Victor Ponta întăreşte aripa penală a Guvernului: complicea lui Adrian Severin, secretar de stat la Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anne Jugănaru primeşte în mod regulat sinecuri din partea PSD
Anne Jugănaru primeşte în mod regulat sinecuri din partea PSD

Premierul Victor Ponta a semnat vineri un ordin prin care a numit-o secretar de stat la ministerul mediului pe Anne Jungănaru, urmărită penal de DNA sub acuzaţia de fraudare a bugetului Uniunii Europene, în dosarul în care e implicat şi europarlamentarul Adrian Severin.

Anne Jugănaru a fost reprezentanta PSD în Consiliul de Adminsitraţie al TVR din partea PSD din anul 2005 până în toamna anului 2012. În paralel, ea este directoarea Institutului de Studii Scoial-Democrate „Ovidiu Şincai”, afiliat PSD, dar a fost şi asistenta europarlamentarului Adrian Severin.

Aproape veşnică la TVR

În iunie 2012, după ce majoritatea USL a demis conducerea TVR, Anne Jugănaru a fost din nou impusă membru al Consiliului de Administraţie. În iulie însă, DNA a început urmărirea penală împotriva Annei Jugănaru, iar în octombrie, Curtea Constituţională a invalidat Consiliul de Administraţie al TVR desemnat în iunie, pe motiv că s-a respectat ponderea parlamentară, iar majoritatea USL nu a alocat posturile cuvenite PDL. În consiliul refăcut, Anne Jugănaru nu s-a mai regăsit în CA al TVR, speculându-se la vremea aceea că motivul ar fi fost tocmai ancheta penală care o viza. Acum însă, Anne Jugănaru a primit postul de secretar de stat la Mediu.

Severin nu se lasă

DNA a început anchetarea lui Adrian Severin după ce publicaţia britanică Sunday Times a arătat că acesta, alături de doi colegi din Austria şi respectiv Slovenia, s-au arătat dispuşi să primească mită în schimbul promovării unor amendamente la legislaţia europeană. După dezvăluirea de presă, austriacul şi slovenul şi-au dat imediat demisia din Parlamentul European, iau primul a fost recent condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Adrian Severin a  refuzat să-şi dea demisia, ci doar s-a autosuspendat din PSD. Victor Ponta a părut mulţumit cu această soluţie, dar la reacţia vehementă a liderului socialist din PE, Martin Schulz, a decis în cele din umră excluderea din partid a lui Severin.

Contracte fictive

În procesul de investigare a afacerii „Mită contra amendamente”, DNA a extins cercetările şi a descoperit că Anne Jugănaru, soţul acesteia, Mihail-Răducu Jugănaru, şi un alt asistent de-al lui Severin, George Vadim Tiugea, au pus la cale un mecanism de fraudare a bugetului UE. Aceştia au înfiinţat şase societăţi comercicale, care au încheiat 20 de contracte de consultanţă fictive cu cabinetul europarlamentar al lui Adrian Severin sau cu grupul său politic, sub pretextul realizării unor studii. Prin acest mecanism, au fost obţinută ilegal suma de aproape 437.000 de euro.

În guvernul Ponta, mai au probleme penale ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, trimis în judecată în afacerea de corupţie „Transformatorul”, şi vicepremierul Liviu Dragnea, faţă de care a început urmărirea penală pentru corupţie elctorală şi fraude la referendum. Comisia Europeană a solicitat României, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să fie înlăturaţi din funcţiile executive persoanele care au probleme penale de corupţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite