Virgil Popescu, despre măsurile de ajutor de stat lansate de Guvernul Orban: Sunt măsuri foarte bune pentru IMM-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Gov.ro
FOTO Gov.ro

Virgil Popescu, fost ministru al Economiei, răspunde afirmaţiilor actualului deţinător al portofoliului, Claudiu Năsui, care consideră că Măsura 3 de ajutor pentru IMM decisă de Guvern nu îşi atinge scopul, întrucât mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pentru achiziţionarea de imobile.

Virgil Popescu susţine că este normal ca o firmă să fie ajutată financiar să cumpere un spaţiu de producţie, însă subliniază că nu sunt eligibile proiectele care prevăd cumpărarea de apartamente sau de spaţii de birouri de către IMM-uri cu banii primiţi drept ajutor prin Măsura 3.

"Dacă vorbim de măsurile pe care Guvernul PNL le-a luat anul trecut, aici nu pot fi de acord cu dânsul. Nici Măsura 3, măsura granturilor pentru microîntreprinderi, de 2.000 de euro, nici Măsura 2, granturi de capital de 150.000 de euro, nici Măsura 3 granturi pentru investiţii nu sunt măsuri care să nu fie ţintite către IMM-uri. Sunt măsuri foarte bune pentru IMM-uri şi eu cred în continuare (...) că un antreprenor, dacă vrea să facă producţie, trebuie să poată fi ajutat pentru extinderea capacităţii de producţie prin construcţia unei hale. Deci e normal să finanţăm prin Măsura 3 de investiţii, investiţii productive, care pot să însemne inclusiv o clădire, dar pentru producţie. Tot în ordonanţă scrie că nu se finanţează birouri, activitatea de birouri. Deci nu vorbim de finanţare de birouri. Dacă cineva a cerut finanţare pentru apartamente sau pentru imobil de birouri nu e eligibil, degeaba a cerut. Nu este eligibil, acest lucru e trecut în Ordonanţă. Probabil că dânsul nu a văzut acest lucru, că am văzut în spaţiul public că sunt foarte multe cereri de birouri”, a declarat Virgil Popescu, marţi seară, la Digi 24. 

El a spus că discută cu ministrul Economiei, dar că acesta "în general anunţă public şi după aia vorbim”.

"Cred că ar fi mai bine să discutăm înainte pentru că aceste lucruri le-aş putea spune direct şi probabil am stinge din faşă acest lucru. Părerea mea: că în momentul când a apărut lista la Măsura 3 şi cu punctaj a fost o greşeală, pentru că acel punctaj nu e punctajul real, e punctajul dat de computer. În urma închiderii procedurii de înscriere, urmează evaluarea. Evaluarea e făcută şi de evaluatori care se uită pe planul de afaceri şi care văd că investiţia aia e de birouri sau e productivă. Dacă este de birouri, scoate. Calculatorul nu îşi dă seama că investiţia imobiliară este în birouri sau în hală de producţie şi de aia punctează maxim. Asta e părerea mea: nu trebuiau puse punctajele pentru că nu sunt punctajele definitive, ele trebuie trecute prin procedura de evaluare”, a explicat ministrul Energiei, fost deţinător al portofoliului Economiei.

Actualul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a relatat, la sfârşitul săptămânii trecute, despre o discuţie pe care a avut-o cu prim-ministrul Florin Cîţu, el susinând Măsura 3 de ajutor pentru IMM decisă de Guvern nu îşi atinge scopul.

"Măsura 3 de ajutor de stat nu îşi atinge scopul pentru care a fost creată. Din cei 27.736 de aplicanţi, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanţate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanţate. Dintre acestea, 1.807 finanţează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, şi ajunge să finanţeze cumpărări de apartamente”, a scris Claudiu Năsui vineri pe Facebook.

Corpul de control al prim-ministrului va investiga modul în care a fost aplicată Măsura 3 de ajutor de stat - granturi pentru IMM, a anunţat vineri prim-ministrul Florin Cîţu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite