Ponta: „Silaghi şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru. Cum fac o propunere, i se descoperă dosar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Liderii USL Victor Ponta şi Daniel Chiţoiu au discutat, luni, despre solicitarea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, propus de liberali pentru postul de ministru al Transporturilor.

Cele mai importante declaraţii ale liderilor USL:

Despre Ovidiu Silaghi

Victor Ponta: Am vorbit cu domnul Silaghi, şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru. Urmează ca până luni, 26 august, după calculele noastre, PNL să facă o altă propunere pe care să o înainteze preşedintelui.

Constituţional, nu se poate să mai fie nimeni, nu se poate să mai fie cineva interimar. Constituţia spune clar: maximum 45 de zile. Trebuie să avem un nou ministru până luni. Nu e voinţa cuiva, e vorba de ce scrie în Constituţie. O să transmit oficial, am avut o discuţie - regret că se află în această situaţie, e a doua oară când e acuzat de ceva. Conform Constituţiei, trebuie să trimit o altă propunere şi preşedintele emite decret.

Secretarul de stat, domnul Ghibu, o face în baza faptului că eu l-am delegat. Dacă nu ai ministru, nu ai cum să ai secretar de stat.

Sincer, cred că toţi aveţi premoniţii (n.r.: referitor la declaraţiile anterioare ale premierului, când afirma că, probabil, lui Silaghi i se face dosar).

Sunt convins că domnul Silaghi vă dă toate detaliile. Nu cunosc nimic din dosar. Nu ştia nici Silaghi pentru ce este citat la DNA. Probabil că poimâine va afla. Eu v-am reamintit că e un contract din bani europeni semnat de Boagiu şi în timpul ministeriatului domnului Silaghi, acest contract a fost reziliat şi Iordache a ajuns în arest. 

Mă simt vinovat faţă de toţi cei pe care îi propun. După ce îi propun, li se descoperă ceva. La momentul la care am făcut nominalizarea, nu exista nicio acuzaţie. Poate preşedintele ştia, din moment ce nu l-a numit.

Bănuiesc că nu sugeraţi că DNA încalcă legea, nu am acces la informaţii din dosare. Îmi doresc ca nimeni altcineva din lumea politică să nu aibă acces la astfel de informaţii.

Sunt convins că domnul Silaghi va afla cum se face că eşti acuzat că ai reziliat un contract. Poate că Boagiu a primit bani ca să îl semneze, nu Silaghi ca să îl rezilieze. Poate se vor afla mai multe date.

Daniel Chiţoiu: PNL se va reuni până la expirarea interimatului domnului premier Ponta şi BPN va nominaliza o altă persoană. Sunt multe propuneri, persoane care au mai îndeplinit funcţii administrative, persoane care pot să ocupe această poziţie. Până expiră, Biroul Politic va fi convocat şi vom nominaliza o altă persoană. E decizia sa personală. Dânsul se consideră nevinovat. Felicităm poziţia sa privind retragerea candidaturii.

Am discutat de faptul că azi DNA a comunicat că s-a început urmărirea penală, am luat act de decizia domnului Silaghi. Ne asigurăm să avem cvorum să nominalizăm o altă persoană. Ţine de conducerea partidului şi de organizarea noastră. 

Domnul Silaghi a spus că nu e vinovat, îşi retrage candidatura. Îl felicităm că nu obstrucţionează justiţia. De asemenea, PNL nu obstrucţionează justiţia şi, la toate solicitările DNA, va avea aceeaşi poziţie. 

E o lovitură pentru PNL. Problema care se pune este dacă la finalizarea anchetei Silaghi va fi găsit vinovat. 

Trebuie să vedem ce solicită DNA, raportul Comisiei Juridice. Aşteptaţi până când vine solicitarea DNA în Parlament, dar nu obstrucţionăm justiţia.

Ponta, despre măsurile economice propuse de PDL:

Aş vrea să încep cu ideea iniţială a conferinţei de presă, pentru că se referă la o poziţie politică exprimată în weekend de către PDL. Vreau să prezint poziţia USL de a încuraja existenţa unei opoziţii active şi a unei opoziţii în sensul european al ideii - critică a Guvernului, soluţii.

Ne dorim ca modelul promovat de preşedintele Băsescu, al distrugerii adversarului prin calomniere să ţină de un regim politic care în curând îşi va înceta existenţa. După cum ştiţi, de fiecare dată am prezentat principalele proiecte.

Am constatat că şi PDL a formulat nişte propuneri pe zona economică, pe care le-am tratat serios. Ori de câte ori va fi vorba despre propuneri cu caracter economic, reiterez dorinţa de dialog, nu pretindem că ştim tot. Dialogul este un lucru pe care ni-l dorim şi reprezintă o schimbare faţă de modul în care s-a făcut politică din 2009. Am luat act de propunerea privind reducerea cotei unice şi creşterea salariului la 1.000 de RON. Nu le respingem, dacă există măsuri concrete suntem dispuşi să discutăm pe această temă cu Predoiu, Blaga. 

Există şi câteva semne de întrebare pe care trebuie să le ridicăm.

Încercăm să păstrăm un echilibru social, în special în zona bugetară, să încurajăm păstrarea unei proporţii normale între cei cu venituri mici şi cei cu venituri mari.

Putem discuta cu cei de la PDL despre problema impactului bugetar. Reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a contribuţiilor de asigurări sociale şi creşterea salariului minim presupune la scăderea cotei unice un deficit de încasări, la reducerea contribuţiilor de asigurări sociale deficit de încă 5,7 miliarde de lei şi la creşterea salariului minim ar însemna încă 535 de milioane de lei. Bugetul porneşte cu o lipsă de 12 miliarde de lei, care pot fi acoperiţi fie din tăierea unor cheltuieli - sigur, pot fi tăiate din nou salariile şi pensiile cu 25%, dacă nu, creşterea unor taxe şi impozite. Dacă vom avea întâlnire cu cei de la PDL, vom afla care taxe şi impozite vor fi crescute. 

Putem să ieşim din limitele de deficit stabilite şi prin Tratatul de Guvernanţă Fiscală semnat de preşedinte în numele României şi asumat de noi.

Mult mai multe detalii vă poate spune ministrul de Finanţe. Vreau să lămurim totuşi cum e situaţia cu fondurile europene. Deşi am prezentat cifre, am văzut că există perpetuarea acestei idei - dezastrul de la fondurile europene. Dacă se referă până în noiembrie 2011, e adevărat. Dacă vorbim de Guvernul pe care noi doi îl reprezentăm, de la 7 mai 2012 până în prezent, lucrurile arată în felul următor: de la un grad de absorbţie de 7%, astăzi e de 21%. Deci de trei ori, triplat într-un an de zile ce s-a făcut în şase, adăugând evident şi prefinanţările.

În luna octombrie, după finalizarea negocierilor cu CE, vreau să declanşăm o consultare referitor la exerciţiul 2014-2020, să fim mai bine pregătiţi. Vă pun la dispoziţie calculele făcute de noi, ne dorim ca toate ideile bune - cu condiţia să aibă o fundamentare - să fie puse în practică.



Procurorii au cerut începerea urmăririi penale împotriva lui Silaghi, nominalizat la şefia Ministerului Transporturilor şi acuzat că ar fi primit mită 200.000 de euro de la Nelu Iordache, aflat la închisoare de la finalul anului trecut.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, pentru Agerpres, că solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul liberalului ar putea fi discutată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, săptămâna viitoare.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta era ministrul Transporturilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite