Victor Ponta: Zona euro este iar în recesiune. Trebuie să ne îndreptăm către celelalte pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul României, Victor Ponta. FOTO: presidency.ro
Prim-ministrul României, Victor Ponta. FOTO: presidency.ro

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a afirmat joi seară, în cadrul unei vizite la Botoşani, că România va trebui să se îndrepte spre noi pieţe din lume, nu doar cele europene, în contextul în care „zona euro este iar în recesiune“, informează Agerpres.

„Europa azi a primit o veste proastă: zona euro este iar în recesiune. Şi vorbim de motoarele Europei, de Germania, de Franţa, de Italia. Şi asta înseamnă că România mai puţin va reuşi să îşi menţină ritmul de creştere economică şi de creare de locuri de muncă, doar pe piaţa europeană. Trebuie să ne îndreptăm către celelalte pieţe, către Turcia, către China, către zona asiatică, către Africa“, a precizat Victor Ponta, citat de Agerpres.

Liderul de la Palatul Victoria a punctat şi faptul că pe termen scurt, dar şi pe termen mediu, Rusia nu poate fi luat în calcul ca şi partener comercial al României: „Toate relaţiile economice dintre Europa şi Rusia vor merge din prost în mai prost, din rău în mai rău şi asta va influenţa economia Germaniei şi a celorlalte ţări“, a adăugat prim-ministrul României.

Victor Ponta a comentat şi declaraţiile de joi ale preşedintelui Traian Băsescu care a suţinut că România este în recesiune. „Când vorbim de economie, mizeriile lui Băsescu nu cred că sunt importante. Trebuie să le spunem oamenilor cum stăm. Pe primul semestru 2014, faţă de primul semestru 2013, avem o creştere 2,6%. Important e altceva: că avem 150.000 de locuri de muncă în plus şi că avem încasări bugetare şi pe fonduri europene“, a precizat liderul de la Palatul Victoria.

Anterior, Victor Ponta postase un mesaj referitor la acest lucru şi pe contul de Facebook: „Datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creşterea economică! Cu +2,6% faţă de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creştere industrială şi în graficul creşterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare una dintre cele mai solide creşteri din UE. Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 de kilometri la oră şi acum mergem cu 100 de kilometri la oră – dar mergem tot înainte!“.

Economia României a crescut cu 2,6% în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar, din punct de vedere scriptic, ţara noastră a reintrat în recesiune tehnică după ce în trimestrul al doilea a înregistrat cea mai mare scădere economică din întreaga Uniune Europeană, de 1% faţă de primele trei luni din an, iar datele pe primul trimestru au fost revizuite negativ, de la o creştere de 0,2% la o scădere de 0,2%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite