Vlad Moisescu, după ce a intrat în PDL: Partidul şi-a luat destinul în mâini. Asta nu era posibil în epoca Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Moisescu, invitatul Ioanei Lupea la Adevărul Live. FOTO Eduard Enea
Vlad Moisescu, invitatul Ioanei Lupea la Adevărul Live. FOTO Eduard Enea

Vlad Moisescu, fondator împreună cu Andrei Chiliman al Iniţiativei România Liberală, a fost invitatul Ioanei Lupea de la ora 12.00 la Adevărul Live. Un personaj căruia i-a plăcut umbra a ales să intre în jocul politic după excluderea din PNL. De ce a ales PDL şi nu PNL ori o altă forţă politică de dreapta a explicat la Adevărul Live.

Principalele declaraţii ale proaspătului vicepreşedinte PDL:

„Nu am stat în umbră, doar că am preferat să robotesc în subsolurile partidului“, a declarat Moisescu, întrebat de ce a păstrat discreţia în apariţiile sale în viaţa publică.

El a vorbit despre înfiinţarea IRL, dar şi despre excluderea sa din formaţiune, survenită după ce a ales o altă familie politică europeană: PPE, formaţiunea la care liberalii, în prezent, se pregătesc să adere.

„De la înfiinţare, IRL a militat pentru unificarea partidelor de dreapta. Al doilea motiv al înfiinţării a fost ca proiectul de ţară pe care acest nou partid să-l facă să bazeze pe capitalism şi stat de drept. Toată saga în PNL a plecat din vara lui 2012, când conducerea interimară de atunci, domnul Chiţoiu, a semnat un angajament în care, practic, se invalida statul de drept. Ala a fost momentul în care primarul Chiliman a reacţionat şi asta a atras furia pe care o ştiţi. Culmea este că, atunci când am fost exclus din PNL, am primit scrisoarea de excludere sub semnătura domnului Chiţoiu, în care principala vină era aderarea la PPE“,a relatat Moisescu.

Întrebat de ce IRL a preferat să se alieze cu PDL, dintre partidele de dreapta, Moisescu a răspuns că spera la o formulă de coagulare alături de Forţa Civică şi PNŢCD, însă liderii celor două formaţiuni, Mihai Răzvan Ungureanu şi Aurelian Pavelescu nu au reuşit să se înţeleagă.

„Am înţeles că domnul Ungureanu e în discuţii cu PDL, îmi doresc ca şi alţii să vină alături de noi şi presupun că, atunci, coagularea este evidentă“, a punctat Moisescu şi a adăugat că democrat-liberalii s-au arătat a fi cei mai dispuşi la realizarea unei construcţii de dreapta.

„Spre diferenţă de PNL, la PDL am găsit o voinţă totală de realizare a acestei unificări. Nu trecuseră trei zile de la 25 mai când conducerea PDL ne-a întrebat dacă vrem să participăm la construcţia de  dreapta“, a mai spus el.

Intrebat cum vede evoluţia Partidului Naţional Liberal, din care a făcut parte, el a răspuns că nu crede în varianta unei scindări.

„Evident, există oameni nemulţumiţi. Pe de o parte, sunt foarte mulţi români care stau acasă pentru că nu există o mare formaţiune de dreapta care să-i reprezinte. Nu văd PNL rupându-se la Congres, pentru că e o decizie istorică care se ia la acest Congres, şi anume modificarea Statutului, nu cred că domnul Klaus Iohannis, candidat la preşedinţia partidului, poate avea un contracandidat serios, deci premisele să fie un Congres decent sunt întrunite“, a detaliat Moisescu răspunsul.

In ce îl priveşte pe Crin Antonescu, Moisescu a arătat că gestul de afiliere a PNL la PPE a fost decizia acestuia, însă fără implicarea preşedintelui Traian Băsescu. De asemenea, referitor la un alt fost lider PNL, Călin Popescu Tăriceanu, Moisescu a spus că acesta practică „un joc riscant“.

„Tăriceanu crede în ALDE. In aceste partide crede, afilierea sa la ALDE a fost făcută pe linia belgiană. Acelea sunt valorile pe care le consideră a fi ALDE, numai că ALDE e o chestie mai amplă şi mai stângistă în restul Europei. Teamă îmi este să nu se ascundă o formulă de trecere la stânga şi de sprijinire a Guvernului PSD. Aici,practic, prietenia politică se încheie“, a spus, tranşant, Vlad Moisescu.

Moisescu a comentat şi declaraţiile Sulfinei Barbu, potrivit căreia PDL a intrat în epoca post-Băsescu.

„PDL îşi ia destinul în propriile mâini, ceea ce în epoca Băsescu nu era posibil. PDL va reveni la ce a fost în perioada lui de glorie. Eu cred că istoria va consemna şi lucrurile bune făcute de preşedintele Băsescu, care există, şi nu are rost să le negăm : justiţia, evident. Din păcate, au fost şi multe lucruri defecte“, a spus Moisescu.

In ce priveşte raporturile cu PMP, Moisescu a răspuns că este „mult prea fierbinte istoria PMP“ pentru a se discuta despre varianta unei asocieri.

In altă ordine de idei, Moisescu a arătat că proiectul de ţară pregătit de către PNL-PDL va conţine şi modificări aduse sistemului electoral.

„Invenţia cu colegiile uninominale este o prostie. România nu e pregătită. Stiu că presa, în vremea respectivă, spunea că nu e bine. Sistemul de repartizare a mandatelor uitaţi la ce a dus. Există, apropo de proiectul de ţară, şi puncte fixe ca acesta“,  a conchis el.

 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite