Vin zile negre aduse de pandemie, iar politicienii noştri se încaieră pe ciolanul puterii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ştire de ieri ne-a dat fiori. Israelul a înregistrat, într-o singură zi, 9831 de noi cazuri de COVID, în condiţiile în care majoritatea populaţiei a fost vaccinată, şi s-a trecut şi la a treia doză de vaccin. Ce se va întâmpla la noi, în care doar 30% din populaţie este vaccinată? Şi, bomboana pe colivă, valul patru al pandemiei ne găseşte şi în criză politică profundă, fără perspective de rezolvare.

Evoluţia pandemiei în următoarele săptămâni în România

După ce numărul de infectări s-a dublat într-o singură zi, ajungând la 780, autorităţile au intrat în alertă. La gradul de vaccinare al ţării, ţinând cont şi de faptul că eficienţa vaccinurilor a scăzut (conform unor studii americane) de la 91% la 66% în urma apariţiei variantei delta, ne aşteptăm la o evoluţie, posibil dramatică, a numărului de îmbolnăviri de la noi.

Semnale aveam de la ţări europene în care valul patru al pandemiei  a făcut ravagii. În loc să menţinem restricţiile din primăvară, noi am crezut că pe noi ne ocoleşte pandemia şi am dat drumul la tot, fără măsuri de protecţie: turism, nunţi, botezuri, evenimente, călătorii. Cum vom trece peste valul patru nu ştie nimeni.

Mai grav, conform ştirilor preluate după DPA şi Agerpres, copiii cu vârsta de până la 9 ani continuă să reprezinte cel mai mare număr din noile infecţii în Israel. Probabil nevaccinaţi. Iar noi deschidem şcoala pe 13 septembrie, însă cine ştie cum va evolua pandemia în viitoarele trei săptămâni! Riscul ca şcolile să devină focare de infecţie fiind foarte mare, presupun că, dacă evoluţia numărului de infectări zilnice va fi dramatică, nu se vor mai deschide şcolile. Vom apela la acelaşi învăţământ online, pe care ministrul Educaţiei l-a caracterizat recent ca fiind un „dezastru”!

Ce fac în acest timp politicienii?

 Îşi arată muşchii „politici”, lăsând pandemia în grija lui Dumnezeu. Câte aiureli s-au petrecut în doar o săptămână, este şi greu să le inventariezi.

La rectificarea bugetară, Cîţu vrea să dubleze alocaţiile acordate partidelor. O prostie pe care o repudiază şi Orban. Iată câţi bani au încasat în iulie partidele,  în condiţiile în care 1000 de şcoli au wc-ul în curte.

PSD- 3.350.675,59 lei

PNL - 2.840.529,22 lei

USR - 1.531.269,20 lei

AUR - 678.150,39 lei

PMP - 175.310,13 lei

PRO ROMÂNIA - 126.665,02 lei

 Astăzi, în şedinţa de guvern, Cîţu vrea să aprobe PNDL 3. Împotriva rezervelor manifestate de USR PLUS. Are nevoie să cumpere primarii să-l voteze la şefia PNL. Nimeni nu neagă că este nevoie de dezvoltarea infrastructurii. Dar nu cu 2000 euro un bec, cu 80.000 de euro un wc, cu 50.000 de euro un gard. Iar banii astfel furaţi din bugetul ţării să se întoarcă la partide şi în buzunarele politicienilor. Bine face USR PLUS că impune condiţii, altfel părăseşte coaliţia.

Cîţu a impus un ministru de Finanţe care nu ştie salariul minim pe economie şi nici rata inflaţiei. E doar om de afaceri care a şi fost anchetat penal. Şi Cîţu a spus că a fost o gafă, dar nu suficientă să-l remanieze. Care ar fi gafa aia suficientă? Cîţu are nevoie de un ministru la Finanţe care să-i execute orbeşte ordinele. Ceea ce ministrul Nazare nu făcea.

Indiferent cine va câştiga şefia PNL va fi haos politic. La adresa lui Cîţu s-au adunat atâtea informaţii din trecutul său, atâtea reacţii prosteşti, încât ar fi de mirare să câştige el şefia PNL. Dacă va câştiga Orban, Cîţu va refuza să demisioneze din funcţia de premier, şi va începe un circ total. În plus, pe Orban l-a refuzat odată USR PLUS în funcţia de premier, şi nu-l va accepta a doua oară. Mai degrabă va părăsi coaliţia, alt motiv de instabilitate politică profundă. Cu ţara afectată de pandemie. Asta ne mai lipsea!

Preşedintele Iohannis este absent. Nu l-am auzit exprimându-şi poziţia în probleme politice acute de luni bune. L-a acceptat fără obiecţii pe Vîlceanu la Finanţe, fără să înţeleagă ce calificări are pentru această funcţie. Nu cere candidaţilor la şefia PNL să nu transforme competiţia într-o băşcălie de nivel submediocru. Este clar că şefia PNL şi a guvernului este o pălărie prea mare pentru Cîţu, iar Orban e omul clientelei de partid, nu a intereselor ţării.

Orban este prizonierul clientelei de partid.  Scandalul de la Apele Române n-a fost suficient să-l oprească. Acum îi cere socoteală lui Cîţu că a dat afară oamenii „partidului”, şi n-a angajat oamenii propuşi de „partid”. A rămas antologică afirmaţia lui Orban:

"Obligaţia conducerii PNL şi a Guvernului PNL este aceea de a sprijini toate proiectele comunităţilor locale conduse de primarii liberali şi a judeţelor conduse de preşedinţi de Consilii judeţene ai PNL.”

Restul localităţilor, neconduse de liberali, Dumnezeu cu mila! Acesta este omul politic Orban!

Sinecurile, salariile, pensiile şi sporurile nesimţite sunt la locul lor. Nu s-a atins nimeni de ele. Posibil să fie majorate. În condiţiile în care România a ajuns de la 35% la 50% din PIB datorie publică, prin împrumuturile fără număr contractate de puterea liberală.

Fără penali în funcţii publice” nu mai este de actualitate. Orban i-a luat în braţe pe penalii Alexe şi Chirica de la Iaşi, Cîţu la primit în echipa „câştigătoare” pe penalul Pârvulescu de la Ialomiţa.

Concluzie

Că lucrurile merg în România într-o direcţie greşită vedem cu toţii. Au şi spus-o în sondajul IRES 72% dintre români. Preşedintele Iohannis s-a extras din această ecuaţie, nu are treabă cu direcţia în care merge societatea românească. Actualul guvern trebuie să plece, fără să vină un altul condus de Orban. Cum este posibil, să decidă şefii de partide şi politicienii de vârf!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite