Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament: Vreau să-mi păstrez demnitatea, erau discuţii de cafea. Ponta: Scoate Justiţia din campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Hrebenciuc a demisionat azi din Parlament după ce procurorii DNA au cerut arestarea preventivă. Hrebenciuc îşi pierde imunitatea parlamentară în momentul în care demisia îi va fi publicată în Monitorul Oficial. Mai întâi, trebuie să se întrunească plenul Camerei Deputaţilor, care îi validează demisia, apoi o trimite spre Monitorul Oficial. Acest traseu mai poate dura chiar şi câteva săptămâni, timp în care Hrebenciuc nu poate fi arestat.

11.10 UPDATE Viorel Hrebenciuc: Este perfect adevărat, am decis să demisionez. Vreau să-mi păstrez demnitatea, aşa cum am avut-o toată viaţa. Şi încă un lucru vă spun, că nu mă răzgândesc, ca să staţi liniştiţi Din PSD nu demisionez. Nu am încălcat niciun fel de normă. Dacă vă uitaţi atent, astea sunt discuţii pe care le faci la cafea, cum faceţi şi dumneavoastră. Nu, nu regret nimic din ce am vorbit

11.05 UPDATE Victor Ponta: Este decizia domniei sale şi scoate Justiţia din campania electorală, aşa cum era folosită începând de ieri. Să vrei să fii preşedinte al unui partid nu este ceva ilegal. Şi eu am vrut să fiu preşedinte al PSD. Am negociat cu toată lumea.

Anunţul demisiei lui Hrebenciuc a fost făcut de peşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. „Vorbim de o demisie a unui deputat, de un vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Ştiu acest partid de 25 de ani. Nu se poate ca un om într-un partid atât de mare să poată să influenţeze votul unui Congres. Este un dosar pe rol, nu l-am citit, l-am trimis mai departe la Comisia Juridică. Eu mă focusez pe campania electorală“, a anunţat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. El a precizat însă că, până la o decizie definitivă a instanţei, Hrebenciuc rămâne membru PSD.

Ce spune Victor Ponta despre scandalul în care este implicat Viorel Hrebenciuc


Vineri seară, Ministerul Justiţiei a trimis către Camera Deputaţilor solicitarea de arestare preventivă pe numele lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, pentru faptele acestora din dosarul retrocedărilor ilegale de pădure. Sâmbătă la amiază, Biroul Permanent al Camerei s-a reunit şi, după o şedinţă-fulger, au trimis solicitarea la Comisia Juridică. Ieri, după ce pe numele lui Viorel Hrebenciuc s-a deschis un nou dosar penal pentru trafic de influenţă, în care este implicat şi Dan Şova, procurorii DNA au trimis către Camera Deputaţilor o completare la solicitarea de arestare preventivă, pentru că au adăugat noi probe la dosar.

 Marţi, deputaţii jurişti urmează să dezbată pe seama dosarului şi să trimită până mâine un raport pozitiv sau negativ. Să spună, de fapt, dacă sunt de acord cu arestarea preventivă a lui Hrebenciuc sau nu. Totuşi, Comisia Juridică mai poate tergiversa finalizarea raportului. „Legal, se poate depăşi termenul, dacă deputaţii jurişti vor cere date suplimentare“, a spus chiar Zgonea. Raportul Comisiei Juridice, atunci când va fi dat, va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, care decide dacă îi ridică imunitatea lui Viorel Hrebenciuc sau dacă îl scapă de arestare preventivă.

Ghiţă vrea suspendarea din PSD

Deputatul social-democrat Sebastian Ghiţă susţine, într-o declaraţie de presă, că Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc au greşit faţă de PSD şi că aceştia trebuie să se pună la dispoziţia justiţiei. Astfel, parlamentarul PSD cere suspendarea celor doi colegi, potrivit romaniatv.net.

„Conform deciziei de la Orăştie enunţată de preşedintele Ponta, cer suspendarea domnilor Şova şi Hrebenciuc din PSD. Victor Ponta vrea sa apere legea şi corectitudinea. Aceşti oameni au greşit în partid. Nu ştiu dacă au greşit şi în faţa legii. Domnul Ponta a spus că cine va face jocuri în PSD va fi exclus. Justiţia trebuie să arate adevărul despre retrocedări. Şi despre Macovei. Şi despre regimul Băsescu", precizează declaraţia deputatului social democrat.

Acuzaţiile care i se aduc lui Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc, este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. Mai exact, acesta ar fi intervenit pentru ca Paltin Sturza, moştenitorul lui Elie Vlad Sturza (strănepot de soră al boierului Nicolae D. Ghika – n.r.) să obţină, prin hotărâre judiciară, peste 43.000 de hectare de pădure.

Intervenţia parlamentarului ar fi survenit după ce Tribunalul Covasna s-a pronunţat într-un dosar privind o retrocedare, iar funcţionarii din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi ai Comisiei de Fond Funciar Bacău au introdus cerere de revizuire deoarece instanţa retrocedase  43.000 de hectare în condiţiile în care fuseseră solicitate doar 23.000.

Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, a fost chemat ieri la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă alte acuzaţii.

La doar două zile după ce i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul retrocedărilor, Viorel Hrebenciuc a încercat să-şi asigure libertatea în cazul în care ar fi fost condamnat, susţin procurorii anticorupţie. Astfel, Hrebenciuc s-a întâlnit cu senatorul Dan Şova pe 17 octombrie, căruia i-ar fi cerut să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Se referea, conform procurorilor, la articolul 13 din Legea specială 78/2000, privind faptele de corupţie, pe care Viorel Hrebenciuc îl dorea abrogat. În schimb, Dan Şova urma să beneficieze de sprijinul lui Hrebenciuc şi al celorlalţi membri PSD aflaţi sub influenţa vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor pentru a deveni preşedintele partidului, în dauna altor doi posibili candidaţi: Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea.

Tot ieri, procurorii au făcut percheziţii la locuinţa generalului Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, care i-ar fi dat lui Viorel Hrebenciuc informaţii din dosarele DNA prin intermediul unui angajat al instituţiei care a fost pus la rândul lui sub acuzare.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis, despre trocul Hrebenciuc - Şova: „Pe vremea USL, PSD insista cu legea amnistiei şi a graţierii“

În contextul stenogramelor din referatul DNA, în care Viorel Hrebenciuc îi promitea lui Dan Şova şefia PSD în schimbul unei legi a amnistiei, Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţie, spune că PSD insista în şedinţele USL cu iniţierea unei astfel de legi.

Percheziţii acasă la omul de legătură dintre Hrebenciuc şi „cârtiţa“ din DNA. Generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, îl avertiza pe liderul PSD de anchete

Procurorii anticorupţie au descins luni seară acasă la generalul Dumitru Iliescu, cel care îl informa pe Viorel Hrebenciuc despre dosarele anchetate de magistraţi. Fostul şef al SPP este urmărit penal în acest dosar, alături de Hrebenciuc şi de Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD.

Ion Iliescu: Nu l-aş crede atât de naiv şi de neiniţiat pe Hrebenciuc

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, recunoaşte că nu cunoaşte detalii cu privire la discuţia dintre Hrebenciuc şi Şova, dar că nu crede că Viorel Hrebenciuc este atât de naiv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite