Florin Cîţu este oficial premier. Guvernul PNL USR-PLUS UDMR a fost învestit cu 260 de voturi „pentru“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Guvernul Cîţu a primit din partea Parlamentului votul de învestire, primind 260 de voturi de voturi „pentru”.  Membrii cabinetului urmează în această seară să depună jurământul la Cotroceni, după care vor avea prima şedinţă de Guvern la Palatul Victoria.

GALERIE FOTO

UPDATE Guvernul Cîţu a fost învestit oficial. Din 446 de voturi valabile, cabinetul a primit 260. Membrii cabinetului vor depune jurământul la ora 20:00, la Palatul Cotroceni.

„Mulţumesc milioanelor de români care au susţinut coaliţia. Le promit şi le garantez că nu le voi înşela niciodată aşteptările. Mulţumesc şi la treabă!”, a declarat premierul Florin Cîţu după afişarea votului.
 

UPDATE A început votul pentru învestire. Pentru ca guvernul să primească votul de încredere este nevoie de 233 de voturi „pentru”. PNL, USR-PLUS şi UDMR au împreună 244 de parlamentari, la care s-ar adăuga sprijinul celor 18 deputaţi din grupul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară. În total, pe hârtie, coaliţia ar avea garantate 262 de voturi la învestire.


UPDATE Senatoarea PSD Gabriela Firea şi-a început discursul în plenul reunit de miercuri cu o remarcă şi anume că în Cabinetul Cîţu există o singură femeie ministru, Raluca Turcan.

„Daţi-mi voie să încep cu o remarcă. E o observaţie pertinentă. În băncile Guvernului există doar o doamnă, nu cred că e o notă foarte bune pentru trei partide care au un discurs european. Şi înghesuită în spate şi trimisă la Muncă. În Guvernele PSD existau doamne pregătite pentru a gestiona aspecte. Domnii de dreapta ţin doamnele în backstage. Vom vedea cât vor falsa la guvernare”, a declarat Gabriela Firea. 

   

FOTO Inquam Photos / George Călin 

Desemnare premier Florin Cîţu - vot parlament / FOTO Inquam Photis / George Călin / 23 dec 2020


 

UPDATE Liderul deputaţilor UDMR Csoma Botond a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului, că este nevoie de un guvern care să fie atent la nevoile comunităţilor din România şi care nu consideră minorităţile naţionale ca fiind un pericol pentru siguranţa naţională.

UPDATE Ionuţ Moşteanu: „România se schimbă. În urma cu patru ani la tribună stăteau Dragnea şi Tăriceanu, unul e la închisdoare, altul trimis în judecată. România se schimbă. În urmă cu patru ani în primele bănci se aflau Florin Iordache, Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea. Azi sunt feţe noi care inspiră încredere în viitor. Noi cei care am luptat suntem aici, a venit momentul să guvernăm România, să facem un Parlament în care legile bune să nu mai stea în sertare. Văd că încă mai validaţi parlamentari cu probleme penale, sper să vă schimbaţi mai repede.

Nu am uitat de unde am plecat. Suntem aici pentru că Stelian Ion s-a bătut cu armata lui Dragnea în acest Parlament. Cu acei oameni de care până şi vouă vă este ruşine şi i-aţi scos de pe listele parlamentare. (...) Suntem aici pentru că Vlad Voiculescu a luptat pentru un sistem de sănătate care vindecă, nu îmbolnăveşte, pentru spitale în care românii să meargă cu speranţă, nu cu frică. (…) Suntem aici pentru că Dan Barna a stat în stradă şi a coordonat proiectul Fără penali, Barna ne-a ţinut împreună şi de la un partid de sute de oameni, suntem o alianţă cu câteva sute de mii şi mergem la guvernare.

UPDATE Liderul AUR, George Simion, a făcut un îndemn la anarhie de la tribuna Parlamentului la votul pentru învestirea Guvernului Cîţu. Acesta le-a transmis românilor să nu mai plătească taxe, subliniind că „tot sectorul Horeca trebuie deschis. Nu acceptaţi aşa ceva!”. Acesta şi-a dat apoi masca de protecţie jos şi a catalogat colegii din Parlament drept „hiene gata să atace ciolanul”.

Marcel Ciolacu: Aţi pierdut alegerile. Românii v-au trimis acasă, dar domnule Orban nu aţi înţeles nimic. În loc să plecaţi acasă, v-aţi dat mână în goana dumneavoastră după ciolan. De două săptămâni românii privesc sideraţi cum vă sfâşiaţi între voi, pentru scaunele voastre şi pentru putere. De aceea v-aţi pus un premier de paie, să nu vă încurce planurile. Cred că până şi mocheta din birou v-au ales-o ei, domnule Cîţu. Domnule Orban-Cîţu aţi venit azi în Parlament cu un Guvern cu liste de interese. Nu aveţi nicio soluţie în programul de guvernare, nicio măsură pentru viaţa românilor, nicio reformă. Aţi venit doar să prăduiţi cât de mult puteţi. Să privatizaţi sănătatea, să creşteţi taxele, să omorâţi agricultorii români.

Acest Guvern e deja născut mort. Ştiţi că veţi pleca foarte repede. PSD nu va vota niciodată un astfel de Guvern. Sunteţi o ruşine naţională. Românii mai au un singur aliat în Parlamentul României – PSD. Vom rămâne alături de români, le vom apăra drepturile, ne vom bate cu voi în comisii, în plen, pe tot terenul. Domnule Orban ţineţi minte ce vă zic astăzi în Parlamentul României – aţi sperat să vă salvaţi, dar de abia acum va începe cel mai negru coşmar pe care l-aţi avut vreodată.

UPDATE Parlamentarii AUR şi PSD au protestat în şedinţa de plen destinată învestirii Guvernului Cîţu, cei de la AUR susţinâd redeschiderea şcolilor, iar social-democraţii avându-l ca ţintă pe premierul desemnat Florin Cîţu.

FOTO Inquam Photos / George Călin

Desemnare premier Florin Cîţu - vot parlament / FOTO Inquam Photis / George Călin / 23 dec 2020

Florin Cîţu: „De astăzi România va avea premier şi guvern cu puteri depline. Vă asigur de la început pe toţi că nu am să înşel încrederea dumneavoastră. Eu şi tot Guvernul ne vom face datoria faţă de toţi cetăţenii României, indiferent dacă ne-au votat sau nu. Obiectivul este să trecem cât mai repede peste criza sanitară şi economică. Noul plan de investiţii va fi un motor al creşterii economice. Susţinerea procesului e dublată de un amplu proces de reformă structurală. În realizarea acestor două obiective vor conta două lucruri – timpul şi eficienţa. Când vorbesc de timp mă refer că toate obiectivele echipei mele vor avea termene clare. Cred cu tărie că în acest moment cel mai important lucru e sănătatea românilor. Vă anunţ că personal voi monitoriza obiectivele pe care ni le propunem. Va fi un Guvern de profesionişti. Nu vom propune niciodată obiective care nu pot fi atinse. Adio proiecte propuse care nu au finanţare şi sunt prezentate doar ca declaraţii politice. Mai multă muncă şi mai puţine declaraţii.

„În acelaşi timp, coaliţia nu va majora taxe şi impozite. Eforturi vor fi făcute pentru colectare. Aşa cum am menţionat şi în programul de guvernare sistemul fiscal-bugetar va fi adaptat la evoluţia economiei. Îmi propun ca cetăţeanul să fie egal cu statul. (...) Îmi doresc să nu mai fie abuzuri.

UPDATE Ministrul desemnat Florin Cîţu a fost huiduit la scenă deschisă de către opoziţia prezentă în Parlament.

   

Vezi şi: VIDEO Toţi miniştrii Guvernului Cîţu au primit aviz pozitiv

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite