UPDATE Victor Ponta este noul premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USL aşteaptă desemnarea oficială a lui Victor Ponta pentru funcţia de premier FOTO Mediafax
USL aşteaptă desemnarea oficială a lui Victor Ponta pentru funcţia de premier FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a chemat, luni, partidele parlamentare şi minorităţile naţionale la consultări pentru desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru al Guvernului României. Liderul PNL Crin Antonescu nu va participa la consultări.

UPDATE 12.58 La finalul consultărilor, preşedintele Traian Băsescu a explicat algoritmul parlamentar şi le-a transmis reprezentanţilor partidelor că a înţeles voinţa majorităţii. „În momentul de faţă avem un singur nume rostit în această sală, acest nume este Victor Ponta, care teoretic, deşi abordarea mea este că majorităţile se demonstrează în Parlament, prin votul parlamentar, din cei care afirmă că-l susţin avem 210 la PSD, 149 la  PNL, la  PC 21 de mandate, UNPR 15 mandate şi minorităţile 18 mandate, asta dă teoretic o majoritate confortabilă. Pentru mine, lucrurile sunt încheiate cu atât mai mult cu cât reprezintă  nu numai voinţa partidelor şi a formaţiunilor reprezentate în Parlament, dar reprezintă şi voinţa electoratului ca această structură politică să aibă guvernarea României", a conchis preşedintele Traian Băsescu, la finalul consultărilor.

UPDATE 12.28 Vasile Blaga, liderul PDL, a declarat că ARD nu va vota pentru învestirea noului guvern.

UPDATE 12.03 Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire în funcţie a lui Victor Ponta.

”Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE 11.35 Pentru prima oară în istorie Administraţia Prezidenţială va face publice imaginile de la consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii partidelor. ”Decizia vine ca urmare a speculaţiilor şi dezinformărilor care circulă în spaţiul public cu privire la discuţiile din cadrul consultărilor”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a vedea imaginile.

UPDATE 11.20 Jose Manuel Barroso transmite în mesajul de felicitare adresat în urma alegerilor parlamentare din România două lucruri importante, şi anume preşedintelui Traian Băsescu să îl nominalizeze din nou pe Victor Ponta premier, iar acestuia să colaboreze cu preşedintele, scrie portalul EurAktiv.com.

UPDATE 11.05 Liderii USL i-au dat preşedintelui Traian Băsescu, la consultările de luni dimineaţă de la Palatul Cotroceni, o hârtie semnată de ei în care se preciza că propunerea USL pentru funcţia de premier este Victor Ponta, au declarat surse politice, potrivit Mediafax.

UPDATE 10.50 Preşedintele Traian Băsescu a cerut, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, modificarea legii electorale.

UPDATE 10.37 Traian Băsescu va anunţa premierul după ora 12.00.

UPDATE 10.36  Consultările s-au terminat după 30 de minute. Victor Ponta este singura propunere pentru funcţie de prim-ministru.

UPDATE 10.15 Preşedintele PDL Vasile Blaga a anunţat astăzi, înaintea consultărilor de la Cotroceni, că PDL nu va merge cu o propunere de premier, va rămâne în opoziţie şi va participa la discuţiile privind modificarea Constituţiei, privind Codul electoral şi reorganizarea teritorială.

UPDATE 09.55 Preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu a ajuns la Cotroceni însoţit de Sandra Pralong şi a declarat că nu va face nicio propunere de premier, dar nu-l va susţine nici pe Victor Ponta.

UPDATE 09.35 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Palatul Cotroceni.

UPDATE 09.34 Preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat că democrat-liberalii nu vor merge cu o propunere e premier: "vom rămâne în Opoziţie".

UPDATE Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat că USL va fi reprezentată de patru oameni la Cotroceni.

UPDATE 09.15 Liderii USL au ajuns la sediul formaţiunii pentru a stabili delegaţia care va merge la Cotroceni pentru a înainta propunerea de prim-ministru.

UPDATE 09.00  Preşedintele PNL Crin Antonescu a reiterat astăzi, înainte de începerea şedinţei PNL, că nu va merge la consultările pentru numirea viitorului premier, la Palatul Cotroceni. "Repezint o formaţiune politică, USL, care a obţinut 60% din voturile românilor, deci are dreptul la identitate. În mod tradiţional, preşedintele se consultă cu partidele pe rând, acordându-le respectul normal. Forma aleasă de Traian Băsescu nu respectă fiecare formaţiune, ca atare eu nu particip", a spus Antonescu. Acesta a anunţat că în locul său va merge Eduard Hellvig.

 USL îl va propune pe Victor Ponta prim-ministru

Propunerea USL pentru şeful Executivului este Victor Ponta. Liderul PNL Crin Antonescu a avut o întrevedere informală, miercuri, cu şeful statului. La întâlnire au mai participat premierul Victor Ponta şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Crin Antonescu a explicat ulterior că această discuţie nu înseamnă că USL a făcut vreo „înţelegere cu şeful statului” şi nici că va renunţa la politicile publice pe care şi le-a asumat, ci doar că cei trei au susţinut şi în acest cadru că propunerea lor este Victor Ponta. Liderul PNL a ţinut să precizeze că, deşi a participat la întrevederea informală cu şeful statului, nu va răspunde afirmativ invitaţiei preşedintelui Băsescu, întrucât nu este de acord ca toate partidele să fie chemate în acelaşi timp la consultări, ca la „colhoz”.

„PDL are bun simţ şi nu va merge la negocieri cu nicio propunere de prim-ministru”

Liderul PDL Adriean Videanu a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc miercuri, că democrat-liberalii vor merge la negocierile cu şeful statului, dar nu vor avea nicio propunere de premier: „PDL are bun simţ şi nu va merge la negocieri cu nicio propunere de prim-ministru”.

UDMR: Cei care au câştigat alegerile au dreptul să vină cu propunerea de premier

În viziunea preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, singurii care au dreptul să vină cu propunerea pentru funcţia de premier şi să formeze Guvernul sunt cei care au cîştigat alegerile.

„La Cotroceni mergem cu un singur mesaj: cei care au câştigat alegerile au dreptul să vină cu propunerea de premier şi să formeze Guvernul. Asta e situaţia, avem nevoie de stabilitate, de coerenţă în ceea ce priveşte abordările economice şi fiscale şi avem nevoie de o opoziţie constructivă, indiferent cine şi câţi vor sta în opoziţie”, a declarat Hunor.

Ar trebui să nu ne mai comportăm ca o fată mare, pentru că nu suntem partid politic, ci reprezentăm comunitatea maghiară. Marko Bela, fost preşedinte al UDMR

Partidul lui Dan Diaconescu: nici cu PDL, nici cu USL

Parlamentarii PP-DD s-au întâlnit, sâmbătă, la Braşov, pentru a formula un punct de vedere pe care să-l prezinte în cadrul negocierilor cu şeful statului. Concluzia a fost că Partidul Poporului nu va încheia nicio alianţă politică cu vreun alt partid, deşi preşedintele onorific Dan Diaconescu i-a invitat pe toţi cei care vor să plece din partidele lor să se alăture PPDD. Diaconescu şi-a exprimat, însă, dezacordul atât faţă de guvernarea USL, cât şi faţă de fosta guvernare PDL. Deşi statutul partidului nu permite PP-DD o alianţă, partidul realizatorului TV Dan Diaconescu va accepta, cel mai probabil, propunerea de premier a USL.

Dan Diaconescu va merge în calitate de preşedinte onorific la consultările care vor avea loc la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele de facto al partidului Simona Alice Man.

„Delegaţia PP-DD va fi condusă de preşedintele partidului, Simona Man. E şefa noastră, a tuturor. PP-DD e singurul partid parlamentar condus de o femeie”, a mai spus Dan Diaconescu.

MRU: Orice partid din Parlament are dreptul şi obligaţia de a desemna un premier

Liderul partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a explicat că va merge la Cotroceni cu o propunere de premier întrucât acesta este „dreptul şi obligaţia politică totodată a oricărui partid politic din Parlament.”

„Noi considerăm că, în momentul în care, ca partid parlamentar, putem propune proiecte legislative capabile să contureze un proiect mare de guvernare, avem dreptul şi, totodată, şi obligaţia politică, de a veni cu o propunere pentru candidatura la funcţia supremă în stat, cea de preşedinte, şi pentru funcţia de şef al Executivului”, a afirmat fostul premier.

Minorităţile îl susţin tot pe Ponta

În ceea ce priveşte minorităţile naţionale, deputatul Varujan Pambuccian a declarat că grupul are de 8 luni un protocol de colaborare cu USL şi este logic că îl vor susţine pe Victor Ponta ca premier. "Consultările de la Cotroceni vor fi mai degrabă destul de formale, deoarece majoritatea este clară, mai degrabă vor fi stabiliţi paşii procedurali, decât consultări", a apreciat Pambuccian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite