Vlad Voiculescu şi misterele de la Ministerul Sănătăţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Cîţu şi ministrul Sănătăţii, o relaţie cu tot mai multe probleme FOTO Inquam Photos/George Călin
Premierul Cîţu şi ministrul Sănătăţii, o relaţie cu tot mai multe probleme FOTO Inquam Photos/George Călin

Vestea şocantă este că, în plin efort de vaccinare, medicii şi personalul nu au fost plătiţi de două luni de Ministerul Sănătăţii, unde se întâmplă tot feluri de lucruri învăluite în mister. Este esenţial ca viteza de vaccinare să crească semnificativ faţă de ceea ce avem în prezent pentru a ajunge la imunizarea în masă a populaţiei, dar din motive nedesluşite, campania încă nu turează cum ar trebui.

Mai aflăm că numărul locurilor la terapie intensivă a scăzut de la începutul anului, deşi se profila un al treilea val al pandemiei. Şi aici, o controversă. Premierul Cîţu spune că au scăzut, ministrul Sănătăţii că au crescut. Ceea ce se vede este că sistemul sanitar se află aproape de limită, suprasolicitat, cum nu s-a mai întâmplat de anul trecut.

Totul, pe fondul unei ofensive fără precedent a manipulatorilor de profesie care şi-au înteţit eforturile de destabilizare a societăţii şi de subminare a încrederii populaţiei în sistemul de sănătate şi în eficienţa campaniei de vaccinare.

În aceste circumstanţe, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat să intre în competiţie cu Comitetul Naţional de Coordonare a Campaniei de Vaccinare. Vlad Voiculescu a declanşat mai apoi scandalul transparenţei datelor privind vaccinarea. Cea a ieşit de aici, s-a văzut. Nici transparenţă, nici lămurirea oamenilor, doar un nou şir de acuzaţii şi manipulări. Cu ce s-a ales societatea din acest tărăboi şi cui i-a folosit până la urmă? Oamenii nu au rămas cu nimic cert, doar cu percepţia abil speculată de dezinformatorii de meserie, că se întâmplă ceva necurat. Ce anume, nu e prea clar, dar cu siguranţă populaţia ar fi dusă de nas. S-a aflat până acum, în urma teribilei campanii, cine şi câţi s-ar fi vaccinat peste rând, deşi lucrurile s-au desfăşurat conform unei HG pe care însuşi ministrul Sănătăţii o semnase? Şi mai mult, dacă au fost nereguli, ce măsuri s-au luat pentru a le pune capăt? Atunci, dacă nimic nu s-a schimbat, ce rost a avut toată tevatura?

Dar întârzierea plăţilor pentru cei angajaţi direct în campania de vaccinare le depăşeşte pe toate. Era prima prioritate a Ministerului Sănătăţii să facă toate decontările la timp. În fiecare dimineaţă, Vlad Voiculescu ar fi trebuit să se gândească la faptul că plăţile au fost deja întârziate, dar după promulgarea legii bugetului, pe 8 martie, nu mai exista niciun impediment. Cât ar mai fi durat dacă nu declara Valeriu Gheorgiţă că oamenii sunt neplătiţi? Acum s-a descoperit la Ministerul Sănătăţii că un funcţionar nu a trimis o hârtie la Ministerul Finanţelor. Vlad Voiculescu spune că nu e treaba ministrului. Corect. Treaba ministrului este ca acestă hârtie să fi fost trimisă la o oră de la intrarea în vigoare a legii bugetului. Nu să descopere că un funcţionar nu a îndeplinit o formalitate cu o săptămână mai târziu. Nu aflase Ministerul Sănătăţii că aceşti oameni îşi aşteaptă banii?

Ştiind că bugetul va fi adoptat mai târziu, n-ar fi trebuit ca Ministerul Sănătăţii să-i asigure pe cei care realizează de fapt vaccinarea în România că îşi vor primi banii, cât mai repede posibil?  Dacă tot aşteptau bugetul de ce nu au fost atât de transparenţi încât să nu lase nicio suspiciune, mai ales că numărul de centre trebuie să crească, implicit personalul aferent acestor centre? Cheltuielile privind campania de vaccinare sunt prima prioritate în domeniul sănătăţii publice şi dacă vrem ca numărul de centre de vaccinare să crească trebuie ca oamenii trebuie să aibă încredere că îşi vor primi banii pentru munca depusă. Tocmai asta nu s-a întâmplat. În rest, suntem asiguraţi că reformele din Sănătate vor începe cât de curând.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite