VIDEO Noaptea alegerilor noastre. Care a fost atmosfera în interiorul partidelor la primele rezultate de la exit-poll

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Bogdan, îmbrăţişându-se cu colegii de partid în seara alegerilor
Rareş Bogdan, îmbrăţişându-se cu colegii de partid în seara alegerilor

Amărăciune la PSD şi veselie la PNL şi Alianţa 2020 USR PLUS, aşa au trăit politicienii seara de 26 mai, atunci când s-au aflat primele estimări ale rezultatelor la alegerile europarlamentare.

Duminică seara, după ora 21.00, partidele politice au aflat odată cu românii primele rezultatele ale exit poll-urilor. Lupta era strânsă în primele estimări, PSD şi PNL aflându-se la egalitate cu un procentaj de 25,8%, urmate de USR-PLUS cu 23,9%.

În locul de întâlnire al social-democraţilor, s-a lăsat liniştea, doar Liviu Dragnea ieşind să dea declaraţii de presă, fiind vizibil afectat de rezultate. La sediile PNL şi USR-PLUS, atmosfera era cu totul alta. Candidaţii de la PNL au fost totuşi ceva mai rezervaţi în manifestarea entuziasmului, însă preşedintele Ludovic Orban a declarat că este sigur că partidul său va câştiga alegerile, în timp ce membrii Alianţei 2020 USR-PLUS nu şi-au mascat deloc fericirea, răbufnind în aplauze, scandări, îmbrăţişări şi felicitări.

Liviu Dragnea a făcut în faţa jurnaliştilor o declaraţie surprinzătoare: „Da, vina mea este că am acceptat să fiu preşedintele partidului în 2015“. Totdată, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să nu cedeze presiunilor opoziţiei şi preşedintelui printr-o demisie, susţinând că acestea sunt doar nişte alegeri europarlamentare care nu ar trebui să afecteze activitatea Guvernului. În aceeaşi seară, în mod ironic, a propus-o pe Gabriela Firea drept potenţială candidată la prezidenţiale din partea PSD, fără a avea o discuţie în prealabil cu aceasta, lucru care a fost respins ulterior de primarul Capitalei.

Opoziţia a cerut aseara demisia Guvernului Dăncilă, în special a ministrului de Externe Teodor Meleşcanu şi a ministrului de Interne Carmen Dan, pentru dezastrul alegerilor din diaspora, membrii PNL anunţând că au înregistrat deja o plângere penală împotriva acestora.

Viorica Dăncilă a declarat că nu are de gând să demisioneze şi că românii au în continuare încredere în Guvernul PSD, de la care aşteaptă să ducă la capăt programul de guvernare.

Biroul Electoral Central a anunţat la ora 11 noile cifre privine rezultatele partiale ale alegerilor europarlamentare. Astfel, PNL a obţinut 26,23%, PSD - 23,68%, USR-PLUS 20,51%. Ziua de luni a însemnat şi sentinţa definitivă în dosarul lui Dragnea, la finalul căruia s-a ales cu 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite