Victor Ponta: obiectivul meu de politică externă este Reunirea cu Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectivul meu de politică externă este de a face cât mai rapidă integrarea europeană a Republicii Moldova, iar când românii de pe cele două maluri ale Prutului vor fi convinşi că trebuie să realizăm obiectivul de unitate naţională atunci Unirea trebuie să aibă loc.

Aproximativ acestea au fost cuvintele spune de către premierul actual al României şi prin care se confirmă continuarea politicii unioniste duse de actualul preşedinte, Traian Băsescu, dar şi depăşirea pragului comunicativ prin prezentarea făţisă a unui astfel de proiect de ţară.

Vorbim de fapt de intrarea într-o etapă finală a acestui proces, unul la care se lucrează intens de mai bine de 20 de ani, atât instituţional cât şi prin intermediul societăţii civile. Acum situaţia internaţională, dar şi cea internă din cele două state româneşti face ca proiectul Unionist să aibă şanse maxime de reuşită.

Pentru acest lucru este nevoie de discuţie publică, de mesaj public, atât pe plan intern cât şi pe plan extern.

Anul 2018 va fi unul cu o puternică încărcătură emoţională pentru români şi cu siguranţă că acesta va fi unul al Reîntregirii Naţionale.

Aducerea împreună a neamului românesc nu este un proiect de stânga, nu este un proiect de dreapta, este un proiect al poporului român şi care nu se va putea face fără de consens politic.

Observ o neîncredere în rândul unioniştilor faţă de reacţia politicienilor la campaniile de informare din ultimii ani. Ce trebuie înţeles este că important e modul în care se transmite mesajul mai departe, iar dincolo de oportunismul şi populismul politicienilor, promovarea unui astfel de mesaj la nivel înalt nu poate fi decât bine pentru curent.

Este pentru prima oară de după al doilea război mondial când doi candidaţi cu şanse reale la preşidenţie, Victor Ponta şi Cristian Diaconescu, declară deschis că acest deziderat face parte din propunerea lor de program politic pentru alegerile din această toamnă şi pentru mandatul de preşedinte care va avea să vină.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a propus la fiecare ciclu de alegeri politice din România ultimilor 3 ani Pactul pentru Basarabia. Era vorba de asumare politică a mesajului Reunirii celor două state româneşti. La început a fost mai greu, apoi mai uşor. Mulţi nu au semnat, mulţi nu făceau nimic decât dacă partidul le spunea expres să facă.

Binenţeles că nu sunt naiv să nu îmi dau seama de semnificaţia acestui mesaj în plină campanie pentru prezidenţiale. Dar trebuie să privim lucrurile din punct de vedere al efectului pozitiv al mesajului dus de un candidat important. Cum spunea un coleg: salutăm mesajul, nu politicianul(la general).

Mesajul "Da" Unirii dar să nu fie făcută de alţii, nu este un mesaj cu care să vină cei care îşi doresc cu adevărat acest lucru. Rămâne ca voi să insistaţi ca promisiunea făcută să devină şi certitudine şi nu doar vorbe goale.

Cu toţii trebuie să înţelegem că România nu a abandonat niciodată ca stat acest proiect, nici măcar în perioada imediat de după 1989, aşa cum unii pot fi tentaţi să creadă. Proiectul de fundament al statului român este unul dus instituţional de la un preşedinte la altul, chiar dacă unii află pe parcurs că el face parte din obligaţiile funcţiei.

Acest proiect nu este unul exclusiv al lui Victor Ponta, al lui Cristian Diaconescu sau al lui Klaus Johanis, ci este proiectul de care va trebui să se ocupe viitorul preşedinte deoarece aşa cer atribuţiile funcţiei.

Când Băsescu s-a sucit şi a spus de Unire l-am acuzat de oportunism. Când Ponta vorbeşte de Unire îl acuzăm de oportunism... dar cine credeţi voi că va fi politicianul care va face Reunirea, deoarece dincolo de voinţa publică şi în Germania înfăptuirea politică a durat aproximativ 1 an.

Vă recomand şi următorul articol: Despre Unionişti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite