Vlad Voiculescu dă înapoi în disputa cu Violeta Alexandru: Nu e un „scandal”. E o postare şi un comentariu despre două moduri diferite de calcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vlad Voiculescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a venit cu precizări după schimbul de replici cu liderul PNL Bucureşti Violeta Alexandru pe tema cifrelor privind incidenţa focarelor COVID-19 la ultima campanie electorală, precizând că nu este „un scandal” şi că „este vorba despre o postare şi un comentariu despre două moduri diferite de calcul”.

„O discuţie civilizată e o discuţie civilizată şi atât, fie că e în persoană, pe Facebook sau în orice altă formă de comunicare. Nu este, deci, nici un “scandal” între doamna Violeta Alexandru şi mine pe tema calculării unui indicator. 

Este vorba despre o postare şi un comentariu despre două moduri diferite de calcul. Ce vă pot asigura este că modul actual de calcul este adevcat momentului în care ne aflăm şi că nu e nimic dramatic în neregulă cu felul în care fusese calculat înainte. Un indicator este un indicator, e bine în general să judecăm acţiunile.

Ca să punem lucrurile în context: nu există două guverne în lumea asta care să fi gestionat pandemia la fel. Mai mult, nu există un singur guvern care să fi gestionat pandemia cu aceleaşi instrumente şi cu acelaşi succes de când a început şi până astăzi. Unele lucruri se îmbunătăţesc pe parcurs. Asta facem şi noi, în mod transparent: discutăm, aducem argumente, analizăm si îmbunătăţim ce e de îmbunătăţit”, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.

Explicaţiile acestuia vin după ce, preşedintele PNL Bucureşti, deputatul Violeta Alexandru, a scris pe pagina sa de Facebook, că afirmaţii politice de gen „Nu am încredere în cifrele cazurilor de COVID-19” nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea.

În replică, într-un comentariu la această postare, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că anul trecut, înainte de alegeri, din calculul incidenţei au fost eliminate focarele, iar din calculul incidenţei la 14 zile au fost „pierdute” vreo două zile.

„Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situaţii de genul asta. Altfel ne furăm singuri caciulă minţindu-ne frumos”, scrie ministrul Sănătăţii.

Drept reacţie la afirmaţiile ministrului, PSD a anunţat în primă fază că va cere înfiinţarea unei Comisii speciale de anchetă în Parlament, care să scoată la lumină toată „golănia liberală”. De asemenea, social-democraţii au a solicitat Comisiei Europene să demareze o anchetă cu privire la posibila falsificare de către fostul Guvern PNL a datelor pandemiei. Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susţine că a informat Executivul european despre postarea Ministrului Sănătăţii şi elementele afirmate de acesta pe reţelele sociale, dar şi că este nevoie de „transparenţă, claritate şi de adevăr” pentru ca încrederea populaţiei să crească.

De cealaltă parte, preşedintele PNL Ludovic Orban l-a trimis la Vlad Voiculescu la treabă, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a respins afirmaţiile cum că datele ar fi fost măsluite.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite