Viitorul pro-european al Republicii Moldova, la mâna oligarhului Vlad Plahotniuc?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza politică de la Chişinău din rândul forţelor politice pro-europene, care nu sunt capabile să reseteze alianţa AIE-3, aruncă Republica Moldova într-o zonă gri a neîncrederii, în plan extern cât şi-n plan economic, întrucât finanţările externe sunt pentru moment blocate.

Fără un acord preventiv cu FMI, politicienii de la Chişinău nu vor reuşi să readucă Moldova pe axa credibilităţii externe, în contextul în care mesajele UE au fost extreme de clare: respectarea clauzelor asumate prin Acordul de Asociere, guvern legitim şi continuarea reformelor. În momentul de faţă, situaţia politică de la Chişinău demonstrează că unica soluţie pentru depăşirea blocajului politic, o reprezintă alegerile anticipate care ar schimba radical orientarea geopolitică a Moldovei spre Kremlin, întrucât favorite certe sunt forţele politice pro-putiniste: PSRM şi Partidul Nostru al lui Renato Usatâi.  Arestarea lui Vlad Filat şi trecerea PLDM în opoziţie blochează pentru moment resetarea AIE 3, în contextul în care PDM şi tandemul Lupu-Plahotniuc doresc să deţină prim-planul într-un viitor cabinet pro-european. Pentru oligarhul Vlad Plahotniuc interesul european al Republicii Moldova este nesemnificativ, din moment ce oamenii săi din umbră acţionează pentru acapararea întregii puterii în stat în vederea alegerilor viitorului preşedinte al Republicii Moldova în primăvară iar PL şi PPEM sunt angrenate la locomativa PDM. Miza lui Plahotniuc o reprezintă alegerea viitorului preşedinte al Republicii Moldova când probabil va căuta să îşi impună un om agreat atât de forţele putiniste cât şi de PL şi PPEM iar prin căderea guvernului Ştreleţ la moţiunea de cenzură din 29 octombrie a reprezentat doar un prim test al puterii sale politice. Retras strategic din funcţia de prim-vicepreşedinte şi de membru (temporar) al PDM, Plahotniuc a ales să acţioneze discret din umbră în contextul în care rivalul său politic Vlad Filat a părăsit scena fiind arestat, iar PLDM este în pragul destructurării.

„Nu am avut niciodată vreo implicare în acest caz, dar consider că e important ca în acest moment să fac acest demers, pentru a nu lăsa campaniile de manipulare să afecteze activitatea instituţiilor de drept, dar şi imaginea partidului din care fac parte. Am încredere că PDM va contribui la asigurarea stabilităţii actualei alianţe şi la menţinerea cursului european al Republicii Moldova. De responsabilitatea partidelor alianţei depinde evitarea alegerilor anticipate şi intrarea într-o criza politică extrem de complicată” scria oligarhul Vlad Plahotniuc, în paginile blogului personal, despre motivele autosuspendării temporare din prim-planul PDM.

În lipsa unui lider authentic care să reseteze relaţiile dintre PDM şi PLDM, pentru a se mai putea da o şansă viitorului european al Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu afirma, recent într-un interviu acordat portalului deschide.md, că lipsa implicării fostului deputat Vlad Plahotniuc în constituirea alianţelor duce la lipsa rezultatelor.

 „...vă spun cu sinceritate că implicarea lui în formarea alianţelor aducea rezultat şi faptul că nu se implică acum se vede prin lipsa unui rezultat. Eu aş fi preferat dacă el  se implica, însă e decizia lui şi el e stăpân pe sine”, declara Andrian Candu. 

În fapt, Candu uită să precizeze că Plahotniuc acţionează din umbră şi aşteaptă un moment favorabil pentru a forţa fie  numirea unui guvern cu un premier şters de genul lui Chiril  Gaburici  prin intermediul căruia să sifoneze bani comunitari sau să împingă Moldova spre anticipate şi implicit spre o guvernare de stânga pro-putinistă. Singurul care pare să conştientizeze situaţia politică internă de la Chişinău este preşedintele Nicolae Timofti care a încercat fără success să joace rolul de mediator în tabăra pro-european în două runde de negocieri fără rezultat cu liderii PL, PLDM şi PDM.

”Noi suntem în continuare gata pentru a lua iniţiativa şi responsabilitatea pentru guvernare în Republica Moldova, ceea ce ar însemna ca şi iniţiativă, continuarea acestor consultări şi negocieri, - a declarat liderul PDM Marian Lupu. - Şi, cel târziu până în data de 10 decembrie să venim cu o propunere către şeful statului privind candidatul la funcţia de prim-ministru, care ar avea în spatele său rezultatele negocierilor şi sprijinul a cel puţin 51 de deputaţi din Parlamentul ţării. Astfel, această propunere nu va fi una abstractă, dar să întrunească condiţiile pentru un exerciţiu de vot cu succes în Parlamentul ţării”, a declarat preşedintele PDM, Marian Lupu, potrivit Unimedia.md.

În schimb, liderii PLDM au declarat la finalul discuţiilor purtate cu şeful statului moldovean că doresc scoaterea instituţiilor cheie din stat de sub controlul politic iar luni pe 30 noiembrie vor organiza un nou consiliu politic pentru a lua o decizie în privinţa viitorului Republicii Moldova.

”Suntem confuzi, deoarece pe de o parte suntem chemaţi la negocieri, iar pe de altă parte  retorica este arhiagresivă şi, de multe ori, chiar manipulatorii. De aceea, eu i-aş chema pe colegi la responsabilitate şi noi vom comunica deciziile ulterioare”, a afirmat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc, potrivit Unimedia.md.

Din poziţiile exprimate la finalul discuţiilor de mediere cu foştii lideri din cadrul AIE 3 iniţiate de preşedintele moldovean  Nicolae Timofti reiese faptul că politicienii partidelor pro-europene au propriile interese iar interesul naţional nu pare să primeze în faţa intereselor oligarhilor camuflaţi în spatele partidelor politice. Situaţia este de a dreptul dramatică întrucât viitorul european al Republicii Moldova stă în mâinile oligarhului Vlad Plahotniuc care este singurul care ar putea reseta AIE 3. Puterea lui Plahotniuc demonstrează încă odată slăbiciunea instituţiilor statului moldovean şi eşecul UE şi implicit al statului român în implementarea valorilor europene şi reformelor de modernizare al statului  la Chişinău.

„De la un elev silitor, Moldova a devenit un stat aproape oligarhic. În pofida unor reforme, statul este corupt. S-au făcut şi lucruri bune, însă la ce ajută alegerile libere dacă până la urmă rezultatul este acelaşi. La ce ne putem aştepta dacă manifestanţii sunt încarceraţi pentru a li se lua dreptul la părere. Este o lipsă de integritate a clasei politice, care, de formă, acceptă reformele europene, dar de fapt acţionează după propriul plac. Comisia UE trebuie să impună aplicarea acordului aşa cum se cuvine în Moldova” a declarat europarlamentarul PESHelmut Scholtz, potrivit Naţional.md cu privire la situaţia politică de la Chişinău.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite