Ponta şi-a ales succesorii: Tăriceanu, Georgescu, Maior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a anunţat, marţi, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, prima variantă pentru funcţia de premier al României este Călin Popescu Tăriceanu. Pe lista scurtă a lui Victor Ponta se mai află Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, şi George Maior, directorul SRI. Ponta a adăugat că va rămâne în funcţie până pe 21 decembrie.

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că liderul Partidului Liberal Reformator (PLR), Călin Popescu Tăriceanu, este prima sa variantă propusă pentru funcţia de viitor premier al României. Anunţul a fost făcut după o şedinţă de consultare cu partenerii de guvernare care a durat mai puţin de o oră. „Am propus şi consider ca fiind cea mai bună soluţie de prim-ministru pe preşedintele Partidului Liberal, domnul Călin Popescu Tăriceanu, care este fondator, alături de colegii săi, ai Uniunii Social Liberale (USL) şi care garantează faptul că principiile care au stat la baza USL - schimbarea regimului Băsescu, echilibrul social şi dezvoltarea economică - vor fi continuate şi în 2015 şi 2016“, şi-a motivat Ponta alegerea. Călin Popescu Tăriceanu îl va însoţi pe Victor Ponta la toate dezbaterile electorale care vor avea loc în Campania electorală pentru turul II.

Georgescu şi Maior, rezerve
Invocând eventuale contexte economice şi de securitate dificile în care ar putea ajunge România, Ponta a mai anunţat alte două nume de viitori premieri. Una dintre variante este Florin Georgescu, în prezent prim-viceguvernator al BNR.  

„În egală măsură, dacă pe parcursul următoarelor zile sau săptămâni vom considera că trebuie să dăm un semnal foarte clar de păstrare a disciplinei fiscal-bugetare, atunci nu exclud posibilitatea de a avea un prim-ministru tehnocrat, Florin Georgescu“, a spus Ponta.

Cea de-a treia variantă de posibil premier anunţată de liderul PSD este directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior. „Dacă pentru România apar pericole de securitate strategică, putem lua în considerare şi cred că ar fi o persoană competentă în acest sens - domnul George Maior“, a spus Ponta.

Rămâne premier
Imediat după nominalizarea lui Călin Popescu Tăriceanu în funcţia de viitor premier, Ponta a precizat că va rămâne în funcţie până pe 21 decembrie, când încetează mandatul preşedintelui Traian Băsescu. Ponta a mai anunţat că discuţii despre structura viitorului guvern vor avea loc numai după 16 noiembrie.  „Până în 16 noiembrie nu discutăm nimic despre cine, ce minister, cine va fi. Toţi membrii coaliţiei, cu excepţia grupului minorităţilor, care nu a solicitat acest lucru, vor avea reprezentare în Guvern“, a spus Ponta.

Susţinerea „Tribunului“
Trei dintre contracandidaţii premierului Victor Ponta din turul I şi-au anunţat, ieri, susţinerea pentru candidatul PSD la alegerile din 16 noiembrie.  Deşi nu era un secret pentru nimeni, cu câteva ore înainte de a fi nominalizat pentru funcţia de premier, liderul PLR Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că sprijină candidatura lui Victor Ponta. Candidatura lui Victor Ponta va beneficia şi susţinerea fostului şef al SIE, Teodor Meleşcanu, care a obţinut 1,09% din voturile românilor. La scurt timp, premierul a şi anunţat răsplata pentru această susţinere: Meleşcanu va primi un post de consilier prezidenţial, în eventualitatea câştigării alegerilor.
Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, clasat pe locul al şaptelea după primul tur, cu 3,48%  din voturi, a anunţat, ieri, susţinerea totală pentru Ponta. Vadim Tudor a încheiat în acest sens un protocol cu UNPR, partid-breloc al PSD. „Arestările lui Năstase şi Hrebenciuc sunt o ruşine“, au fost primele cuvinte ale Tribunului după trecerea în tabăra Puterii.

Mobilizare de campanie


În cadrul videoconferinţei cu liderii PSD din teritoriu, Victor Ponta a susţinut o scurtă declaraţie de presă, în care l-a atacat pe contracandidatul său, Klaus Iohannis (ACL), reamintind că el este român şi că nu primeşte „ordine din afară”. „Iohannis se adresează lucrurilor, nu oamenilor. Iohannis este un lucru, eu sunt un om, un român. Klaus Iohannis este înconjurat de hidoşi", a spus Victor Ponta, care a adăugat că-şi doreşte să fie „un preşedinte legitim". „Până în 16 noiembrie trebuie să le explicăm românilor că eu vreau şi pot fi un preşedinte legitim. Eu nu voi câştiga la 12 noaptea, cu voturi furate la Paris", a mai spus Ponta.

Victor Ponta le-a mai transmis baronilor că nu doreşte să primească, din nou, ordine din afara ţării, de la PPE şi de la indivizi care şi-au bătut joc de România în 2012.

„Vreau să vă anunţ că imediat ce reîncepe campania electorală vreau să fiu alături de dumneavoastră într-un tur al unităţii României. O să merg în Moldova, o să merg în Transilvania, o să merg în Banat, în Oltenia, în Dobrogea, în Munteania, bineînţeles, pentru că vreau să vorbim despre români şi despre România, nu despre lucruri şi nu vreau să primim din nou ordine din afara ţării, de la PPE şi de la alţi indivizi care şi-au bătut joc de România şi în 2012 cum să trăim în România”, a spus Ponta.

„Le mulţumim, dar ştim singuri cum este mai bine pentru România şi ordinele lor şi dispreţul pe care îl au faţă de români este un lucru pe care nu îl vom mai accepta”, a adăugat Ponta. El a arătat, de asemenea, că toţi cei care l-au votat, fie că sunt tineri sau bătrâni, din regiunile ţării sau din afara ţării, au tot respectul său.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite