Victor Socaciu a fost numit secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor. Revoluţionarii ar fi vrut un secretar neutru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Socaciu a fost numit de premierul Victor Ponta secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor FOTO Adevărul
Victor Socaciu a fost numit de premierul Victor Ponta secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor FOTO Adevărul

Fostul deputat PSD Victor Socaciu a fost numit de premierul Victor Ponta secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor. Liderul revoluţionarilor comentează: „E o numire politică şi atât”.

Începând de astăzi, artistul Victor Socaciu se va afla în fruntea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, „instituţia publică chemată să asigure respectarea drepturilor persoanelor care prin curaj şi dăruire au luptat pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 şi daotrită cărora astăzi trăim într-un stat democratic”.

Liderul Asociaţiei de revoluţionari „21 Decembrie”, Teodor Mărieş a declarat, pentru „Adevărul” că numirea lui Socaciu la şefia instituţiei care veghează la respectarea drepturilor revoluţionarilor este una „politică şi atât”.

Teodor Mărieş a candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2012 pentru un fotoliu de senator de Timişoara din partea Alianţei România Dreaptă (ARD), alianţă din care făcea parte şi Partidul Democrat Liberal, partidul de guvernare care a tăiat indemnizaţiile revoluţionarilor, declanşând proteste în rândul acestora. Teodor Mărieş a făcut mai multe săptămâni greva foamei, în noiembrie 2012, în urma modificării Legii recompensei prin Ordonanţă de Guvern.

„Îi doresc succes, dar poate ar fi fost mai bine să fie o numire neutră”, a comentat revoluţionarul Teodor Mărieş, care a ţinut să precizeze că nu cunoaşte foarte bine activităţile de revoluţionar ale lui Socaciu.

„Îl cunosc, însă, ca artist”, a mai spus acesta.

Cântăreţul Victor Socaciu, care a făcut parte înainte de Revoluţia din 1989 din Cenaclul Flacăra organizat de Adrian Păunescu, are brevet de luptător pentru victora Revoluţiei Române din decembrie 1989 cu brevet conferit de Preşedinţia României în 1995.

La sfârşitul anului 2011, Guvernul Boc a modificat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, o serie de prevederi din „Legea Recunoştinţei faţă de eroii martiri”, tăind revoluţionarilor „remarcaţi prin fapte deosebite” indemnizaţiile pe anul 2012, păstrând doar recompensele pentru „urmaşii eroilor martiri”.

Potrivit legii, „luptătorii remarcaţi prin fapte deosebite” sunt aceia care „au mobilizat si au condus multimi de oameni, au construit si au menţinut baricade împotriva forţelor de represiuneale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitalăpentru regimul totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi celor care au avut actiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989”.

Victor Socaciu a câştigat un fotoliu de deputat la alegerile parlamentare din 2008 în judeţul Mureş. La alegerile parlamentare din decembrie anul trecut, artistul a pierdut deputăţia pentru reprezentarea diasporei în defavoarea contracandidatului său din partea Partidului Poporului (PP-DD) Mihai Aurelian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite