Băsescu participă la ultimul Consiliu European. „Voi susţine creşterea nivelului de sancţiuni pentru Federaţia Rusă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Mediafax
Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu va participa, timp de două zile, la Consiliul European, fiind ultima reuniune la care va fi prezent în calitate de şef al statului.

Înainte de plecare, Traian Băsescu a făcut o declaraţie, de pe Aeroportul „Henri Coandă“, în care a prezentat temele ce vor fi discutate în cadrul Consiliului. 

„Particip la ultimul Consiliu European. A fos pentru mine o onoare să reprezint România şi în cei zece ani am reprezentat interesele României la limita maximă în acord cu principiile Uniunii. Consiliul de astăzi are două teme fundamentale, dar marchează câteva momente. Primul este acela că se schimbă preşedintele Consiliului European cu Donald Tusk. Pe ordinea de zi sunt două teme majore. Prima este legată de îmbunătăţirea climatului de investiţii, iar a doua este analiza situaţiei din Ucraina“, a afirmat preşedintele. 

Referitor la situaţia din Ucraina, preşedintele a subliniat că România va susţine creşterea nivelului de sancţiuni pentru Federaţia Rusă. 

„În ceea ce ne priveşte, susţinem că situaţia din estul Ucrainei, marcată prin oraşele reper Lungansk şi Donetsk, se îndreaptă către o situaţie de gen Transnistria. Rusia continuă să consolideze separatiştii în estul Ucrainei, ceea ce impune creşterea nivelului de sancţiuni împotriva Moscovei. Sancţiunile de acum produc efecte devastatoare asupra economiei Rusiei şi cred că uşor, uşor  domnul  Putin va renunţa la aroganţă“, a spus preşedintele.

Traian Băsescu a comentat şi declaraţia ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, care a spus că Federaţia Rusă nu intenţionează să facă din Estul Ucrainei o nouă Crimee. „Este o copilărie. Nimeni nu spune asta. Tipul acesta de politică externă promovat de Kremlin nu mai păcăleşte pe nimeni. Mă aştept că nu vor crea o Transnistrie. Suntem foarte bine documentaţi cu privire la evoluţiile politice şi vom susţine creşterea nivelului de sancţiouni pentru ca Moscova să priceapă că UE îţi menţine principiile“, a conchis preşedintele.

Şeful statului a mai spus că l-a informat pe preşedintele ales, Klaus Iohannis, despre poziţia sa la această reuniune, şi că nu i-a dat sfaturi acestuia, ci doar au schimbat informaţii.

„Ceea ce am spus public a fost subiect discutat şi cu domnul preşedinte Iohannis. L-am informat cu privire la poziţia mea în acest Consiliu European”, a spus Băsescu, despre întâlnirea de miercuri seara cu preşedintele ales, Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, în pregătirea predării-primirii mandatului.

Întrebat dacă i-a dat sfaturi preşedintelui ales, Traian Băsescu a replicat: ”Nu, nimeni nu dă sfaturi nimănui, ci doar schimbăm informaţii”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite