Victor Ponta nu se dezice de suspecţii de corupţie din PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începusem să sper că PSD şi-a revizuit poziţia în privinţa corupţilor din propriul partid, încurajat şi de declaraţia lui Ion Iliescu:

"Justiţia trebuie să-şi facă datoria, indiferent despre cine este vorba şi partidul, nu poate să apere oameni care intră în conflict cu legea. Asta nu compromite partidul, ba din contră. Deci fiecare, indiferent de poziţia lui în partid sau în afara partidului, în acelaşi timp este responsabil în faţa legii şi respectării legilor, de aceea nu este nicio contradicţie între interesul de partid şi respectarea legilor şi instituţiilor statului".

Şi de faptul că în ultimul timp Victor Ponta s-a abţinut să critice justiţia şi magistraţii.

Până astăzi, când m-am lămurit. Şeful PSD şi premierul ţării nu se dezice de suspecţii de corupţie din propriul partid.

Mai mult, lasă să se înţeleagă că e vorba de o acţiune „dirijată” spre judeţele în care PSD ia foarte multe voturi, Mehedinţi, Dolj şi altele.

Iată ce spune Victor Ponta:

„Eu nu mă dezic nici de Adrian Duicu, nici de Prioteasa, nici de toţi ceilalţi care doar pentru că sunt din judeţe unde PSD stă foarte bine au probleme. Ştiam cu toţii acest lucru, că asta se va întâmpla până în noiembrie".

Adică, spune Victor Ponta mai pe faţă, mai pe ocolite,   până în noimbrie, când vom schimba preşedintele, justiţia ne atacă oamenii exact în judeţele unde luam mai multe voturi, aceasta este explicaţia arestării lui Duicu.

Nu că acesta este bănuit de procurori de 7 infracţiuni. Şi că judecători, nu procurori, i-au şi dat 29 de zile de arest, în baza probelor.  Toate aceste lucruri nu sunt relevante pentru Ponta.

Cu alte cuvinte, şi judecătorii sunt oamenii lui Băsescu, în general toţi magistraţii care anchetează şefii locali sau centrali ai PSD.

Şi eu care mă iluzionam că Victor Ponta lasă în pace justiţia să-şi facă treaba, fără să ţină cont de apartenenţa politică a presupuşilor infractori.

Iar a dat cu bâta în baltă!

Ca să fie şi mai clar, Ponta dă un exemplu un caz din tabăra politică opusă:

„Au văzut percheziţii la Piatra Neamţ, la primărie. După care, domnul Pinalti, altfel un om simpatic, pe care-l apreciez, a trecut la PMP şi nu mai e nicio problemă. Ce să fac, să-i spun şi lui Duicu să treacă la PMP? Nu".

Victor Ponta vrea să spună că dacă treci la PMP, partidul preşedintelui, scapi de justiţie.

Explicaţia e subţire, procurorii fie n-au găsit ce căutau, fie durează până se coroborează dovezile cu altele.

După doi ani de guvernare, în care oamenii puterii stau cu mâinile până la coate in bani publici şi dispun de ei, mai legal, mai puţin legal, este normal ca ei să fie în primul rând vizaţi şi anchetaţi, nu cei din opoziţie, care dau din gură, că de banii bugetului nu mai poate fi vorba, chiar sa vrea să se dedulcească la ei.

Şi atunci, de ce se supără Victor Ponta?

Dacă după noiembrie 2014, procurorii şi judecătorii îi vor lăsa în pace pe cei de la putere, înseamnă că fac jocul PSD? Că ascultă de comandă politică care vine de la Victor Ponta?

Asta se întâmplă când critici şi ai poziţii partizane, vis-a-vis de justiţie.

Ce nu vrea să lămurească Ponta

Ce instrumente are Băsescu, instituţionale sau oculte, să-i facă pe procurori şi judecători să-l asculte, acum că mai are câteva luni de mandat, deşi nu-i salarizează pe magistraţi, nu-i avansează în funcţii, nu-i demite, ultimele numiri de şefi de parchete le-a făcut la propunerea ministrului Jusitiei, Ponta sau Cazanciuc, sau a CSM?

Cum de-i teleghidează şi hipnotizează Băsescu pe magistraţi, să ancheteze funcţionari de la PSD?

Nimeni nu reuşeşte să răspundă coerent la această întrebare.

S-a vânturat ca explicaţie că Băsescu are dosare împotriva magistraţilor.

Câte mii de dosare ar trebui să aibă în colecţie, şi cum să viseze când le-a obţinut ce anume magistraţi vor ancheta în cazul Duicu, de pildă?

Îi solicit lui Victor Ponta să lămurească această chestiune: ce-i face pe magistraţi să asculte de Băsescu până în noiembrie, după care de cine vor asculta, de Ponta?

Dacă  Ion Iliescu şi Crin Antonescu şi-au mai nuanţat poziţia faţă de justiţie, faţă de influenţa lui Băsescu asupra magistraţilor, la Ponta rămâne o enigmă psihanalizabila, de ce este aşa de convins că magistraţii ascultă de Băsescu, pe picior de plecare şi nu de el, de Ponta, care le şi plăteşte salariile.

Singura explicaţie este ca Ponta nu ştie cum să-şi mai liniştească si potolească baronii propriului partid, care nu vor să înţeleaga cum de în ţara lor şi cu partidul lor la putere mai pot fi anchetaţi de justiţie.

Din acest motiv a şi lipsit de la întâlnirea de la Braşov, transmite semnale ca ar vrea să plece din politică, iar în cazul unui scor mic pe 25 mai ar putea fi mazilit de la conducerea partidului, o posibila strategie pregatita de proprii baroni.

UPDATE

După publicarea articolului au aparut si reacţiile lui Sebastian Ghiţă, prierenul si susţinătorul lui Vuctir Ponta.

Acesta şi-a schimbat radical parerea despre justiţie, de cand sunt anchetati baronii PSD.

Intr-un interviu mai vechi pentru Bursa, Sebastian Ghiţă declara:

„"Impunerea unor standarde europene în justiţie a fost o chestiune bună. S-au făcut în trecut şi abuzuri în numele independenţei justiţiei. Gata! A trecut! Eu cred că acum justiţia este separată de politic şi de economic. Dosarele nu se mai fac şi nu se mai judecă pe bază de presiuni politice sau de şpăgi. Justiţia a ajuns să fie suficient de matură încât să se poată proteja şi singură, nu mai necesită "protecţia" politicienilor. Nici măcar Băsescu nu va mai putea fi suspectat de aşa ceva. Tiberiu Niţu, Laura Kovesi, Lidia Stanciu, noile echipe din CSM, Robert Cazanciuc, sunt oameni deasupra oricăror bănuieli".

Acum insa, cand baronii PSD sunt anchetati, Ghiţă crede cu totul altceva:

„Vom continua să sprijinim actul de justitie. Dar nici nu vom închide ochii de frică atunci când vedem abuzuri si porcării si ilegalitati. Noi, cei din partide, răspundem în fata oamenilor. Alegerile nu sunt între PICCJ, DNA, DIICOT, SRI, SIE, STS si alte entităti cu 3-4 litere. Nu i-am văzut pe afise. Oamenii îsi pun încrederea în primar, presedinte, deputat, senator etc. si, din patru în patru ani, pe ei îi sanctionează prin vot. Asa functionează democratia! Justitia aplică legea, nu o face! Nu stabileste priorităti în societate! Prioritătile sunt stabilite de oameni, prin vot. Asta dacă vrem democratie.”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite