Victor Ponta: „Starea normală de judecată pentru un om este de libertate. Nu ar trebui să stea cineva în închisoare pentru că este cumnatul lui Ponta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a făcut o serie de declaraţii sâmbătă seară, la B1 TV. Acesta a vorbit despre fondurile europene, ridicarea imunităţii parlamentare, dar şi despre viitorul său în politică.

Despre fondurile europene

Proiecte UE de sute milioane euro sunt blocate în faze de cercetare penală, regula Comisiei Europene fiind să oprească imediat un astfel de proiect, a afirmat premierul Ponta, care a rugat "autorităţile statului să-şi specializeze oamenii" deoarece procurori pricepuţi la fonduri europene sunt puţini

"În ultimele trei luni, am păţit nişte lucruri la care nu ne aşteptam în 2015, şi anume, din 40 de judeţe, în 20 de judeţe autorităţile statului au ridicat documentele de la lucrările de apă şi nu se mai lucrează nimic. În original, tone de hârtii. La Bruxelles, regula este că, atunci când există o suspiciune şi cu atât mai mult o cauză penală, acel proiect se lucrează imediat", a spus Ponta la B1 TV.

El a continuat spunând că nu poate decât să roage "autorităţile statului să-şi specializeze oamenii", deoarece procurori care să se priceapă la fonduri europene sunt destul de puţini, iar blocarea proiectelor afectează bugetul de stat, care trebuie să acopere banii nedecontaţi de UE.

Despre voturile împotriva ridicării imunităţii parlamentare

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirmă că declaraţia sa de la începutul anului privind sancţionarea pe linie de partid a parlamentarilor PSD care votează împotriva ridicării imunităţii unui parlamentar a fost doar "o intenţie politică" şi că nimeni nu va fi sancţionat, fiecare asumându-şi votul.

Întrebat la B1 TV de ce nici un parlamentar PSD nu a fost sancţionat în condiţiile în care, în luna februarie, afirma că aceia care vor vota împotriva ridicării imunităţii unui parlamentar vor fi sancţionaţi pe linie de partid, Ponta a răspuns că el a transmis atunci doar că există o decizie de principiu în acest sens, iar la remarca moderatorului că nimeni nu a fost totuşi sancţionat, liderul PSD a afirmat: "Nici nu cred că va fi, pentru că, până la urmă, cum votează fiecare, fiecare îşi asumă".

Ponta a mai declarat despre declaraţia sa din februarie, privind sancţionarea celor care vor vota împotriva ridicării imunităţii unui parlamentar, poate fi uitată, că "este o declaraţie politică, o intenţie politică", dar că el nu poate monitoriza fiecare parlamentar cum votează.

Despre sprijinirea presei

Ponta a mai anunţat că Guvernul caută un sistem de sprijinire, prin reducerea taxelor, a presei furnizoare de ştiri, precum posturi de televiziune şi radio, în funcţie de proporţia numărului de ştiri în grila de program, nu şi a presei scrise, deoarece aceasta suportă costuri mai mici în online.

"De la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, se va modifica un pic şi legislaţia care reglementează drepturile de autor. Ştiu că mulţi în presă merg pe această legislaţie, altfel în mod corect. Dreptul la informaţie este un drept constituţional, nu întâmplător trebuie să subvenţionăm în continuare televiziunea publică, dar eu cred că informare fac în egală măsură, dacă nu chiar mai mult decât TVR, şi celelalte televiziuni care au în program ştiri. Cele de divertisment sunt o altă discuţie. Motiv pentru care i-am cerut lui Teodorovici şi încercăm să găsim o soluţie prin care să sprijinim acele mijloace de presă care prezintă ştiri", a spus Ponta, la B1 TV.

Şeful Executivului a precizat că pentru presa scrisă nu are o soluţie, dar a sugerat că aceasta are costuri mai mici decât radiourile şi televiziunile, pentru că s-a mutat în mediul online. "Cu presa scrisă n-am avut încă o soluţie, mai ales că majoritatea presei scrise s-a mutat pe online şi costurile sunt diferite. Aici nu le împart cine ţine cu Băsescu, cine ţine cu mine, ci le împart într-un singur criteriu: cine are o proporţie importantă de ştiri, indiferent că acele ştiri sunt pozitive, negative, asta e treaba CNA, ci proporţia de ştiri, ca să nu finanţăm o televiziune de divertisment", a arătat Ponta.

Despre arestările preventive

Premierul Victor Ponta a comentat şi arestările din ultima perioadă. "Credeam când eram procuror - şi azi la fel cred - că starea normală de judecată pentru un om este de libertate, iar starea de arest preventiv este o excepţie care trebuie aplicată când e vorba de infracţiuni cu violenţă: crimă, viol, tâlhărie. Aşa se întâmplă în toate ţările occidentale", a spus Ponta la B1 TV.

Ponta a arătat că, în prezent, arestul preventiv a devenit regulă, ceea ce este o greşeală, explicând astfel şi motivul pentru care a lipsit din Parlament la voturile privind arestarea parlamentarilor. Acesta a precizat că nu va participa nici în continuare la un astfel de vot.

Premierul a reiterat, în acest context, că a fost afectat la nivel personal de reţinerea cumnatului său şi a apreciat că acesta nu ar fi trebuit să stea în închisoare doar pentru că îi este cumnat, adăugând însă imediat că nu cunoaşte dosarul.

Despre viaţa sa politică

"Viaţa mea politică este legată, inevitabil, de succesul meu ca prim-ministru şi al guvernării. După ce trece partea emoţională, cu siguranţă voi fi evaluat cum a fost guvernarea Ponta - bună, rea - şi în funcţie de asta o să mai şi fac sau nu politică, pentru că dacă impresia generală va fi că a fost bună, voi mai face politică, dacă nu, nu", a spus Ponta la B1 TV. El a adăugat că nu consideră că este nevoie să fie "resuscitat" după alegerile prezidenţiale pierdute la finele anului trecut.

De asemenea, Victor Ponta îşi acordă nota 8 pentru cei trei ani de guvernare de până în prezent, preluând calificativul care i-a fost acordat anterior, într-un interviu, de către mama sa. Acesta a afirmat că cea mai mare nerealizare a sa este partea de infrastructură. "Cu siguranţă sunt subiectiv, dar mă iau după mama mea, care, la o întrebare de acelaşi fel care i-a fost adresată, a spus, dacă nu mă înşel, 8. Doar nu m-aş apuca să-mi contrazic mama, iar ea cu siguranţă este mai obiectivă decât mine".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite