Victor Ponta: „Miza nu e schimbarea unui om, e schimbarea unui regim“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am căutat declaraţiile pe care le apreciez ca semnificative, emise de Victor Ponta de-a lungul ultimilor doi ani şi îi las pe cititori să-şi facă propria opinie despre filosofia şi intenţiile premierului României.

Nu am menţionat momentul şi sursa să nu încarc materialul, ele pot fi găsite cu o simplă căutare pe Google.

Totul a pornit de la necesitatea înţelegerii ultimei declaraţii, referitoare la conceptul de „regim Băsescu şi necesitatea schimbării acestui regim”.

Ce înţelege Ponta prin regim Băsescu şi cum vrea să-l schimbe?

Aceasta mi se pare miza enormă a acestui an şi sunt necesare eforturi şi explicaţii pentru a înţelege această miză.

“Se ajunge foarte departe pentru că miza e foarte mare. Miza nu e schimbarea unui om, e schimbarea unui regim, e normal să fie aşa atunci când nu se schimbă un scaun ci se schimbă o lume. Miza e foarte mare, dar vom câştiga”, a declarat liderul PSD Victor Ponta la Antena 3.

Schimbarea unui regim are, totuşi, cheia, în schimbarea preşedintelui:

„Dacă nu luăm preşedinţia, scapă cine poate”, ar fi spus Victor Ponta la o şedinţă a PSD cu uşile închise.

Ce înseamnă schimbarea unui regim, a unei lumi, cum spune Ponta, se poate deduce din şirul de declaraţii emise de premier în ultimul timp.

Să adăugăm şi declaraţia lui Crin Antonescu, din perioada când gândea rezonant cu Ponta:

„Instituţiile tributare "regimului Băsescu", în cazul cărora majoritatea parlamentară trebuie să elimine "rămăşiţele" funcţionării partizane, sunt Curtea Constituţională, DNA, ANI sau CSM.

Iată şirul de declaraţii din care se poate deduce ce anume doreşte să schimbe Victor Ponta, ce înţelege prin schimbarea regimului şi a unei lumi.

Este vorba de independenţa justiţiei, acuzată de premier că protejează oamenii preşedintelui Băsescu. (Care or mai fi aceia, greu de spus, pentru că Băsescu s-a despărţit de PDL, iar PMP n-a fost la guvernare, aşa că nu poate fi acuzat că s-a „dedulcit” din bani publici).

În filosofia lui Ponta, justiţia trebuie să se ocupe de corupţiide la  opoziţie, nu de cei aflaţi la putere, de care premierul nu se dezice, adică îi asumă, cu faptele lor cu tot.

Dar poate Ponta să-şi realizeze planul cu schimbarea „lumii”?

După opinia mea, da. Schimbarea şefilor DNA, DIICOT, a celorlalte parchete, Tribunale şi Curţi de Apel, numirile la ICCJ şi CCR, cu oameni obedienţi, din clientela politică a PSD, va schimba datele problemei, iar independenţa justiţiei ar putea deveni o amintire.

Iată declaraţiile lui Ponta:

  •  „Avem guvernarea, dar nu avem puterea”
  • ” Trebuie să preluăm controlul politic la DNA”
  •  Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este o victimă a regimului Traian Băsescu fiind vorba despre un "condamnat politic" (6 ianuarie-presa)
  •  La scurt timp după trimiterea în judecată a lui Dragnea, premierul Victor Ponta a susţinut că dosarul vicepremierului este unul politic. "E un dosar politic împotriva a 7,5 milioane de români care au votat la referendum. (07.10.2013)
  •  Victor Ponta l-a numit pe procurorul Lucian Papici "marele basist, morarist, macovist", care a făcut "dosare politice" în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu.
  •  „Haite de procurori s-au întors din concediu ca să ancheteze abuziv 8,5 milioane de cetăţeni români, care au votat împotriva lui Traian Băsescu", „dau buzna în casele lor să-i întrebe, abuziv, cum au votat, îi sperie pe bătrâni".
  •   Despre Mircea Andrei: Dar mai rău îmi pare că încă mai e liber, pentru că înseamnă că încă mai e de făcut justiţie în România. (...) Dar, dacă-l mai vedeţi vreodată trecând prin Argeş, să-i spuneţi că-l aşteptăm după decembrie. Şi să-i spuneţi că, până la urmă, dreptate se va face, poate mai târziu decât ar fi trebuit, dar se va face. Legea se va aplica şi cei care au încălcat-o vor răspunde pentru asta”.

(care va fi diferenţa, după decembrie, în funcţionarea justiţiei, comparativ cu actuala situaţie? O întrebare importantă, la care Victor Ponta trebuie să răspundă n. n)

  •  „Trebuie să punem capăt tranziţiei de la societatea comunistă (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o ţară europeană, cu oameni mai liniştiţi şi mai demni, guvernaţi de valori şi obiective comune, nu de frica de mascaţi şi de linşajul public din partea unor jurnalişti fascisto-comunistoizi!”

(declaraţia avertizează asupra pericolului în care se află libertatea presei. În plus, „accesele securiste” se referă la activitatea SRI, care n-a ţinut cont de interesele PSD? N.n)

  •  „Nici în 1989 nu au putut să ne împuşte pe toţi. Eu atunci aveam 17 ani, am ieşit pe stradă, ca mulţi dintre dumneavoastră, deci cred că nici în 2014 nu o să se poată întâmpla acest lucru”. (cine pe cine să împuşte? E vorba de corupţii urmăriţi de justiţie??? N.n)
  •  “Cred că acest an este cel mai greu dintre toţi anii de până acum (plin de abuzuri, persecuţii politice, calomnii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri) - dar şi miza sa este enormă!”

(abuzuri, persecuţii politice, când eşti la guvernare şi ai 70% din Parlament, sună cel puţin ciudat... Iar „nedreptăţile” se referă la condamnările din justiţie? n.n)

  •  „Eu nu mă dezic nici de Adrian Duicu, nici de Prioteasa, nici de toţi ceilalţi care doar pentru că sunt din judeţe unde PSD stă foarte bine au probleme. Ştiam cu toţii acest lucru, că asta se va întâmpla până în noiembrie".  
  •  „Cred că dreptate se va face până la capăt în ziua în care pe poartă de la Cotroceni va ieşi Băsescu şi noi, cei care ne-am bătut cu ei, vom şti că am câştigat această bătălie. Atunci îi vom face dreptate lui Costică Nicolescu şi celorlalţi mulţi care nu au putut să fie învinşi la vot şi atunci s-a încercat în cazul multora să fie învinşi pe alte căi”, a spus premierul. „Deşi a avut mult de suferit, nu doar justiţia îi va face dreptate, ci noi toţi îi vom face dreptate”.

(cum i se va face dreptate lui Nicolescu, dacă este condamnat definitiv într-un dosar? n.n)

  •  „Când văd un jucător ca Gică Popescu, pe care l-am admirat în tricoul Barcelonei ridicând Cupa Cupelor, aş fi în stare să-i iert orice. Mă doare sufletul să-l văd la proces”!
  •  Antonescu: Bătălia Ponta-Basescu este pe Justiţie. Ponta ameninţă des cu puşcăria, şi în Parlament, şi în şedinţele USL.
  •  Sebastian Ghiţă, şi el având probleme cu justiţia, îi sare în ajutor lui Victor Ponta: „Vom continua să sprijinim actul de justiţie. Dar nici nu vom închide ochii de frică atunci când vedem abuzuri şi porcării şi ilegalităţi”.

(Adică, ce poate face PSD, daca nu inchide ochii? n.n)

  •  Bunea Stancu: „Nu o să pic doar eu că prostul, vă iau pe toţi după mine! Pe toţi! Până şi pe procurorii care m-au scos până acum! Mă duc eu, trag tot judeţul după mine, şi Bucureştiul, ne ducem cu toţii la mititica!”
  •  Livia Stanciu, şefa ICCJ: "Nu-i este permis premierului României să facă aprecieri privind actul de justiţie. Să lase judecătorii să-şi facă treaba. Declaraţiile sale duc la decredibilizarea justiţiei. Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând populaţiei un sentiment de neîncredere. Toţi magistraţii sunt nemulţumiţi de această atitudine", a declarat Livia Stanciu, şefa ICCJ
  •  Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că instituţiile tributare "regimului Băsescu", în cazul cărora majoritatea parlamentară trebuie să elimine "rămăşiţele" funcţionării partizane, sunt Curtea Constituţională, DNA, ANI sau CSM.

Nu am pretenţia să fi epuizat repertoriul declaraţiilor premierului Ponta. Dacă cititorii mai au şi alte citate, le-aş fi recunoscător să mi le semnaleze.

Rămâne ca fiecare să-şi facă o părere proprie, eu am făcut doar efortul să adun citatele într-o „colecţie”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite