Autorii Constituţiei nu şi-au putut imagina că un guvern „dărâmat“ de popor pe 26 mai, şi respins de parlament, mai poate rămâne în funcţie. E o chestiune de bun simţ democratic elementar. Cum să guvernezi împotriva a ce a spus poporul şi ce spune parlamenul? Este noaptea minţii!

Viorica Dăncilă nu vede mai departe de lungul nasului

Premierul Dăncilă nu anticipează, aşa cum nu a anticipat plecarea ALDE de la „măcelărie“, deciziile preşedintelui Iohannis. Care o poate lăsa şi fără miniştri interimari, în locul miniştrilor demisionari, pentru că nu le semnează decretele de numire. Şi nu văd cum le-ar semna decretele de numire, fără revalidarea guvernului în parlament. Iar cu miniştrii ALDE în guvern, care nu fac nimic din ce le spune premierul, cât poate merge? Ce va face Viorica Dăncilă, va guverna fără miniştri legal numiţi în guvern, prin semnătura preşedintelui ţării? Dacă vom ajunge în situaţia asta, vom avea o femeie premier „dictator“. Situaţia ar fi cu totul inedită, demnă de Cartea Recordurilor. În secolul XXI, într-o ţară membră a UE, avem un premier care nu respectă Constituţia şi regulile elementare ale statului de drept. Este posibil ca dna Dăncilă să nu realizeze proporţiile acestei aberaţii. Cu atât mai dură va fi aterizarea din sferele înalte ale puterii. Cum spuneam: când puterea cade pe umerii unuia nepregătit filosofic pentru ea, îi ia minţile. În România se întâmplă, din păcate, prea des. Dar şi societatea a demonstrat că are anticorpii necesari pentru a rezolva astfel de aberaţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite