VIDEO PMP şi-a lansat candidaţii la parlamentare. Traian Băsescu a plâns ascultându-se pe sine însuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Cristian Delcea
Foto: Cristian Delcea

In faţa a peste 6.000 de delegaţi disciplinaţi, Traian Băsescu a promis ca va lupta încă zece ani cu Sistemul. Pentru acest scop, Băsescu nu mai are nevoie de un partid format din tineri, ci din oameni cu state vechi în politica, oferta electorală a PMP la alegerile parlamentare. Fostul şef al statului a vărsat câteva lacrimi când, pe ecran, a revăzut războaiele politice din ultimii 10 ani, timp în care a condus România.

PMP şi-a lansat ieri candidaţii la alegerile parlamentare în aceeaşi Sală a Palatului în care, în urmă cu un an, Traian Băsescu era ales preşedinte al partidului. Singura diferenţă faţă de Congresul de anul trecut a fost numărul delegaţilor, cu 1.000 în plus. Dacă la Congresul de alegere a lui Băsescu din urmă cu un an, sala a fost plină de 5.000 de delegaţi, majoritatea tineri, activul de partid al PMP a îmbătrânit brusc la evenimentul de lansare a candidaţilor. Din partidul în blugi creat de Elena Udrea, primul preşedinte ales al PMP, nu a mai rămas nimic. Media de vârstă a celor peste 6.000 de delegaţi prezenţi ieri la Sala Palatului era în jur de 40 de ani. Unii dintre ei fără nicio legătură cu PMP. „De la ce organizaţie sunteţi?”, îl întrebăm pe unul dintre puţinii tineri prezenţi în Sala Palatului. “De la Sectorul 6. Eu am venit să-l ajut pe Vali de la PSD”, ne răspunde. “De la PSD? Aici este Congresul PMP”, îl corectăm. După o mică ezitare, ne recunoaşte că el, de fapt, nu este membru PMP, ci doar a venit să-i dea o mână de ajutor lui Valeriu Steriu, pe care îl cunoaşte de pe vremea Congreselor UNPR, când Gabriel Oprea avea nevoie de multe aplauze regizate şi disciplinate.

“Ultraşii” lui Oprea, importaţi de Băsescu
Ca tânărul de mai sus au fost alţi câţiva zeci de delegaţi, care aveau mai multe cunoştinţe despre fotbal decât despre politică sau PMP. “Să nu moară Steaua”, a strigat un suporter al echipei deţinute de Gigi Becali, ca răspuns la discursul lui Traian Băsescu. La fel ca pe stadion, delegaţii scandau doar mesajele pe care le indicau oamenii aşezaţi de o parte şi de alta a sălii, responsabili cu instruirea galeriei. La semnalul lor, grupul începea fie cu “Traian Băsescu – prim-ministru”, fie cu “Unire”, lozinci acompaniate de sunete de vuvuzele, deţinute strategic de oameni la fel de bine instruiţi. Imagini specifice doar Congeselor UNPR, “un partid militarizat”, după cum însuşi Gabriel Oprea l-a definit.“Toţi suntem de la Sectorul 6”, ne spune un alt delegat. “Şi cu cine aţi venit aici”, îl întrebăm. “Am venit de la muncă”, ne răspunde, fără să ştie să ne spună unde lucrează exact.

Cu această adunătură pestriţă, Băsescu vrea “să se bată încă zece ani”. „Nu am crezut că o să mai văd sala asta ca pe vremea PDL, plină de entuziasm. Plină cu oameni care, prin entuziasmul lor, îmi arată că nu am greşit când am decis constructia unui partid nou care să lupte cu sistemul”,  li s-a adresat Traian Băsescu.

Băsescu – premier, laitmotivul Congresului
Din ochii lui Traian Băsescu au izvorât câteva lacrimi când s-a revăzut în cele mai importante momente din mandatul de cei zece ani ca preşedinte al României: confruntarea prezidenţială cu Mircea Geoană, discursul din Parlament din momentul suspendării. Toate imaginile filmate de Antena 3, principalul adversar media al lui Traian Băsescu de-a lungul anilor. 

Discursul lui Traian Băsescu a fost ultimul, dar şi cel mai lung. Pe lângă priorităţile de guvernare ale PMP, Băsescu a atins  şi subiecte precum Revoluţia şi Mineriada, prezentate ca un eşec al Justiţiei, unirea cu Republica Moldova, un deziderat politic asumat de PMP, dar şi fraze mobilizatoare pentru activul de partid înainte de alagerile parlamentare. Sloganul partidului va fi „Luptă pentru România!“, iar obiectivul electoral încă nu a fost bine stabilit, dar, oricum, e îndrăzneţ: a treia forţă în Parlament, spun vicepreşedinţii. „Mă tem că vom fi a doua dacă ne îmcredem în noi“, spune preşedintele Traian Băsescu, aflat la cârma unui partid sub pragul de 5%, potrivit sondajelor de opinie.

“De câteva zile, toată lumea se uită să vadă sondajele. Avem omul care a întors toate sondajele de opinie: Traian Băsescu. Mulţi ne doresc să nu trecem pragul. Nu numai că vom trece pragul, dar vom face un scor care să dăm şi prim-ministru: Traian Băsescu”, arată prim-vicepreşedinele PMP Ion Toma, acelaşi care, din UNPR, îi ridica osanale lui Gabriel Oprea.

Şi preşedintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, fost preşedinte UNPR, a încurajat activul de partid cu intrarea la guvernare a PMP. “Fără noi nu se poate pune prim-ministrul la Palatul Victoria. Dacă vom munci bine, peste 40 de zile îl vom instala pe Traian Băsescu în alt Palat, în Palatul Victoria”, a spus şi Steriu.

Băsescu a schimbat strategia electorală de la alegerile locale, când a pus pe liste foarte mulţi oameni noi, şi vrea să dea acum lovitura cu oameni vechi în politică. “Ne-am primit lecţia de la locale. Am oferit oameni noi si am luat 1, 2 procente. Experienţa este importantă”, a explicat Băsescu.

Băsescu, primul la Senat

Fostul preşedinte Traian Băsescu deschide lista PMP Bucureşti pentru Senat, fiind urmat de Radu Cristescu, vicepreşedintele PMP. La Camera Deputaţilor, primele două locuri sunt ocupate de preşedinţii executivi: Valeriu Steriu şi Eugen Tomac.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite