De ce am depus la Parlament legea de abrogare a legii de interzicere a valorilor româneşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ni se interzice ca în România vreo stradă să mai poată avea numele filosofului Petre Ţuţea
Ni se interzice ca în România vreo stradă să mai poată avea numele filosofului Petre Ţuţea

Am depus astăzi la Parlament proiectul de lege prin care să abrogăm OUG 31/2002, cu modificările suferite prin Legea 217, prin care s-a instituit un Index Librorum Prohibitorum de inspiraţie stalinistă prin care o întreagă pleiadă de intelectuali români a devenit interzisă după ce mai fusese condamnată o dată în perioada comunistă sub acelaşi pretext. Această lege care interzice cultura română modernă trebuie abrogată de urgenţă!

În fapt, propunerea mea legislativă are în vedere abrogarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, cu modificările şi completările ulterioare, republicată (textul complet al legii şi expunerea de motive AICI). 

Motivul pentru care am depus o asemenea lege care va naşte nu puţine controverse este că nu se poate folosi pretextul unei curăţiri morale a societăţii pentru a distruge cultura modernă a unei naţiuni. Dacă vrem să iniţiem vinovăţii colective, atunci ar trebui să desfiinţăm cu totul Germania, în primul rând. Dar de ce să nu ne întoarcem în istorie şi să anulăm atunci şi statul turc, ca urmaş al Imperiului Otoman! Ar mai trebui desfiinţate Japonia, Rusia, de fapt toate ţările care au fost imperii şi au comis fărădelegi. Cred că nici Marea Britanie, Spania şi Franţa nu ar scăpa cu totul curate, dacă ne uităm la istoria lor colonială care nu s-a făcut tocmai cu rugăminţi. Ce facem cu Statele Unite şi cu epurarea amerindienilor? Dar cu Australia şi cu ai săi aborigeni? Asta din punct de vedere al vinovăţiilor statelor.

Cât despre vinovăţia oamenilor de cultură, ştiu o sumedenie de nume care ar trebui interzise, atât umanişti, precum Heidegger, cât şi oameni de ştiinţă, precum Heisenberg. Şi lista e lungă. Până unde mergem cu purificarea? Până la a condamna pe cineva pentru că a fost angajatul unui stat într-o perioadă în care statul respectiv a făcut lucruri reprobabile? Toate statele fac lucruri reprobabile, mai ales statele puternice. Dacă mergem pe firul purităţii morale absolute, ar trebui să interzicem istoria umanităţii, care este plină de crime, războaie şi nedreptăţi. Cine aruncă atunci primul piatra, în acest caz? Cine are o istorie fără de păcat? 

Legea a cărei abrogare am propus-o în Parlament a slujit, până acum, doar la a-i vâna pe români, până la absurdul situaţie în care Ion Şiugariu, un soldat român mort în 1945 în lupta împotriva fascismului nu poate fi onorat cu acordarea numelui său unui pod de către autorităţile din Slovacia, ţara pentru a cărei eliberare şi-a dat viaţa, pe motiv că, în România, conform noii legi, acesta e... fascist, cel puţin aşa a reacţionat Ambasada României la propunerea Slovaciei! Până unde poate merge atunci aberaţia acestei legi?

Ideea de bază a acestei legi este că toţi suntem ori fascişti, ori legionari (acelaşi lucru se va spune şi despre mine şi despre Partidul România Unită, deşi mentorul nostru este Nicolae Iorga, ucis de legionari cu sânge rece). În aceste condiţii, ca ţară fascistă şi legionară, România trebuie să fie etern vinovată şi să se ascundă în fundul pământului, nu înainte de a arde în piaţa publică lucrările lui Ţuţea, Eliade, Crainic, Cioran, Vulcănescu şi mulţi alţii. Acest efect al legii este inacceptabil şi de aceea e nevoie de abrogarea ei!


„Adevărul“ încurajează dialogul şi libera exprimare a autorilor de pe platforma Blogurile adevarul.ro. Cu toate acestea, opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă întotdeauna poziţia ziarului. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite