Viziteu (USR): Majoritatea PSD-ALDE-UDMR refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul etnic din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Stanciu Viziteu. FOTO Eduard Enea
Lucian Stanciu Viziteu. FOTO Eduard Enea

Deputatul Lucian Viziteu, membru în Comisia de control a SRI, a lansat acuzaţii grave la adresa PSD, ALDE, şi UDMR, formaţiuni despre care afirmă că din 2016 încoace nu au vrut să mai aprobe rapoartele SRI în Parlament „pentru ca românii să nu afle despre extremismul etnic din Transilvania”.

„Majoritatea PSD_ALDE_UDMR a refuzat de fiecare dată în ultimii 4 ani să aprobe rapoartele anuale ale Serviciului Român de Informaţii, pentru că acestea conţin informaţii oficiale îngrijorătoare despre ameninţările reprezentate de extremismul etnic din Transilvania. Dacă aceste informaţii ar fi devenit publice, acest lucru ar fi putut deteriora relaţiile politice dintre PSD şi UDMR. În ultimii ani, PSD şi ALDE au făcut numeroase concesii UDMR şi chiar au promovat sau susţinut prin artificii parlamentare iniţiative legislative care încalcă Constituţia României. Au făcut acest lucru pentru a-şi asigura sprijinul în Parlament”, atrage atenţia Lucian Stanciu Viziteu, membru în comisia de control a activităţii SRI.

Liderul USR arată că rapoartele din 2015, 2016, 2017 şi 2018 nu sunt aprobate de Parlament nici acum, aşa cum cerea legea. „Conform legii, rapoartele trebuie să fie analizate în comisie, se face un co-raport, iar acesta este susţinut în plen de directorul SRI. După aceasta urmează votul plenului reunit. Acest traseu este obligatoriu şi trebuie să aibă loc în fiecare an. Dacă raportul SRI este votat, el devine public, or pesediştii fix asta au încercat să împiedice”, arată Viziteu. ​

Liderul USR arată că rapoartele publice din anii precedenţi vorbesc despre ameninţarea reprezentată de extremismul etnic din Transilvania. „Riscul deturnării mişcărilor protestatare legitime de către exponenţi ai curentelor extremiste şi/sau degenerării acestora în acţiuni cu caracter violent face necesară cooperarea structurilor naţionale cu atribuţii în asigurarea ordinii publice, respectiv a securităţii naţionale. O formă particulară de manifestare a extremismului, cel de factură etnică, este reprezentată de acţiunile extensiilor din ţara noastră ale structurilor revizioniste ungare”, este atenţionarea din raportul SRI din 2012.

Raportul din 2013 vorbeşte chiar despre implicarea şi incitarea venită din partea unor actori externi, inclusiv din partea unor actori statali. „Interesele minorităţilor naţionale au fost, în continuare, afectate de preocupările unor oficiali/diplomaţi din statele limitrofe pentru implicarea comunităţilor congenere din ţara noastră în susţinerea propriilor interese”, se arată în raport SRI din 2013. Tot de aici aflăm că „În vederea racordării la demersurile autonomiste ale liderilor maghiari, activismul extensiilor autohtone ale structurilor extremiste ungare a continuat să exploateze momentele cu semnificaţie simbolică pentru congenerii din Transilvania, în sensul promovării în rândul tineretului maghiar a conceptelor revizioniste şi cultului unor personalităţi maghiare controversate”.

Raportul SRI din 2014 atenţionează că există „riscul declanşării de manifestări violente, asociate interferenţelor cu zona naţionalist-extremistă maghiară şi a acţiunilor unor persoane/grupuri cu comportament agresiv”. Tot în acest document se arată că extremiştii maghiari se folosesc de conceptul „secuiesc” pentru a promova idei autonomiste.

„Politicile revizioniste susţinute direct sau indirect de unii lideri extremişti sau chiar de unii lideri UDMR au avut mereu rolul de a ascunde politicile lor dezastruoase şi faptul că nu s-au implicat niciodată să dezvolte în mod real zonele în care trăieşte comunitatea maghiară din România. Principalele victime ale acestui tip de discurs sunt chiar maghiarii din România”, arată Viziteu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite