Vocile străzii cer mai mult decât un premier. Cum vor să reseteze clasa politică Bucureştiul şi Clujul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă un prim-ministru credibil, reprezentanţii societăţii civile au susţinut, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, două tururi de scrutin la alegerile locale, un avocat al poporului depolitizat şi protejarea luptei anticorupţi.

La întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, cei 20 de reprezentanţi ai străzii n-au venit doar cu un profil de viitor premier, ci au exitns discuţia către resetarea întregului sistem politic, un slogan repetat cu insistenţă în stradă. Spre exemplu, cinci ONG-uri cu amplă activitate civică (ExpertForum, CRPE, GDS, ARCEN şi Asociaţia Pro Insfrastructură), au semnat o listă comună în care au propus, în acord cu doleanţele străzii, 10 soluţii pentru o mai bună guvernare: un premier credibil; două tururi de scrutin la alegerile locale (nu unul, cum spune acum legea adoptată la comun de PSD şi PNL); anulare mandatelor celor 552 primari şi 4.791 consilieri migratori care au profitat anul tercut de ordonanţa de urgenţă moşită de Liviu Dragnea; comisii credibile de control a SRI şi SIE; înlocuirea actualului Avocat al poporului – Victor Ciorbea- cu o persoană neutră politic; Aprobarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate ( legea aşteaptă votul final în Parlament); protejarea luptei anticorupţie; întărirea DNA şi a Parchetelor prin oferirea posibilităţii tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI; demiterea directorilor corupţi din instituţiile publice şi decăpuşarea companiilor de stat. Cele cinci ONG-uri au fost reprezentate la Cotroceni de Sorin Ioniţă (ExpertForum).

„Preşedintele mi s-a părut sincer interesat“
Şi directorul Freedom House România, Cristina Guseth, a fost prezentă la consultrile cu şeful statului. Pe lângă cele 10 puncte deja amintite, Cristina Guseth a susţuinut „vot prin corespondenţă funcţional, reducerea numărului de parlamentari conform referendumului de mult uitat, reglementarea CNA astfel încât candidaţii să aiba timpi de antenă la TV şi retragerea acelor proeicte de legi de natură să restrângă activiatea DNA“. Cristian Guseth a povestit, succint, pe Facebook, cum au decurs discuţiile. „Despre preşedinte: am avut impresia că era sincer interesat de ce auzea. A avut două intervenţii: una, excelentă, pe parcurs, când a oprit intervenţia unui elev, care era de cel puţin două ori mai lungă decât a profesorului Andrei Cornea ( tinereţe revoltată şi insuficient adecvată) şi la final. Mi s-a parut că este un om cu «sound judgement» (n.r.- judecată dreaptă) echilibrat, cu empatie şi umor“, a notat Cristina Guseth.

„Am două variante, ambele proaste“
Surse prezente la Cotroceni au spus, pentru „Adevărul“, că preşedintele a fost foarte receptiv la mesajele străzii şi că nu s-a înaintat o soluţie clară privind viitorul Guvern. „S-a vorbit şi despre alegeri anticipate, şi despre un Guvern technocrat, şi despre un Guvern politic, iar preşedintele ne-a spus: «am două variante, ambele proaste. Ori stau cu acest Guvern patru luni, apoi declanşez alegeri anticipate, ori desemnez acum un premier, dar rămân cu acest Parlament încă un an de zile»; acesta a fost mesajul politic“, au povestit sursele citate.

O altă idee dezbătută intens la întâlnire a fost implicarea în politică. „Preşedintele ne-a spus că piaţa trebuie să facă politică“, au mai spus surse din interiorul întâlnirii. Dicuţia  a fost confirmată, la finalul întâlnirii, de jurnalistul Liviu Mihaiu. „A fost o discuţie excepţională. Preşedintele ne-a spus să ne implicăm dacă vrem o altă clasă politică şi că va încerca să construiască împreună cu noi o altă clasă politică. Ne-a invitat să intrăm în partide. Nu neapărat  în cele actuale, ci şi în unele noi“, a spus Liviu Mihaiu.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a promis participanţilor că săptămâna viitoare îi va chema din nou, la Palatul Cotroceni pentru a le spune la ce concluzie a ajuns. O problemă va fi din nou selectarea vocilor străzii. Pentru întâlnirea de vineri, s-au înscris online 5.200 de oameni, din care au fost aleşi 20. „Se pare că au numărat cine a fost propus mai des de alţii, nu de sine însuşi. Data viitoare să fie vot online pentru reprezentanţii civici, pe pagina lor (n.r. -  a Adminsitraţiei Prezidenţiale), pentru ca lumea să opteze“, a spus Sorin Ioniţă, participant la consultări.

Mihalache, retras de la întâlnirea cu strada
Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, care a luat parte la toate consultările cu partidele politice, nu a fost prezent la întâlnirea cu reprezentanţii societăţii civile. O parte din oamenii care au reprezentat strada la consultările de vineri de la Cotroceni l-au contestat public pe Dan Mihalache, la sfârşitul anului trecut, când preşedintele Klaus Iohannis l-a numit şef al Cancelariei Prezidenţiale. Sorin Ioniţă, Cristina Guseth şi Andrei Cornea sunt doar câteva exemple în acest sens. „ Mihalache n-a fost prezent, mai bine“, a comentat, scurt, Sorin Ioniţă. Ironia a făcut însă ca întâlnirea să aibă loc exact în Biroul lui Dan Mihalache.  Dintre consilierii prezidenţiali, au participat Andrei Muraru şi Laurenţiu Ştefan.
 

Încă opt soluţii vin şi de la Cluj

„Nu putem şterge cu buretele actualele partide, ci trebuie să le forţăm prin modificări legislative să promoveze persoane competente, să se modernizeze“, arată reprezentanţii Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD), un think-tank înfiinţat în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (UBB Cluj) format din cadre didactice şi cercetători din România şi din străinătate. Instituţia a transmis preşedinţiei opt propuneri de reformă electorală. „Cea mai importantă propunere se referă la adoptarea unui sistem bazat pe liste de partid deschise pentru alegerea senatorilor, deputaţilor, consilierilor locali, consilierilor judeţeni şi europarlamentarilor. Asta înseamnă că se poate pune ştampila fie pe sigla partidului, fie pe unul dintre candidaţii propuşi de partid în lista uninominală”, explică unul dintre reprezentanţii CSD, lectorul George Jiglău. La alegerile uninominale din 2012, au obţinut un mandat de parlamentar doar candidaţii aflaţi pe primele 2-3 locuri ale listei. „Diferenţa cu lista deschisă ar fi faptul că vor avea şanse toţi candidaţii de pe listă. Astfel, dacă un candidat de pe locul 10 obţine un număr suficient de voturi pentru a întruni coeficientul electoral (numărul total de voturi exprimate împărţit la numărul de mandate), el va obţine mandatul”, explică cercetătorul. Efectul ar fi creşterea competiţiei în partide şi acordarea către alegători a unui control mai mare asupra candidaţilor. „Acum persoanele de pe primele locuri sunt desemnate cu mecanisme obscure care dau naştere la corupţie”, spune Jiglău. 

Societatea civilă în Parlament?
Consiliul Civic Local din Cluj-Napoca, un ONG format din specialişti care monitorizează Consiliul Local al oraşului, a trimis la preşedinţie 10 soluţii dintre care cele mai importate sunt: Sistem parlamentar bicameral care sa fie limitat numeric la 150 de demnitari, din care 80 proveniţi din societatea civilă, 70 proveniţi din partidele politice; Instituţii publice profesionalizate, eficiente şi respectate, cu limitarea la 5% din populaţie a numărului angajaţilor susţinuţi din Bugetul Statului; Descentralizarea administrativă reală cu competente transferate local pentru autoadministrare şi autofinanţare regional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite