Victor Ponta reactivează electoratul PP-DD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ponta la tgv

Ieri seară, lucrurile au luat o turnură complet neaşteptată la postul de televiziune Realitatea TV. De unde eram obişnuiţi cu spectacolul făcut de Rareş Bogdan, brusc şi deodată acest spectacol s-a schimbat radical, avându-i în prim-plan pe Guşă şi Catanga.

Recunosc că primele 15 minute am fost complet debusolat, verificând din minut în minut dacă nu cumva mă uit la Capatos sau mai ştiu eu ce altă emisiune mondenă. Însă, după ce mi-am făcut ordine în gânduri, am realizat că mă uit la o piesă de teatru.

Se pare că Guşă încearcă să fie regizor. Un regizor mai mult decât politic, după cum probabil s-ar intitula domnia sa. Uitându-mă la el am văzut stângăcia celui care interpretează un rol, am văzut lipsa de naturaleţe, am văzut că încearcă să se adreseze unui public care nu-i aparţine astăzi, unui public cu care nu este obişnuit să comunice. După ce m-am prins eu care-i treaba cu tot acest show atipic acestui post de televiziune, am stat şi m-am gândit foarte serios la de ce ar face acest lucru? Avea nevoie Realitatea TV de un lift-up popular? Poate. Ştim cu toţii că nu o duc foarte bine cu banii şi de aceea poate Guşă a luat decizia să facă personal o emisiune cu burtiere umplute de şoc!

Lucrurile par să nu se lege indiferent de perspectiva din care le privim. Mai apoi însă mi-am amintit de celebra întâlnire de la Belgrad din Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta, Dan Andronic şi Cozmin Guşă. Şi aşa lumina a început să apară. Există posibilitatea ca acea întâlnire să fi fost făcută pentru o finanţare care să ţină în viaţă postul Realitatea. Sau există posibilitatea următorului scenariu.

Partidul Realitatea a fost de la început o nebunie care nu s-ar fi concretizat niciodată. De câteva săptămâni însă vedem în toate sondajele că Partidul Pro România a lui Victor Ponta are capacitatea de a trece pragul electoral. Iar Guşă la rândul lui are capacitatea intelectuală şi experienţa politică să facă astfel de observaţii. Aşadar, a devenit interesat să îşi construiască o carieră politică în acest partid, mai degrabă decât să se chinuie cu fondarea unei noi formaţiuni care nu ar mai avea ce electorat să coaguleze.

Astăzi, observăm că cei care votează PSD, deşi există conflicte interne, vor vota PSD, fiind legaţi de anumite beneficii primite direct de la partid (locuri de muncă, ajutoare sociale, promisiuni realizabile). Procentul pe care poate să îl fructifice Victor Ponta nu îi asigură numărul necesar de voturi pentru a trimite Pro România în Parlament. De asemenea, electoratul tradiţional al PNL nu va vota niciodată oamenii lui Ponta, iar dacă se vor trezi unii să o apuce într-o astfel de direcţie, numărul lor va fi nesemnificativ. Nemulţumiţii acestui partid tind să o apuce către formaţiunile conduse de Barna şi Cioloş. Cei care votează USR sau PLUS categoric nu vor putea fi convinşi de programul politic al Pro România, ba mai mult pot crea emoţie negativă împotrivă. Mai rămâne ca Victor Ponta să îi convingă pe cei de la PMP, partid aflat în pragul disoluţiei.

Ce a acumulat Victor Ponta în campania electorală pentru funcţia de Preşedinte al României în 2014, cu ce a rupt din PSD şi cu ce poate atrage de la PMP este insuficient pentru transformarea Pro România în partid parlamentar. Însă, a rămas liber electoratul PP-DD. Victor Ponta va încerca să trezească emoţia pe care a creat-o Dan Diaconescu. Spre deosebire de cel din urmă, care a fost pionul principal, Victor Ponta va folosi proxiurile România TV şi Realitatea (prin emisiunile lui Guşă momentan).

Victor Ponta a avut tendinţe populiste şi în 2014 şi ar face orice ca să redevină pion principal în arena politică românească.

Să ne aducem aminte că PP-DD a fost un partid extrem de populist, care promitea câte 25.000 de euro fiecărui român, case, maşini, bunăstare tuturor. Asta i-a convins pe cei 1 milion de români să voteze acest partid, aducându-i astfel 47 de mandate de deputat şi 21 de senator în 2012. Maşinăriile media au fost puse în funcţiune. România TV ne-a convins de mult că are alături o parte dintre cei care au votat Diaconescu în 2012, iar pasul al doilea se pare că este transformarea Realităţii în acelaşi tip de instrument, într-o formă puţin mai moderată. Mai mult, o parte dintre aleşii PP-DD au activat, după dizolvarea partidului, în Partidul Conservator condus pe atunci de bunul prieten al lui Ponta, Daniel Constantin, membru de bază în Pro România. Aşadar există know-how direct şi de pe teren.

Coagularea nemulţumiţilor cu venituri mici şi educaţie precară, a căror încrede în clasa politică este foarte mică şi care speră la minuni populiste, poate transforma Pro România într-un partid foarte periculos.

Vedem în Europa că valul mişcărilor populiste este în plină ascensiune, iar acesta poate lovi foarte puternic la noi. După cum se aude, va veni o recesiune care, pe fondul prostiilor făcute de PSD, îi va afecta pe unii români destul de tare. Mai mult, emoţia creată de PRU va fi transferată către Pro România lui Ponta, odată cu retragerea lui Ghiţă din acea ecuaţie. Nu în ultimul rând, Pro România dispune de fonduri care îi permit să se transforme într-un partid populist, anti-european, fiindcă am văzut că populismul se construieşte în timp.

Dacă scenariul acesta va fi adevărat, România trebuie să fie foarte atentă la gestionarea partidului lui Victor Ponta. Deşi poate unii se bucură acum de faptul că acest partid slăbeşte marele PSD care pare că nu putea fi învins acum 3 ani, în realitatea lucrurile nu stau deloc aşa. Tot ce câştigă astăzi Pro România de la PSD poate reprezenta baza pentru un partid populist de 15% după modelul AFD din Germania sau Movimento 5 Stelle din Italia.

În concluzie, Victor Ponta are bani, are media cu acoperire naţională, are baza doctrinară focusată pe „România buricul pământului”. De aici până la transformarea partidului Pro România în partid populist anti-europeană nu mai este mult.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite