Victor Ponta, interimar la Transporturi în locul lui Relu Fenechiu

Victor Ponta, interimar la Transporturi în locul lui Relu Fenechiu

Relu Fenechiu, Crin Antonescu şi Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, imediat după condamnarea lui Relu Fenechiu, că va prelua interimatul la Ministerul Transporturilor. Prim-ministrul aşteaptă o nouă propunere din partea PNL.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform legii, interimatul poate fi asigurat pe o perioadă de maximum 45 de zile. La scurt timp după anunţarea sentinţei de către Curtea Supremă, Victor Ponta a declarat, la România TV, că Relu Fenechiu a fost unul dintre cei mai eficienţi miniştri în cele şase luni de mandat.

„Nu imi pare rău că l-am numit ministru, în cele şase luni a fost unul dintre miniştri cei mai eficienţi, şi îmi pare rău să pierd un ministru ca el. Am vorbit doar cu Relu Fenechiu şi cu vicepremierul“, a declarat premierul.

Acesta a mai spus că în cel mai scurt timp aşteaptă o nouă propunere de ministru al Transporturilor din partea PNL.

  Cinci ani cu executare

Instanţa Supremă a anunţat vineri după-amiază decizia în dosarul „Transformatorul“, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut către Electrica Moldova. Ministrul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme.

Instanţa Supremă l-a condamnat şi pe fratele ministrului Fenechiu, Lucian Fenechiu, tot la cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

Electrica primeşte despăgubiri de 6,3 milioane lei, reprezentând daune materiale.

Toţi inculpaţii din dosarul „Transformatorul“ au primit pedepse de închisoare cu executare.

Acuzaţiile aduse lui Relu Fenechiu

Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) alături de trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu şi ceilalţi învinuţi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (şapte acte materiale).

În acest dosar au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu şi la abuz în serviciu contra intereselor publice deputatul PNL Relu Fenechiu, care în momentul comiterii faptelor era acţionar şi/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi, SC Tehnorom SRL Iaşi, Lucian Fenechiu, în calitate de acţionar şi/sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Europlus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA.

Procurorii au anunţat că au mai fost trimişi în judecată şi directorul general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, Ioan Turbatu, pentru abuz în serviciu, pe director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, Ion Marghidan, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005 şi pe  Petru Andronache, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002-2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE Moldova SA - Bacău, respectiv de director comercial, inculpaţii Turbatu Ioan, Mărghidan Ion şi Andronache Petru şi-au îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacţii cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc.), cu firmele SC La Roca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL, SC Tehnorom SRL. Toate firmele sunt din Iaşi şi îi au ca asociaţi sau administratori pe inculpaţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Relu Fenechiu, la un pas de sentinţă. Pledoariile finale, pe 4 iulie 2013

Curtea Supremă a judecat miercuri un nou termen în dosarul „Transformatorul” în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Instanţa Supremă a anunţat că va asculta pledoariile finale pe 4 iulie 2013 după care va da sentinţa.

 Relu Fenechiu, trimis în judecată de DNA

Radu Fenechiu este inculpat în dosarul „Transformatorul", după afaceri dubioase dintre firmele controlate de acesta şi Electrica Moldova. 

  Relu Fenechiu: "În această ţară se fură în continuare mult prea mult"

 Proaspătul ministru al Transporturilor, judecat pentru fapte de corupţie în dosarul "Transformatorul", a criticat organigrama instituţiei pe care o conduce şi a ameninţat cu concedierea subordonaţii care nu corespund schemei postului.

 Martor în „Dosarul Transformatorul”: Un aparat vechi de la firma lui Fenechiu, mai scump decât unul nou

Curtea Supremă judecă, miercuri, un nou termen în dosarul „Transformatul”, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut apoi societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şase milioane de lei.

  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările