Victor Ponta şi-a îngropat cariera politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 5 zile. Au fost suficiente ca Victor Ponta, prin declaraţiile halucinante, terifiante, la adresa justiţiei, să-şi îngroape definitiv cariera politică. Lipsa de experienta politică, megalomania, pierderea contactului cu realitatea, paranoia, sunt explicaţiile delirului antijustitie în care s-a afundat Victor Ponta, cu o determinare grefată de inconştienţă şi iresponsabilitate

Nu reiau declaraţiile lui Ponta, se regăsesc în toate comentariile. Aş menţiona doar „dreptatea” pe care o pregăteşte pentru Costică Nicolescu, condamnat definitiv de justiţia romană. Probabil legea amnistiei şi graţierii.

Victor Ponta nu înţelege un lucru. Modelul de guvernare Năstase s-a dus, nu mai este posibil cu Romania membru în cluburi selecte, NATO şi UE.

În aceste cluburi nu poţi pune nici în glumă sub semnul îndoielii principii şi valori sacrosancte, independenţa justiţiei, separarea puterilor în stat, statul de drept, principii pe care România şi le-a asumat în Tratatul de la Copenhaga.

Este exact ce a făcut Ponta săptămâna aceasta. Ca să-şi liniştească baronii luaţi în colimator de către DNA, a făcut declaraţii din care rezultă că nu dă doi bani pe principiile şi valorile enunţate în tratate semnate de România.

Ar fi avut şansa să se lepede de baronii corupţi, riscând voturile la europarlamentare, în favoarea interesului naţional, al viitorului României şi al urmaşilor noştri.

N-a făcut-o. A ales miza meschina, a câştigului pe termen scurt, a ales calea aburirii populaţiei şi, mai ales, a „poporului” PSD-ist, din vorbe, din vrăjeli, cacealmale, în speranţa că „poporul” nu se prinde că împăratul este gol şi mânjit cu toate mizeriile imaginabile.

România are un loc aparte în arhitectura de securitate euroatlantică, este un avantpost important, cu atât mai important cu cât ursul rusesc se trezeşte din hibernare şi vrea tot mai multe teritorii, spre slava conducătorului suprem.

Un astfel de rol nu-l poate juca un stat măcinat de corupţie, minciună şi interese baronale.

Este ce ne transmite Victora Nuland:

 „În unele ţări din centrul, estul Europei şi Balcani se observă o tendinţă îngrijorătoare că aspiraţiile cetăţenilor să fie călcate în picioare în interesul oligarhilor corupţi", care "îşi folosesc banii şi influenţă pentru a înăbuşi opoziţia politică, pentru a cumpăra politicieni şi mass-media, pentru a slăbi independenţa justiţiei şi drepturile ONG-urilor."

 "Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbeşte democraţia din interior, însă face o ţară vulnerabilă şi la influenţele din afara graniţelor, care ar dori să exercite o presiune nejustificată asupra politicilor economice, politicilor de stat şi luarea deciziilor”.

Cu alte cuvinte, SUA nu poate accepta că România să devină o ţară vulnerabilă la influenţele din afara graniţelor, un avantpost al securităţii NATO fragil, gata oricând să capoteze sub infuenta oligarhilor corupţi.

Nici că se poate mai clar. Când riscuri similare s-au manifestat în iulie 2012, Philipe Gordon, trimisul Secretarului de Stat american a venit cu acelaşi mesaj şi lucrurile s-au întors în matca firească.

Premierea Codrutei Kovesi  de catre ambasada SUA poate fi citita in  acelasi registru, a sustinerii operatiei de curatira a clientelei PSD

Dar au SUA şi UE instrumente să-şi pună în operă ameninţările la adresa lui Ponta?

Au, şi încă cum. Activităţile SRI şi DNA sunt discret susţinute cu informaţii şi logistica performantă de către serviciile de informaţii partenere, altfel nu ar produce cu atâta eficienţă informaţii şi dovezi de primă mână, folosite în anchetele DNA. Asaltul asupra baronilor PSD se petrece inclusiv cu acest schimb de informaţii, echipamente şi asistenta de specialitate.

Fără banii europeni, fără acordurile cu FMI, în care America are cuvântul decisiv, România n-ar face faţă plăţilor de pensii şi salarii bugetare, s-ar afunda într-o criză similară aceleia în care s-a prăbuşit Grecia. Ştie şi Pontă acest adevăr, doar că vrea să-i aburească pe toţi, inclusiv pe baroni, cu declaraţii de conjunctură.

Şi atunci, ce joc a făcut Ponta?

A încercat să împace şi capra şi varza.    Şi pe baroni şi pe americani.

Până săptămâna aceasta când a făcut-o de oaie, şi-a dat definitiv arama pe faţă, a ales partida baronilor, in detrimentul statului de drept.

Victor Ponta  consideră că sunt suficiente voturile românilor, să se menţină la putere indiferent de poziţia UE şi SUA. Ca în decembrie 2012.

Nu mai este sigur că poate conta pe voturile necondiţionate ale romanilor.

Românii înţeleg că locurile de muncă din piaţa muncii globalizată sunt esenţiale, că laptele şi mierea promise de USL au fost minciuni fără acoperire, de care s-a prins şi Antonescu, că fără investiţiile occidentale  şi împrumuturile ieftine de la FMI şi UE, Grecia stă scris pe noi.

Pe 25 mai vom vedea dacă aceste previziuni sunt corecte.

Între timp s-au schimbat multe. Rusia s-a trezit din hibernare şi şi-a reamintit de URSS. Creditul occidentului, că Ponta s-ar putea da pe brazdă cea bună, s-a epuizat. Omul nu poate evolua, nu poate învăţa, este încremenit în paradigma Năstase a guvernării şi nu înţelege că e caducă, nu se poate aplica în contextul globalizării şi unificării Europei.

Ce soluţii vor adopta UE şi SUA pentru a-l scoate din jocul politic pe Ponta, rămâne de văzut.

Cert este că au multe opţiuni, susţinerea instituţiilor de forta ale justiţiei care fac curăţenie în baronetul PSD, condiţionarea ajutoarelor financiare nerambursabile si de imprumut  de respectarea principiilor şi valorilor statului de drept, investiţii în economie şi apărare doar dacă Ponta pleacă de la guvernare şi încă altele, pe care nu le ştim încă.

Miza occidentului, în primul rând de securitate, este prea mare pentru a se împiedica în mofturile şi aburerile verbale ale lui Ponta.

Din prostie, ignoranţă, lipsa experientei jocului politic în liga mare, Victor Ponta şi-a îngropat săptămâna aceasta viitorul politic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite