VIDEO Premierul Ponta: „Regionalizarea va avea loc în acest mandat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a vorbit, într-un interviu acordat postului de televiziune Digi 24, despre avantajele şi dezavantajele regionalizării. Întrebat dacă procesul se va desfăşura anul acesta, şeful Executivului a declarat, nuanţat, că „regionalizarea va avea loc în acest mandat“.

„Regionalizarea va avea loc în acest mandat“, a spus prim-ministrul, arătând că nu vorbeşte doar despre o amânare, ci despre „o pregătire mai minuţioasă şi tot ce se poate face la nivel de lege, adică o descentralizare către actualele regiuni de dezvoltare a atribuţiilor Guvernului central“.

În ce priveşte numărul de regiuni, premierul Ponta a arătat că există mai multe proiecte.

„Unanimitate nu va exista, cine va căuta unanimitatea sigur va eşua. Dar o majoritate va exista, asta e soluţia. Eu cred foarte mult în dialog şi în consens. Cred că am avut în ultimii ani prea mult război de toate felurile. E un proiect al României. Dacă celelalte ţări europene au mers în această direcţie, înseamnă că a fost un model de succes. Eu nu cred că trebuie să reinventăm roata, dar nici să ne opunem atunci când s-a inventat.“, a explicat prim-ministrul.

În ce priveşte avantajele şi dezavantajele regionalizării, Victor Ponta a specificat că, deşi procesul „nu va face rău României, în mod sigur nu o să aibă doar avantaje“.

„Vreau să nu mai văd primari, ca şi persoane fizice, care sunt de la Zalău, să vină la Bucureşti să rezolve o aprobare. Vreau să văd regiuni care răspund de tot ce înseamnă educaţie, infrastructură. Vreau să văd proiecte care să nu se mai termine la graniţa dintre judeţe, vreau să aibă un  sens şi o logică. Guvernul central, când va vedea că o regiune câştigă tot mai mult, printr-o politică dezvoltată, o va sprijini.“, a mai spus premierul.

Pe de altă parte, el a precizat că există un „pericol“, respectiv apariţia unui „dezechilibru între marile oraşe şi restul regiunii “.

„Ideea nu este să ai migraţii şi decalaje.  Principiul coeziunii are la bază o idee frumoasă, dar are şi câteva idei pragmatice. Pentru un proces de asemenea amploare, trebuie să ai o forţă politică solidă, o anumită viziune, un model european pe care să-l urmezi şi trebuie să se aşeze mai multe planete. Dacă ratăm o asemenea ocazie, eu nu văd în următorii 15-20 de ani când se mai poate face asta.“, a conchis premierul Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite