Victor Ponta: Solicităm votul Parlamentului și îl vom respecta, așa cum vom solicita votul românilor și îl vom respecta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat, Victor Ponta, a ținut un discurs, în fața plenului reunit al Parlamentului, înaintea votului de învestitură. Ponta a cerut votul pentru programul de guvernare, precum și unul de principiu, în numele unei schimbări de atitudine și de relaționare între instituții. Printre prioritățile noului cabinet rămân respectarea legii și reîntregirea salariilor, dar și înapoierea banilor pensionarilor împreună cu scuz

Am crescut în democrație și cred că în democrație instituțiile trebuie să funcționeze și să-și arate respectul pentru instituții. Guvernul trebuie să respecte instituția fundamentală care reprezintă dorința poporului român. Am încercat să prezint un program de guvernare pe termen scurt și o echipă de miniștri, care încă în faza de proiect, au reușit să negocieze o scrisoare de intenție cu instituțiile internaționale.

Am reușit să asigur o majoritate transparentă și stabilă și care să permită guvernului să lucreze în alte condiții decât cele în care au lucrat celelalte guverne.

Le mulțumesc atât grupului UNPR, cât și minorităților și colegilor mei din USL pe care voi încerca să nu îi dezamăgesc.

Vă propun spre analiză și sprijin un program de guvernare pe termen scurt, dar nu ascund intenția USL de a câștiga următoarele alegeri și de a câștiga un mandat de 4 ani pentru a îndeplini ceea ce nu vom reuși în următoarele 6 luni.

Vă solicităm votul și îl vom respecta așa cum în noiembrie vom solicita votul românilor și îl vom respecta. Am adăugat în acele ministere esențiale, miniștri delegați care să ajute ministrul în frunte.

Prezint o structură cunoscută a portofoliilor, dar intenționez să vin, în noimebrie, cu o structură mai flexibilă, mai puțin birocratică.

Ne propunem să realizăm o schimbare în modul de guvernare - o schimbare de atitudine, de abordare și de oameni, dacă e nevoie.

Poate exista dialog cu Guvernul României, o relație transparentă și normală cu Parlamentul și societatea civilă. Suntem disponibili să discutăm cu opinia publică și cu mass-media. Sunt gata să țin cont de aceste critici.

Respectarea legii

Am vorbit despre prioritatea zero: respectarea legilor. Cred că România are în acest moment nevoie de a-și respecta legile și regulile. Populația României așteaptă respectarea prevederilor constituționale.

Activitatea Guvernului trebuie să respecte deciziile Parlamentului. Guvernul pe care eu îl voi conduce va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni și nici de la Kiseleff, sau orice alt loc, în afară de sediul Guvenrului României.

Nu voi uita modul în care ca parlamentar am fost tratat de Guvern. Nu vreau să uit umilințele și constrângerile. Voi respecta întotdeauna deciziile Parlamentului și voi răspunde săptămânal în fața acestei instituții.

Reîntregirea salariilor

Îmi propun să procedăm la repararea inechităților și a măsurilor care au general dezechilibre sociale. Trebuie să avem mai multă înțelegere pentru cei loviți de criză, dar și pentru cei care creazî locuri de muncă. Ne trebuie o viziune economică clară, care să asigure predictibilitate. Nimeni nu va guverna România bine dacă nu va genera locuri de muncă sigure și bine plătite.

Trebuie să ne preocupăm să respectăm acordurile internaționale, dar nu încălcând acordul cu românii.

Depolitizarea administrației publice

Vreau să îmi asum în fața Parlamentului că ceea ce USL a promis va face începând de mâine: depolitizarea administrației publice.

Nu trebuie să schimbăm decât pe criteriul competenței.

Referitor la continuarea MCV și a reformelor în justiție

USL a pus mereu umărul în Parlament și am stabilit cu viitorul ministru al Justiției să facem toate eforturile pentru a ne respecta angajamentele și a arăta că ne dorim o Justiție eficientă.

Trebuie să îndepărtăm clientela politică care a cheltuit fondurile publice.

Asigurarea organizării unor alegeri corecte și clare. Am numit și am propus în fruntea ministerului de Interne, Ioan Rus, care are obligația de a garanta alegeri corecte și sper ca șeful de campanie al Opoziției, Vasile Blaga, să observe că Rus a rămas același om corect și onest.

Actorii internaționali

Trebuie să ne îndeplinim obligațiile cu NATO, FMI și Banca Mondială. Voi milita pentru o relație fundamentală cu Republica Moldova și pentru o îmbunătățire a relațiilor cu românii din diasporă.

Nu pot decât să sper că alegerea lui Hollande în Franța va fi un lucru benefic pentru România.

Pentru aceste obiective am propus în vederea ocupării portofoliilor din structura guvernului, persoane care să îndeplinească criteriile de experiență profesională. În al doilea rând integritatea și competența, pe care cu toții le îndeplinesc. Prin aceste nominalizări am vrut să transmit un mesaj de coerență și eficiență partenerilor internaționali.

Am pus în programul de guvernare și vom adopta o strategie de valorificare a resurselor naturale, lansând o dezbatere publică pe un subiect delicat cum sunt resursele naturale.

Despre UMF Târgu Mureș

Decizia Justiției ca HG privind UMF Târgu Mureș mă bucură și spe că astfel se păstrează autonomia universitară.

Modul în care Ungureanu a cheltuit 170 milioane de euro pentru campanii electorale locale ale PDL. Vă asigur că fondul de urgență nu va mai fi folosit niciodată pe criterii politice. Ba mai mult, vom încerca să recuperăm banii astfel încât să putem da înapoi banii pensionarilor și bugetarilor.

Am discutat cu FMI, referitor la calculul greșit al pensiilor, astfel încât să le putem da banii înapoi, începând chiar de mâine. Le vom da banii înapoi și îmi voi cere scuze în numele statului român.

Problema restituirilor

Ministerul Justiției se va ocupa de această problemă astfel încât această soluție să fie una echitabilă. Am speranțe și rog Senatul României să demareze acea anchetă privind restituirile. Pentru că cei care au fraudat legile, trebuie să plătească și să restituie banii.

Toate ministerele și instituțiile au sarcina ca în 30 de zile să realizeze un audit intern și să prezinte public situația. Consider că cei care au greșit politic trebuie să treacă în Opoziție, iar cei care au încălcat legea trebuie să răspundă în fața legii. Vin și vă spun că eu am încrederea că se poate guverna altfel în România. Atât adoptarea moțiunii cât și votul dumneavoastră îmi vor rămâne în memorie ci pentru că împreună cu dumneavoastră am văzut ce înseamnă curajul, caracterul și ce înseamnă să te comporți demn atunci când soarta nu e neapărat de partea ta.

Am încredere în șansa României și de aceea vă cer votul de încredere pentru programul de guvernare și pentru lista miniștrilor așa cum v-a fost transmisă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite