Victor Ponta: Traian Băsescu nu are legitimitatea de a mai propune un şef la Serviciul de Informaţii Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi dimineaţă, că preşedintele Traian Băsescu nu mai are legitimitatea de a propune un nou şef la Serviciul de Informaţii Externe (SIE) în locul lui Teodor Meleşcanu pentru că se află la sfârşit de mandat. Meleşcanu a demisionat luni pentru a se putea înscrie în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Premierul a precizat că nominalizarea unui nou şef în fruntea SIE trebuie să fie făcută de noul preşedinte al României, ales în urma votului din noiembrie.

„Opinia mea este că actualul preşedinte, domnul Băsescu, nu are niciun fel de legitimitate să mai propună ceva şi că, bineîneţeles, noul preşedinte, în decembrie, va propune majorităţii parlamentare - pentru că e nevoie de un vot al Parlamentului - un nou şef de Serviciu de Informaţii Externe. Deocamdată, primul adjunct are toată competenţa şi atribuţiile necesare pentru ca încă două luni, sau cât mai durează, cât mai are domnul Băsescu, vreo două luni, să conducă foarte bine", a spus Ponta.

El a adăugat că adjunctul directorului SIE, care asigură conducerea serviciului în această perioadă, este o persoană cu experienţă şi a mai condus instituţia ca interimar în 2006.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, o scrisoare şefilor Senatului şi Camerei Deputaţilor prin care le cere să ia act de demisia lui Teodor Meleşcanu de la şefia SIE, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. 

Teodor Meleşcanu a demisionat din fruntea SIE

Teodor Meleşcanu (73 de ani) a renunţat, luni, la conducerea spionajului românesc pentru a intra în cursa pentru Palatul Cotroceni, confirmând astfel un zvon ce trena de săptămâni bune. Decizia lui Meleşcanu de a demisiona din fruntea SIE a fost anunţată de preşedintele Traian Băsescu, care i-a înştiinţat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

„Vă propun să luaţi act de demisia din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Teodor-Viorel Meleşcanu şi să declaraţi vacantă această funcţie “, se arată în scrisoarea transmisă de şeful statului lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, şi lui Valeriu Zgonea, şeful Camerei Deputaţilor. Până la numirea unui nou director, SIE va fi condus de adjunctul Silviu Predoiu. Conform legii, directorul SIE este numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) la propunerea preşedintelui României, care este şi şeful CSAT.

Meleşcanu a fost diplomat în MAE

Cariera lui Teodor Meleşcanu se confundă, practic, cu diplomaţia. A fost diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 1966-1990, unde a fost promovat succesiv de la gradul de ataşat până la cel de ambasador. După Revoluţie a devenit subsecretar şi Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe în perioada 1990 -1991 şi ministru al Afacerilor Externe în perioada 1992-1996, în Guvernul Văcăroiu, în timpul regimului Iliescu. 

Şi-a continuat cariera ministerială în zona siguranţei naţionale, fiind ministrul Apărării în perioada 2006-2008 şi ministru interimar al Justiţiei în 2008. A mai fost senator de Prahova timp de trei mandate. După numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea Guvernului, în februarie 2012, a fost numit de preşedintele Traian Băsescu director al SIE.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Din partea cui candidează Meleşcanu?

Teodor Meleşcanu a demisionat din fruntea SIE şi va candida la Preşedinţie ca independent sau susţinut de un mic partid.

Teodor Meleşcanu a demisionat din fruntea SIE şi „se încălzeşte“ pentru Cotroceni

Directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) a demisionat astăzi din funcţie, urmând să se înscrie în cursa electorală pentru Cotroceni.

Alegeri prezidenţiale: Teodor Meleşcanu vine la spartul târgului

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şi-ar putea anunţa luni candidatura la alegerile prezidenţiale. Deocamdată, din postura de independent. Ulterior, la nevoie, l-ar putea înlocui chiar pe Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite