Vlad Voiculescu, atac la Firea: Spune că-i pasă de oameni, dar acum doi ani erau oameni bătuţi în stradă şi ea era în concediu. Ascunde ce nu a făcut patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu - FOTO Eduard Enea
Vlad Voiculescu - FOTO Eduard Enea

Vlad Voiculescu, liderul PLUS Bucureşti, susţine că alianţa dreptei în Capitală, formată din PNL şi USR PLUS, va avea majoritate în Consiliul General şi în toate primăriile de sector. Vlad Voiculescu estimează că dreapta va câştiga cel puţin patru sectoare. Fostul ministru al Sănătăţii îşi doreşte funcţia de viceprimar al Cpaitalei pentru a coordona spitalele şi şcolile din subordinea primăriei.

Adevărul: Săptămâna trecută a fost ziua dvs. şi a fost multe mesaje pe Facebook. Care e diferenţa între odele închinate de pesedişti lui Liviu Dragnea şi odele închinate de pluserişti lui Vlad Voiculescu?

Vlad Voiculescu: Cred că sunt câteva  diferenţe la îndemână. Una e că nu sunt chiar ode, sunt doar mesaje de la mulţi ani, doi, nu sunt doar pluserişti, trei, nu cred că se aşteaptă la ceva înapoi.

Adică vreo funcţie.
Mai întâi că nu sunt foarte mule funcţii de dat şi apoi nu-mi stă în caracter. Avantajul meu şi a liderilor USR-PLUS e că nu facem chiar ce ne trecem prin cap.

Adică nu sunteţi un şef autoritar.
Nu sunt un şef autoritar şi mă deranjează cuvântul de şef.

Dar sunteţi liderul organizaţiei PLUS Bucureşti
E un pic diferit, îmi place mai mult cuvântul ăsta.

Adică lider decât şef
Da.

Ce funcţie doriţi să ocupaţi în această toamnă?
Viceprimar responsabil responsabil pentru sănătate, educaţie, social şi alte câteva domenii care sunt esenţial pentru viaţa bucureştenilor şi a românilor. Spitalele de aici nu sunt esenţiale doar pentru bucureşteni ci pentru români în general. De ce viceprimar şi nu parlamentar? În România e foarte multă treabă de făcut. Cred că orice funcţie de consilier local în ultima comună de România sau de primar al Bucureştiului sau parlamentar sau ministru e treabă de făcut. E de făcut curăţenie şi construit peste tot. Privesc o funcţie sau alta ca pe un instrument. Instrumentul ăsta al PMB îmi dă posibilitatea să lucrez acolo unde cred eu că e cea mai mare nevoie. Deşi ai legi bune, în general legile noastre nu sunt rele, sunt în proporţie covârşitoare preluate de la UE. Când ajungi la implementare lucrurile se strică foarte rău. O funcţie executivă îţi dă posibilitatea să pui mâna şi să faci clucurile aşa cum credem noi, o bună parte din societate. Adică fără nepotism şi punând oameni buni în instituţii care să servească cetăţenii şi nu un partid.

În teorie aveţi dreptate însă practic viceprimarul nu are putere
Mă provocaţi. Avem o construcţie la Bucureştu cu un primar independent şi două partide mari care vor forma coaliţia executivă. Va da mjoritatea în Consiliul General şi în consiliile locale sperăm noi la toate sectoarele. Asta presupune o conlucrare astfel încât forţa executivă să meargă în direcţia în care am promis cu toţii.

Adică bicefală.
Nu-i vorba de o bicefalitate, e vorba de forţa executivului care trebuie să vină din toate cele trei entităţi. Cele trei entităţi trebuie să lucreze pentru binele Bucureştiului. A spus-o şi Nicuşor Dan. Lucrurile sunt relativ clare. Nu avem dileme prea mari despre ce trebuie făcut.

Vă veţi ocupa ca viceprimar de această zonă de sănătate şi educaţie. Înafara faptului că puteţi să cereţi alocări mai mari de fonduri, ce puteţi face concret?
Multe lucruri. Când vorbim de sănătate nu vorbim doar de spitale. Vorbim de o piramidă, r vorba de prevenţie, medicină primară, medicină de ambulatoriu.

Astea ţin de primăria Capitalei?
Toate ţin într-o anumită măsură. E un mix foarte complex. Şi prin spitale şi există şi alte instrumente la îndemâna Primăriei. E foarte complicat. În Bucureşti aproape orice domeniu e împărţit între primăria generală, guvern. Lipseşte coordonarea. Ea trebuie să fie la Primărie. Îmi propun să coordonez serviciile private fie că aparţin de privat, primărie sau de Guvern. Lucrul ăsta nu poate să-l facă primăria singură. Primăria poate să facă ceea ce Parlamentul nu poate. Adică să meargă să se ocupe ca managementul de la spitale să nu fie în gaşca unui partid.

Adică organizaţi un concurs.
Sunt mult lucruri de spus. O singură măzură nu rezolvă. Ai nevoie de leadership. Să aduci oameni buni, să ai reguli clare, să ai o cultură organizaţională care să ducă lucrurile într-o direcţie bună. Sunt câteva obiceiuri care trebuie să le schimbăm în Bucureşti, şi nu doar în spitale, ci şi în şcoli, administraţie. Nepotism, hoţie etc. 

Dacă veţi fi ales viceprimar veţi rămâne pentru toţi cei patru ani?
Am această obsesie a lipsei de timp. M-am implicat în viaţa publică în Guvernul tehnocrat. Acolo nu au fost presiuni politice. Apropo de zilele astea, vezi că secretarul de stat e plecat în concediu de odihnă să se ocupe de alegeri. Nu am avut presiune din partea vreunui partid să punem oameni în funcţie. Ce ne-a lipsit a fost timpul. Am avut doar şapte luni la ministerul Sănătăţii şi vă invit să vedeţi măsurile pe care le-am luat atunci. Patru ani înseamnă altceva. Mă interesează un mandat întreg care să aibă o construcţie care să ne dea timp să ne facem treaba.

Deci rămâneţi viceprimar patru ani
Dacă lucrurile se aşează astfel încât să fac treabă

Dar aici lăsaţi o portiţă. Ce înseamnă să se aşeze lucrurile să faceţi treabă? Adică să ajunveţi viceprimar şi să aveţi majoritate acolo.
Iată

Deci dacă aveţi majoritate, Nicuşor Dan iese primar iar dvs viceprimar, nu plecaţi în Parlament.
Dacă avem majoritate solidă, sigur. 

Nu vă e teamă că o să vă îngropaţi cariera politică în funcţia de viceprimar?
O să repet ce am zis mai devreme, mă interesează să fac treabă

Sondajele arată că aveţi încredere din partea bucureştenilor. Am putea ajunge în situaţia în care USR-PLUS să aibă majoritate, dar doamna Gabriela Firea să ajungă primar. Aţi accepta să fiţi viceprimarul Gabrielei Firea?
Exclus. Dar din punctul meu de vedere e exclus ca doamna Firea să câştige alegerile. O să vedem la urne.

Sunt cam umăr la umăr Nicuşor Dan şi Gabriela Firea după ultimul sondaj.
Sunt lucruri care mă bucură dar şi lucruri care mă frustrează în campania asta. Mă frustrează nivelul de ipocrizie din campania asta. Nu pot să înţeleg să vii ca primar să spui că-ţi pasă de oameni când acum doi ani erau oameni bătuţi în stradă iar tu erai în concediu. Şi n-ai avut nicio poziţie tranşantă

Era primar, nu ministru.
Primarul Bucureştiului are o responsabilitate pentru ce se întâmplă în Bucureşti. Această mingiuţă, pe chestiuni de mediu, de transport, poţi să explici dar nu poţi nu-ţi asumi responsabilitatea. Nu poţi să nu-ţi asumi reposanbilitatea când oameni iau bătaie. Când femei, copii sunt fugăriţi pe stradă cu gaze. Cum nu poţi vorbi cu proiecte de investiţii când nu sunt gata şi să prezinţi machete. Sau să vorbeşti de proiecte precum spitalul Metropolitan fără să prezinţi studii de fezabilitate. Trebuie să vii un studiu de fazabilitate care reprezintă un prim pas. Nu poţi să vii după patru ani să spui că am nişte idei de proiecte. Campania doamnei Firea e de a ascunde faptul că e prim-vicepreşedinte al PSD şi de a ascunde ce nu a făcut în ultimii patru ani. E aparacic PSD. Încearcă să ascundă lucrul ăsta.

După patru ani de mandat ca viceprimar ce credeţi că va rămâne în urma dvs?
Un lucru care mi-e foarte aproape de suflet. Ce se întâmplă în fiecare zi în România e Moartea domnului Lăzărescu. Oameni care se plimbă între spitale. Lucrurile astea trebuie să fie coordonate. Tot ce e în sistemul de sănătate în Bucureşti, e ambiţia mea ca lucrurile să funcţioneze coordonat. Dacă nu există coordonare nu poţi vorbi de un sistem. Noi nu avem coordonare. Coordonarea înseamnă digitalizare, management coerent, un plan coerent de dezvoltarea serviciilor de dezvoltare. Serviciile de sănătate nu sunt toate în sectoarele Capitalei. Toate lucrurile se dezvoltă complet necoerent. Fiecare mai vine şi deschide o clinicuţă. Şefi de spitale care vor să mai dezvolte câteva ceva. N-au legătură cu nevoile pacienţilor. Mi-aş dori să vedeţi coordonare. Pentru asta îmi pun mandatul pe masă.

Cum veţi colabora cu Nicuşor Dan după ce în urmă cu câteva luni v-aţi luptat cu acesta pentru rolul de candidat al Alianţei şi l-aţi acuzat atunci că nu a jucat corect.
Modul în care s-a desfăşurat acea campanie vorbeşte despre cum ar trebui să se desfăşoare o competiţie în spaţiul nostru mioritic. Nu cu atacuri la persoană şi fără să ne reproşăm lucruri peste apoi să nu poţi să treci. De ce nu am făcut asta? Pentru că nu sunt. Nu sunt lucruri la Nicuşor Dan peste care nu pot să trec. Avem diferenţe de opinie, dar lucrurile sunt cât se poate de clare. Am reproşat în general că în loc să avem o competiţie fair, în care fiecare cetăţean să-şi poată alege candidatul, sper ca în patru-opt ani să avem două tururi de scrutin. O să colaborez foarte bine cu Nicuşor Dan.

Nu sunteţi două săbii care vor să încapă în aceeaşi teacă?
Cred că e din contră, suntem foarte diferiţi. Dacă luaţi domeniile de care aş vrea să mă ocup eu, sunt domeniile care nu sunt în topul preferinţelor lui Nicuşor Dan precum şi reciproca e valabilă. Sunt atât de multe de făcut şi e atât de greu ce o să trebuiască să facem în Primăria Capitalei, o instituţie cvasi-falită. Doar companiile municipale dacă să restructurezi, nu e munca doar a doi oameni, e munca a zeci de oameni.

Credeţi că dacă Nicuşor Dan ajunge primarul Capitalei, va dori să-şi ia partidul înapoi? USR?
Nu cred că se pune problema. Nicuşor Dan e un om asumat. Şi-a asumat că a făcut tot ce a făcut să ajungă primar al Bucureştiului.

Ce obiectiv are USR-PLUS în Bucureşti?
Prima forţă politică din Bucureşti şi majoritate împreună cu alte partide cu care să putem colabora la nivelul întregului Bucureşti.

Asta înseamnă 40% sau peste 40%?
Nu, nu putem să ne gândim la 40%, să fim realişti. 40% e rezultatul de la europarlamentare. Vorbim despre un context şi un alt factor esenţial, cei care nu au mutaţie în Bucureşti. E o problemă pe care mi-o propun să o rezolvăm. Suntem singura ţară care atunci când te muţi trebuie să-ţi faci viză de flotant. În toată Europa de Vest se face o vizită la administraţie. Durează cinci minute să anunţi că ţi-ai schimat adresa. Apoi ai acces la toate serviciile. Cred că sunt sute de mii de oameni care locuiesc în altă parte fără ca statul să ştie. Dacă nu ştii câţi oameni locuiesc într-un oraş sau altul, cum ai putea să faci planuri pentru oraşului respectiv?

Câte primării vor câştiga candiudaţii USR-PLUS-PNL în Bucureşti?
Cred că potenţialul este ca pe vot politic să obţinem majoritatea în toate primăriile. Sunt două primării de sector care sunt greu de obţinut. Eu cred că la 4 Simona Spătaru poate să câştige.

Deci 4-5 primării.
Cred că ar trebui să putem obţine toate primăriile, pur şi simplu uitându-ne la ce s-a întâmplat în ultimii patru ani. Mă feresc de ghicitori. O să depindă foarte mult de câţi oameni vor ieşi la vot. Văd ce s-a întâmplat în Franţa. Văd că în contextul ăsta al COVID-19 sunt mulţi oameni care nu au fost la vot. Am rămas cu câteva temeri după 2016. Una dintre temerile principale este asta, că oamenii se relaxează. Atunci când lucrurile merg cât de cât normal şi nu mai ai călcâiul pe ceafă, lucrurile se relaxează. Nu e cazul să ne relaxăm. În 2016 dacă întrebati pe oricine că la trei ani de Marţea Neagră s-ar putea întâmpla OUG13, probabil aţi fi spus că nu. Două luni de la alegeri eram în Piaţă şi nu ne venea să credem. Îmi scria un prieten din străinătate că cu două săptămâi înainte s-ar putea să se întâmple asta şi că am mai văzut lucrul ăsta în Italia.

Dacă PSD îşi va păstra toate primăriile de sector demisionaţi din fruntea PLUS Bucureşti?
Cred că este exclus. Nu e un scenariu pe care să-l fi gândit. Cu siguranţă mi-aş pune mandatul cu semnul întrebării. PLUS Bucureşti e o organizaţie de 3.000 de membri, din punctul meu de vedere, cea mai solidă din istorie la nivelul Bucureştiului.

Mai solidă decât USR Bucureşti?
După numere, sigur da. Dar sunt părtaş. Sunt oameni de o calitate excepţională, oameni cu experienţă în domeniul privat. Din 3000 de membri,  nu poţi să garanezi pentru fiecare, dar nu cred că găsiţi 20-30 de membri care să spună că vreau o funcţie sau nu mai sunt pe-aici.

Sau care să nu fi trecut pe la alte partide?
Chiar a scris cred că Corina Băcanu zilele trecute că de fapt sunt toţi la fel.

Nu sunt toţi la fel, dar cazuri există. A existat acel caz la Timişoara.
E cea mai mare minciună dar şi cel mai rău lucru pe care poţi să-l spui în spaţiul public şi cred că toată lumea ar trebui să aibă o responsabilitate pentru ceea ce spune. Noi în special pentru că venim să vă cerem încrederea. Nu suntem toţi la fel şi nu există traseism la nivelul ăla în care luăm primarul PSD şi îl aducem. La PLUS Bucureşti arătaţi-mi traseismul şi îl mănânc. Avem câţiva membri, garantez sub 5% care în tinereţe poate să fi fost la PNL. Dacă găsiţi oameni de la PSD, probabil să ne fi scăpat. Repet, dacă găsiţi cinci, din 3.000 de oameni arătaţi-mi şi facem un pariu.

Dacă aţi fi locuitor al oraşului Iaşi l-aţi vota pentru şefia CJ pe domnul Bodea? Fost parlamentar PNL, creaţia domnului Fenechiu?
Vă spun două lucruri. Unul, în contextul ăsta mă bucur că nu am buletin de Iaşi, mă bucur că sunt la Bucureşti. Şi da, cred că l-aş vota pe domnul Bodea, aş vota USR-PLUS, cu un pic de durere de burtă. Aş face lucrul ăsta. Aş vota. Din echipele care concurează acolo... E totuşi un pic diferit în a luat un membru de la PSD şi a-l duce la PNL. E un pic diferit de a lua un membru de la PNL pe criterii relativ stricte şi a merge cu el în alegeri. Ar fi un sofism să spunem că nu e o diferenţă.

Da, dar când liderii USR-PLUS spun ani la rând că nu vor accepta nicio formă de traseism, se cam bat cap în cap cele două forme de discursuri.
Nu luăm oameni care sunt în momentul ăsta pe o funcţie. Direct pe funcţia respectivă, dintr-odată schimbă partidul. Doi nu luăm oameni care nu respectă anumite criterii de integritate. Nu ştiu ca domnul Bodea să aibă probleme legate de dosare penale sau alte lucruri care sunt cât se poate de clare. Înţeleg că în Iaşi are o reputaţie relativ bună. Legătura cu domnul Fenechiu şi mie mi-a ridicat semne de întrebare. Înţeleg de la echipa de acolo că diferenţierea faţă de restul ofertei politice din Iaşi e cât se poate de clară.

Aţi fost unul dintre cei mai duri critici ai PNL din această zonă USR-PLUS. Până la urmă aţi bătut palma cu PNL pentru candidaturi comune la Capitală. S-a reformat PNL?
Să reiau cele trei afirmaţii. Am fost un critic dur nu al PNL, ci al unor fapte PNL. Al unor lucruri care sunt criticabile. Trebuie să avem această onestitate intelectuale să spunem că unele lucruri sunt criticabile şi să le criticăm. Când spunem dar stai că nu ne serveşte politic una sau alta sau băgăm în buzunarul de la spate interesul public, atunci acesta e un moment în care eu o să iau în considerare să ies din acel partid sau să plec din politică. Mi se pare că avem datoria şi faţă de noi dar în primul rând faţă de oamenii care ne cer încrederea, dar şi de PNL, cu care vrem să guvernăm, avem datoria să spunem că unele lucruri nu sunt ok. Exact lucrul ăsta l-am făcut la Bucureşti. În ce fel am bătut palma la Bucureşti. Cred că în politică trebuie să ai onestitate, să arăţi profesionalism şi să arăţi responsabilitate. Ar fi fost iresponsabil din partea mea să-l contracandidez pe Nicuşor Dan. Şi asta i-am reproşat lui Nicuşor Dan şi PNL-ului în 2016. Le-am spus cu gura mea că ce au făcut atunci n-a fost în regulă. Motivul pentru care am avut-o pe Gabriela Firea primar este această lipsă de responsabilitatea a două părţi. Uităm acum. Revenind, ar fi fost iresponsabil din partea mea să-l contracandidez pe Nicuşor Dan şi ar fi fost iresponsabil din partea noastră, USR-PLUS, să ne punem, candidaţi la fiecare sector şi să contracandidăm candidaţii PNL. Nu am bătut palma, avem liste separate. Ce-am făcut este să acţionăm cu responsabilitate şi să avem candidaţi unici. La trei sectoare ne-am retras candidaţii iar la trei sectoare şi-a retras PNL candidaţii. Între cei trei numiţi de PNL am eliminat doi. Am eliminat doi pe o chestiune de principiu. Am spus da, vrem să facem o îneţelege anti-PSD, dar nu putem face asta cu pesedişti. Nu poţi spune că te baţi cu PSD dar să iei câteva sute de primari de la ei. Noi am acţionat cu responsabilitate şi am eliminat aceşti doi candidaţi care erau evident în buzunarul PSD. Dan Cristian Popescu e acum în buzunarul PSD. A durat o săptămână jumătate de când am semnat acordul cu PNL până ce acest om s-a dus cu arme şi bagaje la PSD şi a spus cât de bine a colaborat cu PSD în toţi anii ăştia. Ăsta e timpul de ipocrizie pe care noi nu o să-l suferim nici acum nici la guvernare.

Deci nu s-a reformat PNL.
Păi haideţi să o luăm aşa. În echipa din Bucureşti candidaţii sunt toţi foarte decenţi. Adrian Moraru, Ciprian Ciucu, Cristi Băcanu sunt oameni cu care aş merge la bere. Sunt oameni cu care pot să schimb la modul cel mai onesc opinii cu care să construim. Eu am buletin de Sectorul 6, o să-l votez cu toată inima pe Ciprian Ciucu. Nu am durere de burtă. Dar ce văd în ţară şi ce văd în anumite comportamente inclusiv la Guvernare nu e nicicum în regulă. Da, câteodată spun asta şi în public, cu toată supărarea şi preţul politic. Sigur, asta naşte un pic de ranchiună, dar e ca în povestea cu fierberea broaştei. Dacă nu sare la timp iar apa începe să clocotească nu o să mai poată să iasă de acolo. Eu am responsabilitate faţă de oamenii cărora le cer încrederea. Dincolo de orice responsabilitate la cineva din partid. 

Candidaţi la şefia viitorului partid USR-PLUS?
O să vedem lucrul ăsta. Acum am câteva priorităţi. Alegerile locale şi alegerile parlamentare. Noi trebuie să transformăm România în perioada următoare. E o miză enormă în care ai nevoie de echipe. Voi avea nevoie de echipe, am trecut de gândurile astea că aş putea să fac ceva singur. Nimeni nu ar putea să facă prea multe lucruri singur. E nevoie de o echipă care să-şi asume reformarea României. Asta e misiunea USR-PLUS pentru perioada următoare. Nu-mi trebuie o funcţie nici în partid nici în afara lui. Toate astea sunt instrumente, instrumente care vrea să le folosesc ca să-mi îndeplinesc misiunea.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite