Viitorul premier trebuie să renunţe la miniştri politruci. Altfel, devine prizonierul „structurilor”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban nu a înţeles acest lucru elementar. Crescut la şcoala politică Iliescu-Nastase-Tăriceanu-Dragnea, ştie un lucru fix şi extrem de dăunător. Organizaţiile cu rezultate bune în alegeri sunt răsplătite cu posturi de miniştri, indiferent dacă propun oameni precum Andruşca, Cuc, Anisie şi mulţi alţii. Ce s-a ales de educaţia din România sau de transporturi se ştie.

Speranţa este ca USR PLUS să schimbe această direcţie de gândire prostească. Şi să condiţioneze intrarea la guvernarea de o nouă paradigmă de recrutare a miniştrilor, în funcţie de competenţele dovedite, de istoricul profesional, de CV, nu de obedienţa faţă de partid şi şeful acestuia. Dacă nu se schimbă ceva în direcţia aceasta, nu se va schimba nimic nici în România de după alegeri.

Ce se întâmplă cu miniştri mediocri

Devin imediat prizonierii „structurilor din ministere”. Nu au suficiente competenţe şi cunoştinţe încât să schimbe şefii „structurilor”, să pună oamani de valoare şi cu competenţe ştiute şi recunoscute. Se mulţumesc cu cei învechiţi în rele, care îi susură la ureche ministrului: fără noi nu puteţi face nimic. Acesta-i motivul pentru care în educaţie nu se schimbă nimic de 30 de ani. Cu singură excepţie, ministeriatul lui Daniel Funeriu, care a încercat să pună în operă rezultatele Comisiei Prezidenţiale condusă de Mircea Miclea. N-a avut suficient timp, iar miniştrii care au urmat au ascultat „structurile” şi au modificat Legea Educaţiei Naţionale cu 65 de OUG-uri şi nu se ştie câte alte modificări legislative. Astfel încât să mulţumească profesorii, sindicatele, instituţiile subordonate. Elevii, ai căror părinţi plătesc salariile „structurilor”, şi care sunt, nu-i aşa, în centrul procesului educaţional, altă dată. Acum nu este timp pentru ei!

Avem exemplul lui Ilie Bolojan, şeful CJ Bihor. Nu s-a uitat din ce partid sunt salariaţii săi, şi a dat afară jumătate dintre aceştia, păstrându-i doar pe cei utili şi competenţi. Aşa ar trebui să se întâmple în toată ţara, în toate segmentele aparatului bugetar.

Şi ministrul Agriculturii a declarat că 14.500 de bugetari, care să gestioneze o agricultură eminamente privată, sunt cam mulţi. Dar a rămas la nivel declarativ. Nu s-a atins de „structurile” din minister şi instituţiile subordonate.

Nu mai sunt bani la buget pentru sistemul bugetar nerestructurat

Nici deficitul bugetar imens şi riscul că România să nu se mai poată împrumuta nu clinteşte decizia premierului Orban şi a miniştrilor săi de a nu se atinge de „structuri”. „Structurile” sunt în toate instituţiile, nimeni nu mişcă un deget fără aprobarea lor. Mai sunt, probabil, şi oameni competenţi în aceste structuri, dar nu sunt ascultaţi. Deciziile importante din ministere se iau cu ochii la interesele şefilor din filialele judeţene, a baronilor locali, fie ei roşii sau galbeni.

Problemă noastră, a românilor, este dacă preşedintele Iohannis şi conducerile partidelor ce vor forma viitorul guvern vor înţelege aceste adevăruri evidente. Există o şansă rarissima de a schimba optică de guvernare după alegeri. România are sabia lui Damocles de asupra capului, riscă să nu se mai poată împrumuta. Avem exemple acum de la Bihor, Prahova, Caraş-Severin, unde şefi curajoşi de CJ ne-au spus că 50% dintre salariaţii acestor instituţii nu sunt necesari. Bineînţeles că la fel se întâmplă şi în restul instituţiilor bugetare. Mai ales în primării, unde s-a sărit de la 10 angajaţi la 80. Din clientele de partid, fireşte.

Premierul Orban şi ministrul de Finanţe, Florin Cîţu nu sunt capabili de schimbarea opticii de guvernare. Dacă nu vom găsi alţi oameni care să înţeleagă toate aceste adevăruri simple, vom ajunge la mâna FMI, care pune condiţii „groaznice” (Florin Cîţu) pentru acordarea unui împrumut major: reducerea cu 30% a aparatului bugetar, cu 20% a cheltuielilor administraţiilor locale, privatizări şi altele asemenea.

Vom vedea în programul de guvernare al PNL şi în bugetul pe 2021 cum stau lucrurile. Şi vom şti dacă vom bălti în aceeaşi mlaştină a dezinteresului pentru viitorul României şi de promovare a intereselor structurilor de partid. Doar asta ştiu alde Orban şi Co.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite