Viorica Dăncilă, editorial în limba engleză în Jerusalem Post: Influenţa Rusiei în afacerile europene este atât agresivă, cât şi dăunătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Viorica Dăncilă a scris un editorial în limba engleză pentru Jerusalem Post în care vorbeşte despre relaţia Uniunii Europene cu Rusia.

„Fostul premier Viorica Dăncilă a semnat un editorial publicat în Jerusalem Post în care susţine regândirea strategiei UE în relaţia cu Rusia. "Europa trebuie să ia în considerare o nouă dinamică cu Rusia, altfel vom continua să repetăm aceleaşi greşeli", arată textul. Totodată, analiza face referire la influenţa agresivă a Rusiei în Europa şi dă exemple precum Brexit, alegerile din Belarus şi criza din Ucraina.

“Europa trebuie să ia în considerare o nouă dinamică cu Rusia, altfel, mi-e teamă că vom continua să repetăm aceleaşi greşeli şi să ne confruntăm cu aceleaşi dificultăţi, punând în pericol securitatea naţională. Întrebarea este ce strategii să folosim. Până acum, nimeni nu a oferit o soluţie convingătoare.

Măsurile punitive, precum sancţiunile, au avut un impact negativ tangibil asupra economiei Rusiei. Însă au şi întreţinut un sentiment anti-occidental printre oameni, întărind popularitatea regimului şi declanşând încercări care nu erau întrutotul fără succes în diversificarea economică.

(...)

Micile certuri diplomatice şi politice nu au făcut mai mult decât să hrănească maşina de propagandă domestică a Rusiei, care întruchipează Vestul ca un partener nedrept.

(...)

Nu scriu aceasta pentru a păsui Rusia, ci dimpotrivă.

Punctul meu de vedere este de a demonstra că actuala noastră relaţie nu funcţionează. Influenţa Rusiei în afacerile europene este atât agresivă cât şi dăunătoare. Acest lucru este dovedit nu doar prin eforturile bine documentate ale Rusie de a stârni focul naţionalismului din UE, dar şi prin sprijinul său pentru forţe pro-ruse în statele noastre partenere.

Exemplele se întind în tot continentul european - de la Brexit în Regatul Unit, la recentul referendum şi alegeri din Macedonia de Nord, la criza din Ucraina, la alegerile prezidenţiale din Belarus. Între timp, eforturile Europei de a se apăra împotriva acestei influenţe continuă să dea greş în a-şi atinge scopul. Asta este în mare rezultatul punerii în prim plan de către Rusia a sculptării politicii europene în propria sa imagine, în vreme ce UE nu a calculat corect pagubele propriu-zise care au apărut din activităţile sale intervenţioniste”,notează Dăncilă, într-o parte a articolului publicat în Jerusalem Post şi citat de Digi24.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite