VIDEO Cioloş nu exclude să intre într-un partid sau să înfiinţeze unul: „Mă gândesc la toate soluţiile pentru a fi util“. Ce a spus despre Sorin Grindeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
FOTO INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Europa FM, că se gândeşte la mai multe variante pentru "a fi de folos", inclusiv intrarea într-un partid sau înfiinţarea unuia nou, însă îi este "teamă" că "lumea se plictiseşte repede" de noile formaţiuni, astfel încât analizează şi alte forme de implicare. Fostul premier a declarat despre evenimentele recente din România că, dacă era în locul lui Grindeanu, nu ar fi ajuns la această situaţie.

Întrebat dacă ia în calcul înfiinţarea unui nou partid, Cioloş a răspuns afirmativ. "Mă gândesc şi la asta. Mă gândesc la toate soluţiile", a spus el, adăugând că doreşte să "valorifice" momentul actual din societatea românească şi doreşte "să fie de folos" în România.

"Analizând stadiul în care sunt, mă duce cu gândul că în ultimii ani au apărut partide noi în România, dar cam toate au rămas acolo, se zbat să intre în Parlament. Unele dintre ele nici nu au reuşit. Pe de altă parte, partidele mai vechi pe care le avem şi-au pierdut încrederea. Mă întreb dacă soluţia e ca de fiecare dată să faci un partid nou, rămânând în aceeaşi politică, sau să găseşti modalitatea prin care să schimbi modul în care se face politică, indiferent de partid", a afirmat fostul premier.

Dacian Cioloş spune că ia în calcul trei variante: să stea "în afara partidelor" şi să îşi aducă contribuţia în alte feluri de organizare, să intre într-un partid şi de a încerca "prin propriul exemplu" să arate că se poate face şi altfel de politică, dar şi "soluţia de a face un alt partid". El a precizat însă că, faţă de această ultimă soluţie, are rezerve.

"Teama mea e că lumea se plictiseşte repede de un partid şi iar se întoarce la ideea că, până la urmă, toţi sunt la fel", a spus fostul premier.

Întrebat însă dacă nu exclude această variantă, Cioloş a confirmat: "Nu exclud".

La începutul lunii ianuarie, Dacian Cioloş spunea că ia în calcul şi înfiinţarea unei asociaţii, construite pe baza Platformei România 100.

În locul lui Grindeanu, nu ajungeam în situaţia asta. Nu se mai poate guverna pe furiş, se întoarce bumerangul

Cioloş a comentat şi evenimentele recente din România, afirmând că, dacă era în locul lui Sorin Grindeanu, nu ar fi ajuns la această situaţie, explicând că nu se mai poate guverna "pe furiş" sau cu jumătăţi de adevăr, iar câştigarea alegerilor nu este suficientă pentru a aplica orice fel de măsură.

"Dincolo de faptul că e foarte dificilă şi complicată, e o perioadă foarte frumoasă pentru că eu tot timpul am crezut că într-un fel sau altul naţiile, neamurile, au un fel de suflet. (...) Nu e suma sufletelor tururor celor care sunt parte a poporului respectiv, ci e o contopire a ceea ce e asumat de fiecare dintre noi individual pentru comunitate. Atunci când suntem o adunătură de egoişti nu există sufletul acesta al neamului", a spus Cioloş, notând spiritul civic al cetăţenilor din ultima perioadă.

El a comentat că, după "toată perioada tulbure" de după Revoluţie, cetăţenii în sfârşit au început să îşi asume împreună idealuri. "Mă bucur pentru generaţiile celor care astăzi sunt adolescenţi, care dacă merg şi păstrează ritmul ăsta o să poată să aibă o perioadă din viaţă în care să ştie şi ce înseamnă comunitatea asumată, nu ceva impus, cum a fost pe vremea comunismului", a spus fostul premier.

Cioloş a fost întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă era în locul lui Sorin Grindeanu în cazul OUG 13, el comentând că nu s-ar fi ajuns la această situaţie. "Eu îndrăznesc să cred că dacă eram în locul lui n-aş fi ajuns în situaţia asta. Pentru mine de la început transparenţa şi relaţionarea cu ceilalţi a fost unul din obiectivele principale", a spus fostul şef al Guvernului.

El a precizat că dialogul trebuia început imediat după ce românii au început să protesteze.

"Dacă cineva are impresia că poate să mai guverneze pe furiş sau spunând lucrurile pe jumătate, se înşală. Mai devreme sau mai târziu se întoarce bumerangul. (...) Nu vreau eu să dau lecţii nimănui, dar ce am învăţat eu din anul acesta, că guvernarea este un exerciţiu de relaţionare permanentă. Nu e suficient să spui că ţi-a votat cineva un program de guvernare şi acum lăsaţi-mă în pace să-l aplic", a mai spus fostul premier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite