Victor Ponta: „Un lucru pervers, în România nu se adoptă nicio decizie, că te ia DNA-ul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta: „În România nu se adoptă nicio decizie” de frica DNA-ului FOTO Adevărul
Victor Ponta: „În România nu se adoptă nicio decizie” de frica DNA-ului FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat că Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) este o companie care nu va putea fi revitalizată astfel încât să poată fi păstraţi toţi angajaţi existenţi în prezent. Reduceri de personal vor fi efectuate şi la CFR Marfă, potrivit premierului.

La Oltchim lucrează în prezent 3.353 salariaţi.

„Nu cred că cineva va revitaliza Oltchim la dimensiunea de trei mii şi ceva de angajaţi, însă o parte importantă din Oltchim poate fi revitalizată printr-o investiţie privată”, a spus Ponta la Realitatea TV.
Lucrurile nu vor sta diferit nici în cazul CFR Marfă, unde în prezent lucrează 11.000 de angajaţi.

Chiar dacă a existat o tentativă de privatizare, la sfârşitul lunii ianuarie, compania Oltchim a intrat în insolvenţă. Cel care a câştigat atunci licitaţia, Dan Diaconescu nu a achitat banii pe pachetul majoritar de acţiuni.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni că nu poate salva singur Oltchim şi că are nevoie de un acord de voinţă politică al PSD şi PNL.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Ponta a mai declarat şi că ar avea date potrivit cărora la calculul pensiilor speciale au fost lucruri anormale, fiindcă în zona militară nu au existat adeverinţe.

„Asta este o altă bombă atomică. Am informaţii despre faptul că la pensiile speciale, cele din armată, poliţie, la calcule au fost nişte lucruri anormale, în special în zona militară, din câte am înţeles, nu prea erau adeverinţele, pentru că militarii nu au, ca noi, cartea de muncă încheiată sau deschisă", a remarcat premierul, în opinia căruia, trebuie găsită o altă soluţie legislativă în ceea ce priveşte calcularea pensiilor militare.

„Înţeleg că au fost nişte probleme, m-a informat ministrul Apărării, ministrul Muncii. Trebuie să vedem cum să facem în aşa fel încât pe de o parte să calculăm corect şi pe de altă parte să nu stârnim o nouă panică, adică oamenii să creadă că le scade cineva pensia. Nu cred că asta e ideea. Pe de altă parte, nu poţi să vii să spui oamenilor că dacă s-au făcut erori în jos, sigur că poţi să le măreşti pensia, dar dacă s-au făcut erori în a calcula mai mult decât era, să începi să-i spui omului acum că de fapt îi tai din pensie... este foarte complicat. Părerea mea e că trebuie să găsim o altă soluţie legislativă. Nu e vina omului, e vina celor care au calculat din instituţiile statului şi să te duci să te întorci iar împotriva oamenilor mi se pare anormal. Şi mi se pare că, dacă a greşit statul, nu plăteşte omul. Dacă au greşit cei de la stat, plătesc cei de la stat”.

În ceea ce priveşte, proiectel UE care sunt blocate, premierul Ponta crede că acest lucru se petrece din cauza faptului că directorii cu atribuţii nu adoptă nicio decizie „ca să nu îi ia DNA-ul”.

„Un lucru pervers, în România nu se adoptă nicio decizie că te ia DNA-ul. Este un lucru extrem de pervers: încerc şi îmi sparg capul cu noul ministru Teodorovici, cu noul şef de la ANRMAP, să găsesc de ce se blochează tot timpul fonduri europene, licitaţii. Am făcut o sută de instituţii, toate controlează. În final, când întreb „Ce faceţi?" „Nu ştim cum, că dacă dăm, ne ia DNA-ul". Deci, în România nu se ia nicio decizie că te ia DNA-ul. Bun, DNA-ul te ia dacă faci ceva ilegal. Sunt discuţii şi în şedinta de Guvern: " Nu putem să facem". „Păi noi suntem Guvernul, dăm hotărâri...” „Păi da, dar apoi vine DNA-ul...", a relatat Ponta la Realitatea TV.
Premierul a mai arătat că şi în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii există o mare problemă, în care judecătorii votează împotriva altora, această "cea mai gravă criză din justiţie" nefiind însă menţionată în raportul MCV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite