Victor Ponta: „Îi rog pe toţi ambasadorii să mă sprijine, nu e nimic sub demnitatea unui ambasador să discutăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a fost prezent la reuniunea anuală a diplomaţilor români FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta a fost prezent la reuniunea anuală a diplomaţilor români FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta, aflat la reuniunea diplomaţilor români, le-a transmis un mesaj de mulţumire acestora şi a trasat câteva linii directoare pe care România trebuie să le aibă în vedere în redefinirea politicii externe.


Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

Este o reuniune mai bună. Mă aflu aici ca să vă mulţumesc pentru activitatea dvs. Nu sunt în măsură să cert, cu atât mai puţin să vă dau sfaturi. Sunt aici să reiterez încrederea pe care o am în domnul Corlăţean şi în Ministerul de Externe. Faptul că nu sunt foarte încrezător în modul de exprimare diplomatic se ştie.

Principalele coordonate de politică externă nu sunt doar neschimbate ci consolidate, sunt obiective pe care le-am atins cu multe eforturi. Este o direcţie asupra căreia nimeni nu a intrat vreun fel de obiecţiuni. Să spun că tot ce ţine de priorităţile absolute ale României, în Moldova, România trebuie să fie mai pragmatică, mai serioasă, mai aplicată.

Am propus în ultimul an şi vă propun şi dumneavoastră şi o să vă rog sprijinul în acest sens, cred că trebuie să ne adaptăm secolului XXI, să rămânem profund ancoraţi în interesele noastre euroatlantice, dar să ne dăm seama că trăim într-o lume cu adevărat globală şi că pentru România este la fel de important să-şi reconstruiască sau să construiască de la zero, dacă este cazul, relaţii economice, în primul rând, şi politice, în afara aliaţilor noştri tradiţionali; mă refer la Asia, mă refer la Africa, la America de Sud, Orientul Apropiat şi Mijlociu, ţări cu care România, cel puţin în ultimii ani, a avut mai puţine relaţii politice, economice.

Cred că ţine de o viziune pe termen mediu şi lung şi îmi permit la o vârstă un pic mai puţin obişnuită pentru funcţii importante în România să gândesc pe termen mediu şi lung. Şi cred că efortul dumneavoastră, al ambasadorilor noştri, al Ministerului de Externe, este de a încerca să deschidă România pentru toate celelalte ţări cu care trebuie şi este bine să avem relaţii diplomatice, politice şi economice, mai ales mult îmbunătăţite faţă de situaţia actuală.

M-am bucurat foarte mult de reuşita acestor întâlniri. Faptul că prim-ministrul Franţei a fost în România de Ziua Franţei a însemnat foarte mult, nu a fost doar un gest simbolic.

Premierul cere ajutor diplomaţilor români

Rog pe toţi ambasadorii să mă sprijine. Mergem în Turcia, în Lituania, în ţări importante pentru România, aceste întâlniri trebuie să fie utile. Vreau să vă rog să învăţăm din exemplul pe care îl învăţ în fiecare zi de la diplomaţii străini. Nu e nimic sub demnitatea unui ambasador să dicutăm.

De multe ori economia este mai importanţă decât relaţiile politice obişnuite. Vreau să găsim o soluţie ca reprezentarea diplomaţilor să se schimbe radical, vreau să îmbunătăţim această diplomaţie. Vreau să fiţi ambasadorii României şi să fiţi activi şi cu mass-media, nu numai la nivel de relaţii oficiale. Ştiu că mass-media este foarte bună cu noi, în afară este mai dură.

Să fiţi activi în a răspunde. Ambasadorii României trebuie să vorbească ţara de bine. Ţin foarte mult la această parte. Aş vrea ca şi noi să ne schimbăm în acest sens.

Ştiu şi de problemele pe care le aveţi, cu pensiile ambasadorilor. Sunt lucruri pe care le putem rezolva. Aveţi din partea mea tot sprijinul necesar, dar putem să le rezolvăm doar dacă mă informaţi. preşedintele ţării, prim-ministrul mergea cu o maşină care s-ar fi putut strica la primul semafor. Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă aş fi rămas în pană.

Nu mi se pare normal să vedem la ICR bogăţie şi la Ambasadă sărăcie. Am mare încredere în diplomaţii de carieră. Am şi alte opinii, nu m-am ferit să spun că România trebuie să recunoască Kosovo.

O să vă rog să fiţi implicaţi în latura externă şi cu aceeaşi ocazie vreau să vă rog să gândiţi din nou că reprezentaţi o ţară importantă, o ţară serioasă. Să spun că îmi doresc să fim mai pragmatici şi cu celelalte ţări, nu numai cu partenerii transatlantlici.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite