Viktor Orban foloseşte România ca rampă de lansare a mesajelor anti-UE şi pro-Rusia. Reacţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban
Viktor Orban

Prezent la Universitatea de Vară de la Tuşnad, judeţul Harghita, premierul Ungariei, Viktor Orban, a lansat noi critici la adresa liderilor UE, a pledat pentru o relaţie mai strânsă cu Rusia şi a persiflat Centenarul României. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ analizează discursul liderului maghiar.

Ca în fiecare vară, premierul Ungariei Viktor Orban a participat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, organizată, încă de la începutul anilor 90, de comunitatea maghiară. Din România, Viktor Orban a criticat modul în care liderii UE se raportează la Rusia. „Punctul meu de vedere este că UE duce o politică, şi scuzaţi expresia, primitivă faţă de Rusia, spunând că Rusia reprezintă un pericol. Pentru că, într-adevăr, în UE există ţări membre care se pot de-a dreptul simţi în pericol faţă de Rusia. Vorbim de Ţările Baltice, vorbim de Polonia, istoria şi apropierea geografică confirmă acest lucru, dar majoritatea ţărilor din UE nu resimt acest pericol, această primejdie, nici slovacii, nici cehii şi nici noi nu avem motive să credem că Rusia ar reprezenta vreun pericol, vreo primejdie pentru noi“, a spus premierul maghiar, care a pledat pentru relaţii mai strânse între statele UE şi Moscova.

„Deci, este foarte clar că Ţările Baltice şi  Polonia ar beneficia de garanţii suplimentare din partea NATO, din partea UE pentru a se simţi în siguranţă, dar restul ţărilor ar trebui să beneficieze de dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Rusia. Deci, în loc de această politică primitivă faţă de Rusia, ar trebui să avem o politică mult mai specializată, mult mai bine definită cu Rusia“, a spus Orban.

Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial pe probleme de politică externă,  arată duplicitatea premierului maghiar. „Orban îşi aşază un eşafodaj pentru viitoare negocieri cu Federaţia Rusă. Aşa a acţionat dintotdeauna. Dar, dincolo de ce spune Orban în spaţiul public, din 2014 încoace, după anexarea Crimeei, Ungaria a votat pentru sancţionarea Rusiei şi, apoi, pentru prelungirea sancţiiunilor economice“, a explicat Iulian Chifu pentru „Adevărul“. 

Analistul politic George Rîpă adaugă: „Orban este prins între angajamentele euro-atlantice ale Ungariei şi dorinţa sa de apropiere faţă de Federaţia Rusă, o ţară care îi aplaudă derapajele anti-democratice. Când Orban spune că ţara sa nu se simte ameninţată de Rusia şi că pentru el sunt importante relaţiile comerciale, el nu face altceva decât să susţină teza că valorile, securitatea şi stabilitatea şi coeziunea spaţiului euro-atlantic sunt mai puţin importante decât relaţiile personale sau economice cu Vladimr Putin. Orban este poate cel mai vocal susţinător al acestei teze la nivel european, însă nu este singurul. Până la urmă, Germania este cea care are relaţii economice speciale cu Rusia, în ciuda sancţiunilor europene şi americane, lucru evidenţiat recent chiar de preşedintele Trump“. 

Atac la Merkel
În discursul susţint la Tuşnad, Viktor Orban a criticat Comisia Europeană pentru că a aplicat „duble măsuri“ pentru Europa Centrală şi de Est. „Deci, ne bucurăm că mai au doar 300 de zile cei care mai sunt în Comisie“, a spus premierul Ungariei.

În paralel cu discursul susţinut la Tuşnad, Viktor Orban a oferit şi un interviul publicaţiei germane Bild, în care a criticat-o pe Angela Merkel. „Dacă aş urma o politică a refugiaţilor cum face cancelarul dumneavoastră, oamenii m-ar da afară din prima zi“, a spus premierul maghiar. „În ceea ce o priveşte pe doamna Merkel, Orban are dreptate. Cancelarul german şi-a cerut scuze cu jumătate de gură în campania electorală internă, însă nu şi-a asumat niciodată la nivel european faptul că a forţat cea mai mare parte a statelor europene să încalce legislaţia europeană în materie de migraţie, în frunte cu acordul de la Dublin. Angela Merkel a fost sancţionată totuşi indirect de europeni, dacă ne uităm la rezultatele alegerilor din Italia, Franţa, Austria, Germania, unde partidele anti-imigraţie au obţinut scoruri ridicate sau chiar au câşigat alegerile“, susţine analistul politic George Rîpă.

„Centenarul României nu e un moment festiv“
Inevitabil, premierul Ungariei a vorbit şi despre Centenarul pe care România îl va serba la 1 Decembrie. „Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv”, a afirmat Orban. Analistul politic Iulian  Chifu explică: „Ungaria încearcă să provoace România şi să o angreneze într-un proiect de dezbatere cu privire la anul 1918. E frustrarea Ungariei în materie de Trianon ( Tratatul prin care Marile Puteri au recunoscut, în 1920, unirea Transilvaniei cu România – n.r.)..Fără acest discurs, Orban nu ar avea ce să pună pe masă, căci subiectul Soros îşi dă ultima suflare“.

Dacă România ar avea azi conducători care să inspire respect, cu siguranţă că Viktor Orban nu şi-ar permite să ne jignească la noi acasă. Victor Ponta,fost premier

Premierul ungar a invocat şi sloganul UDMR - 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România -  cu care s-a declarat de acord. „Ţinutul Secuiesc a existat şi când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului“, a adăugat Orban. „O declaraţie cu puternice accente emoţionale. Premierul Ungariei foloseşte contextul Centenarului românesc pentru a crea o bază solidă de susţinători din zona Transilvaniei. Desigur, o reacţie din partea oficialităţilor de la Bucureşti nu face decât să împrumute agenda unei teme ce, în contextul valorilor Uniunii Europene, este una artificială, neîntemeiată. România, ca atare, are o singură soluţie: să se impună la nivel macro-economic şi print-o serie de politici sociale menite să fie un exemplu de bune practici pentru toţi partenerii UE“, crede analistul politic Radu Delicote.

Nici Iulian Chifu nu crede că Guvernul sau Adminsitraţia Prezidenţială ar trebui să răspundă oficial, pentru că ar pune paie pe foc. „Probabil  MAE a răspuns deja pe cale diplomatică. O reacţie publică din partea statului n-ar duce decât la dispută. E treaba liderilor de partide din Românai să vină cu reacţii“, spune Iulian Chifu. Singurii politiceni care au reacţionat au fost Victor Ponta, liderul ProRomânia, şi Eugen Tomac, preşedintele PMP. „Dacă România ar avea azi conducători care să inspire respect, cu siguranţă că Viktor Orban nu şi-ar permite să ne jignească la noi acasă“, a spus Ponta. „România a reuşit să integreze comunitatea maghiară perfect, UDMR este în Parlament din 1990 până în prezent, a participat de cele mai multe ori la actul de guvernare, la ora actuală face parte dintr-o Coaliţie alături de PSD şi ALDE, chiar dacă nu are miniştri în Guvern. Din punct de vedere al reprezentării politice, judeţele Harghita şi Covasna sunt conduse de către reprezentanţi a minorităţii maghiare, conduc şi în judeţul Mureş, decid şi în Satu Mare şi Bihor“, a comentat şi Tomac.

Ţinutul Secuiesc a existat şi când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului. Viktor Orban,premierul Ungariei
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite