Viitorul preşedinte al Comisiei Roşia Montană, în favoarea mineritului cu cianuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Iancu este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc
Iulian Iancu este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei speciale privind Roşia Montană, a blocat în 2008, în Comisia pentru Industrii, o iniţiativă legislativă pentru interzicerea mineritului cu cianuri.

Iulian Iancu este doctor în petrol şi gaze şi deţine şi experienţă în medierea conflictelor în negocierea Contractului Colectiv de Muncă cu organizaţiile sindicale în sectorul energie, petrol şi gaze naturale, funcţie pe care a ocupat-o între 2000-2004, în calitate de secretar de stat.

De profesie inginer, parlamentarul a activat în domeniu mai mult de zece ani, după care s-a orientat către politică, remarcându-se mai întâi ca secretar de stat în Ministerul Economiei, în perioada 2000-2004, apoi ca deputat, din ianuarie 2005 până în prezent. Iancu a fost ales deputat de Bacău în 2012, fiind la cel de-al doilea mandat în Parlamentul României.  Pe lângă funcţia de deputat, este şi preşedintele Comisiei pentru Industrii şi servicii.

A blocat mineritul fără cianuri

În 2008, Iulian Iancu era preşedintele Comisiei pentru Industrii a Parlamentului. Senatorii Eckstein Kovacs Peter si Gheorghe Funar au depus o iniţiativă legislativă pentru interzicerea mineritului cu cianuri şi a fost înaintată comisiei conduse de Iancu pentru întocmirea unui raport. Însă, Iulian Iancu a trimis plenului Camerei propunere legislativă complet schimbată, pe deplin favorabilă investitorilor de la Roşia Montană.

„A schimbat radical textul. Noi am promovat o schimbare de lege cu un singur articol: în România se interzice mineritul cu cianuri. El a făcut un proiect de vreo patru pagini care nu se pupa cu iniţiativa noastră. A fost împotriva proiectului. Din motive de procedură, plenul Camerei a retrimis la Comisie proiectul pe motiv că CCR pentru următorul motiv: dacă în urma modificărilor propuse în comisie sau în plen se schimbă esenţa propunerii legislative atunci această modificare este neconstituţională. Şi acum este acolo proiectul la Comisia pentru Industrie“, a rememorat Eckstein Kovacs pentru „Adevărul“.

Împotriva liberalului Tăriceanu

Cel care preia acum frâiele celei mai controversate comisii este şi cel care în 2008 a avut mari dispute cu premierul Câlin Popescu Tăriceanu. Disensiunile între cei doi au ajuns chiar în instanţă, după ce Tăriceanu i-a dat în judecată pe Iulian Iancu şi pe premierul Emil Boc pentru calomnie în legătură cu scandalul Sterling. Companiile de stat din domeniul gazului au fost căpuşate de o firma româno-germană.

Ce avere are Iancu
Potrivit declaraţiei de avere, deputatul Iancu deţine în proprietate patru terenuri, un apartament în Bucureşti şi o casă de locuit în Mediaş. La categoria bunuri mobile, parlamentarul a notat un autorturism marca Mercedes pe care l-a achiziţionat în 2005 şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro. În conturile din bancă, deputatul a reuşit să agonisească suma de 101.812 lei. Preşedintele Comisiei special este şi un adevărat om de afaceri, pentru că deţine acţiuni sau părţi sociale în societăţi cometrciale, în valoare de peste 73.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite